Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2007-14

RK-16-2007-14.doc  RK-16-2007-14pr1.tif  RK-16-2007-14pr2.xls
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-16-2007-14
NázevNávrh na provedení úpravy přechodů pro chodce v kraji Vysočina
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá J. Murárik
Počet příloh
Popis problémuNa základě Metodiky přípravy Programu prevence kriminality na místní úrovni - Partnerství na rok 2007 pro kraj, kterou vydal odbor prevence kriminality MV ČR, požádal kraj Vysočina o státní účelovou dotaci na realizaci projektu "3D - úprava přechodů pro chodce". Podmínkou přidělení dotace kraji bylo zpracování dokumentu program prevence kriminality na léta 2007-2008, který byl schválen usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0092/02/2007/ZK ze dne 27. 3. 2007.
Republikový výbor pro prevenci kriminality schválil na svém jednání dne 22. února 2007 poskytnutí státní účelové neinvestiční dotace na realizaci uvedeného projektu ve výši 750 tis. Kč. Tyto finanční prostředky byly dnem 4. 4. 2007 převedeny na účet kraje Vysočina v souladu s dopisem ministerstva financí č.j. 12/31889/2007-121 (příloha č. 1). Poskytnuté finanční prostředky ze státního rozpočtu musí být použity v souladu se Zásadami pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Programu prevence kriminality na místní úrovni - Partnerství pro rok 2007 (dále Zásady). Zásady mimo jiné stanoví, že vlastní podíl kraje na realizaci projektu musí činit min. 10 % z celkových skutečných výdajů. V případě nesplnění podílu je příjemce dotace povinen část neoprávněně čerpané dotace vrátit zpět do státního rozpočtu. Dotaci je možno použít v termínu nejpozději do 31. prosince 2007.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje radě kraje schválit zvýšení příjmů a výdajů rozpočtu kraje o státní účelovou neinvestiční dotaci a použít ji na realizaci výše uvedeného projektu (změnu účelu povoluje v odůvodněných případech Rada vlády pro prevenci kriminality) s tím, aby o výši dotace byla posílena kapitola rozpočtu kraje doprava. Rovněž navrhuje, aby ve smyslu Zásad byla kapitola rozpočtu kraje doprava posílena o částku odpovídající min.10 % podílu celkových skutečných výdajů na realizaci projektu, tj. o minimálně 84 tis. Kč. Odbor sekretariátu hejtmana současně navrhuje, aby realizací celého projektu byla pověřena příspěvková organizace kraje Vysočina Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, včetně provedení výběrového řízení na dodavatele.
Pořadí přechodů navržených k úpravě metodou 3D dle přílohy č. 2 zpracoval odbor sekretariátu hejtmana ve spolupráci s odborem dopravy a silničního hospodářství na základě doporučení okresních ředitelství PČR, stanovisek příslušných starostů měst a obcí kraje Vysočina a Ředitelství silnic a dálnic, správa Jihlava. Při určování pořadí přechodů vycházeli zpracovatelé z cíle projektu zvýšit bezpečnost chodců na přechodech pro chodce v blízkosti škol a zdravotnických zařízení. Z tohoto důvodu je navrhováno upravit v prvé řadě přechody v blízkosti škol a v blízkosti zdravotnických zařízení. Dále je pořadí navrženo podle druhu komunikací a to nejdříve přechody na komunikacích ve vlastnictví kraje Vysočina (II. a III. třídy), následně komunikace I. třídy a místní komunikace.
StanoviskaOdbor dopravy a silničního hospodářství - souhlasí s navrženým usnesením, upřednostňuje provedení přechodů na silnicích II. a III. tříd ve vlastnictví kraje Vysočina.
Odbor ekonomický - nemá námitky k předloženému materiálu. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje činí k 17. 4. 2007 částku 28 489 tis. Kč.
Odbor majetkový - problematika dopravního značení na silnicích je mimo působnost OM a stanovisko k zaslanému materiálu není třeba.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmové části rozpočtu kraje (položka 4111 Neinvestiční přijaté dotace z všeobecné pokladní správy státního rozpočtu) a výdajové části rozpočtu kraje (kapitola Doprava, § 2212 Silnice) o účelovou neinvestiční dotaci z Ministerstva financí ČR na úhradu prokázaných výdajů souvisejících s realizací projektu "3D - úprava přechodů pro chodce" v roce 2007 v rámci realizace Programu prevence kriminality na místní úrovni - Partnerství 2007 ve výši 750 tis. Kč dle materiálu
RK-16-2007-14, př. 2;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Doprava § 2212 Silnice o částku 84 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku na realizaci projektu "3D - úprava přechodů pro chodce;
pověřuje
ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace realizací projektu "3D - úprava přechodů pro chodce";
ukládá
řediteli Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace zajistit výběr dodavatele na realizaci projektu "3D - úprava přechodů pro chodce" ve smyslu Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina.
Odpovědnost OSH, ODSH
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz