Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2007-38

RK-15-2007-38.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-15-2007-38
NázevInformace o stavu územně plánovací dokumentace kraje Vysočina a vyhlášení výběrového řízení na projektanta Zásad územního rozvoje kraje Vysočina
Zpracoval8 Informace o stavu územně plánovací dokumentace kraje Vysočina a vyhlášení výběrového řízení na projektanta Zásad územního rozvoje kraje Vysočina pro: jednání rady kraje č. 15/2007 dne 24. 4. 2007 zpracovali: J. Strejček, P. Průža,
Předkládá J. Hulák, J. Strejček
Počet příloh
Popis problému1. V současné době je evidována jedna územně plánovací dokumentace v kraji Vysočina a to Územní plán velkého územního celku Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy (dále jen ÚPN VÚC CHKO Žďárské vrchy), platný od 1. 1. 1990.
2. Dále pro celé území kraje bylo dne 17. 6. 2003 schváleno zadání Územního plánu velkého územního celku kraje Vysočina (dále jen ÚP VÚC kraje Vysočina). V dubnu 2004 bylo zahájeno projednávání konceptu ÚP VÚC kraje Vysočina. Vzhledem k připomínkám k návrhu trasy vysokorychlostní tratě a k výhledovým vodním nádržím nedošlo k ukončení projednání konceptu. Od 1. 1. 2007 nabyl účinnosti nový stavební zákon č. 183/2006 Sb. (dále jen zákon), který uložil krajskému úřadu prověřit územní plány velkých územních celků z hlediska aktuálnosti jednotlivých záměrů a splnění kritérií jejich nadmístního významu. Zákon dále konstatuje, že schválené zadání územního plánu velkého územního celku, které splňuje požadavky tohoto zákona na zásady územního rozvoje se považuje za schválené zadání zásad územního rozvoje. Zásady územního rozvoje (dále jen ZÚR) jsou nový pojem, který nahrazuje dříve používaný pojem územní plán velkého územního celku. Podle zákona je kraj povinen do konce roku 2009 vydat tyto zásady územního rozvoje.
Návrh řešení Ad1.: Odbor územního plánování a stavebního řádu dle ustanovení §187 odst 2 zákona prověřil ÚPN VÚC CHKO Žďárské vrchy z hlediska aktuálnosti jednotlivých záměrů a splnění kriterií jejich nadmístního významu a to ve smyslu § 187 odst 7. Prověření aktuálnosti územního plánu promítl do původní dokumentace. Pro tuto aktualizaci nebylo třeba projednat a schválit změnu ÚP VÚC kraje Vysočina ve smyslu změny územně plánovací dokumentace podle zákona. Záměry, které vyhověly uvedeným hlediskům budou převzaty do návrhu ZÚR kraje Vysočina. Tato prověřená územně plánovací dokumentace bude platná do doby vydání ZÚR kraje Vysočina. Prověření ÚPN VÚC CHKO Žďárské vrchy bylo projednáno s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Správou CHKO Žďárské vrchy ve Žďáru nad Sázavou.
Ad 2.: Dále odbor ÚPSŘ prověřil schválené zadání ÚP VÚC kraje Vysočina a konstatuje, že toto zadání splňuje požadavky zákona na zásady územního rozvoje a že toto zadání lze považovat za schválené zadání ZÚR. Toto zadání se stane podkladem pro zpracování Zásad územního rozvoje kraje Vysočina.
Na podkladě výše uvedených prověření zahájí odbor ÚPSŘ vyhlášením výběrového řízení na projektanta pořízení návrhu ZÚR kraje Vysočina.
V podmínkách zpracování návrhu bude mimo jiné stanoveno:
- možnost koridoru vysokorychlostní tratě (dále jen VRT) bude v návrhu zakotvena formou deklarace, že VRT bude přes území kraje Vysočina převedena. Její přesné umístnění bude projednáváno až v rámci aktualizace ZÚR, která je zákonem stanovena na každé dva roky, a poté, až trasa bude prověřena studií, kterou zpracovává ministerstvo dopravy, a která se stane součástí celostátního dokumentu Politika územního rozvoje ČR (dále jen PÚR). Aktualizace PÚR bude provedena v roce 2008 a pak pravidelně každé 4 roky.
- Hájené lokality akumulace povrchových vod, dříve uváděné jako výhledové vodní nádrže (dále jen VVN), jsou stanoveny Směrným vodohospodářským plánem, jehož platnost je vodním zákonem omezena do 22. 12. 2009, tj. do dne, kdy budou zastupitelstvy krajů schváleny plány oblasti povodí. V ZÚR budou VVN uváděny jen jako územní rezervy. ZÚR vymezí tyto plochy s cílem prověřit možnosti budoucího využití; jejich dosavadní využití nesmí být měněno způsobem, který by znemožnilo nebo podstatně ztížilo prověřované budoucí využití. Tento režim neznamená možnost výstavby VVN na takto chráněných plochách, pro možnost výstavby musí být plocha řešena jako návrhová plocha se stanovením požadavku na její využití, např. plocha pro veřejně prospěšnou stavbu.
- Území řešené schváleným ÚPN VÚC CHKO Žďárské vrchy bude součástí ZÚR kraje Vysočina.
Finanční prostředky na pořízení 1. fáze ZÚR v roce 2007 jsou schváleny v rozpočtu kraje ve výši 500 tis. Kč.
V rámci zajištění optimálního průběhu pořízení ZÚR doporučujeme radě kraje vzít na vědomí informace o stavu územně plánovací dokumentace kraje Vysočina, vyhlášení výběrového řízení na projektanta ZÚR a informovat o tomto stavu zastupitelstvo kraje.
StanoviskaOdbor ekonomický: Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 byla v kapitole Územní plánování, § 3635 Územní plánování schválena částka 500 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o stavu územně plánovací dokumentace kraje Vysočina a vyhlášení výběrového řízení na projektanta Zásad územního rozvoje kraje Vysočina;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí Informaci o stavu územně plánovací dokumentace kraje Vysočina a vyhlášení výběrového řízení na projektanta Zásad územního rozvoje kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor ÚPSŘ
Termín 15. 5. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz