Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2007-12

RK-16-2007-12.doc  RK-16-2007-12pr1.tif  RK-16-2007-12pr2.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-16-2007-12
NázevProjekt vědeckotechnologický park Jihlava
Zpracoval T. Čihák
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuJiž od počátku roku 2005 se pracovníci Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") zabývali myšlenkou vybudování vědeckotechnologického parku v kraji Vysočina, jakožto základní infrastruktury pro rozvoj inovačního podnikání v kraji. V programovacím období 2004 - 2006 bylo možné předložit projekt tohoto zaměření do Operačního programu Průmysl a podnikání do programu Prosperita. Zástupci kraje Vysočina, Statutárního města Jihlavy a Vysoké školy polytechnické Jihlava, jakožto klíčových subjektů tohoto projektu, se dohodli na tom, že nositelem projektu bude Vysoká škola polytechnická Jihlava. Byla vytipována budova, která by sloužila potřebám vědeckotechnologického parku. Jedná se o budovu urologie v areálu staré nemocnice v Jihlavě, v těsné blízkosti Vysoké školy polytechnické Jihlava (dále jen "VŠPJ"). Tato budova byla v majetku Statutárního města Jihlavy, které uzavřelo s VŠPJ dne 7. 3. 2006 darovací smlouvu a smlouvu o zřízení předkupního práva k tomuto objektu s podmínkou realizace projektu vědeckotechnologického parku.
Na jednání Rady kraje Vysočina č. 08/2006 dne 14. 3. 2006 bylo projednáváno zapojení kraje Vysočina jako jednoho z partnerů VŠPJ pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava (dále jen "VTP Jihlava") - usnesení č. 0368/08/2006/RK Rada kraje bere na vědomí "přípravu projektu Vědeckotechnologický park Jihlava pro předložení do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava." Dne 16. 5. 2006 schválilo Zastupitelstvo kraje Vysočina Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava svým usnesením č. 0244/03/2006/ZK Zastupitelstvo kraje schvaluje Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava a krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky dle materiálu
ZK-03-2006-51, př. 3.
Byť byla ve spolupráci s firmou MEPCO s.r.o. vytvořena projektová dokumentace k projektu, jehož celkové náklady by činily 198 863 tis. Kč, smlouva o partnerství (materiál
RK-16-2007-12, př. 1) nemohla být realizována, neboť se VŠPJ jakožto nositeli projektu nepodařilo zajistit finanční prostředky pro tento projekt.
Návrh řešení Z hlediska ekonomického rozvoje kraje Vysočina a jeho centra Statutárního města Jihlavy a z důvodu zajištění prestiže Vysoké školy polytechnické Jihlava by bylo vhodné pokusit se o modifikaci projektu takovým způsobem, aby jej bylo možno co nejdříve realizovat.
Zástupci kraje Vysočina, Statutárního města Jihlava a Akademie věd ČR měli možnost díky projektu "Budování rozvojového partnerství za účelem posílení absorpční kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina II" shlédnout několik vědeckotechnologických parků v Evropě a udělat si tak představu o optimálním řešení na Vysočině. Navštívené vědeckotechnologické parky, včetně toho, kdo je zakladatelem a provozovatelem, jsou uvedeny v materiálu RK-16-2007-12, př. 2.
ORR navrhuje inspirovat se z příkladu vědeckotechnologického parku ve španělské Galicii na okraji města Ourense, kde je park zřízen z iniciativy regionu a provozován nezávislou profesionální firmou. Pozemky pro toto centrum byly darovány městem a univerzity celého regionu hrají důležitou roli v projektu, zejména v případě transferu technologií. Areál parku má potenciál pro jeho další rozšiřování.
V případě kraje Vysočina by to znamenalo, že předkladatelem projektu by byl kraj Vysočina, partnery projektu VŠPJ, Statutární město Jihlava a další subjekty, např. Akademie věd České republiky.
Z hlediska potenciálu rozvoje celého parku by bylo vhodné již nyní jednat se zástupci Statutárního města Jihlavy o blokaci pozemků o celkové rozloze cca 30 ha tak, aby se z bývalé budovy urologie stalo jakési řídící centrum a podnikatelský inkubátor, přičemž větší firmy s inovativním potenciálem by mohly být umísťovány do předem připravené lokality vně centra Jihlavy.
Projekt VTP Jihlava by byl takovýmto způsobem přepracován a rozdělen na dílčí etapy, přičemž jejich realizace by byla spolufinancována Evropským fondem regionálního rozvoje, neboť v programovacím období 2007 - 2013 bude možno předkládat takového typy projektů do Operačního programu Podnikání a inovace, do programu Prosperita II.

Než bude možné pracovat na modifikaci projektu VTP Jihlava, je potřeba vyjasnit majetkoprávní vztahy k budově urologie staré nemocnice tak, aby se budova dostala do vlastnictví kraje Vysočina jakožto nositele projektu. V současné době je budova ve vlastnictví VŠPJ. Statutární město Jihlava má však dle darovací smlouvy po 31. 8. 2007 právo od smlouvy odstoupit, pokud nebudou doloženy podklady týkající se podání projektu do Operačního programu Průmysl a podnikání 2004 - 2006 a jeho hodnocení. Vzhledem k tomu, že projekt není realizován, je třeba co nejdříve začít jednat s představiteli Statutárního města Jihlavy o budoucnosti projektu VTP Jihlava a o využití budovy urologie staré nemocnice pro tento projekt.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
hejtmanovi kraje Vysočina jednat s primátorem Statutárního města Jihlavy o využití budovy urologie staré nemocnice a o blokaci pozemků o celkové rozloze cca 30 ha pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava.
Odpovědnost ORR
Termín 31. 12. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz