Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2007-37

RK-15-2007-37.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-15-2007-37
NázevNávrh na poskytnutí dotace
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa odbor sociálních věcí a zdravotnictví se obrátily se žádostí o poskytnutí dotace tři nestátní neziskové organizace poskytující sociální služby.
Občanské sdružení pro podporu a péči o duševně nemocné VOR Jihlava, které realizuje projekt "Rozvoj komunitní péče o duševní zdraví". Tento projekt je podporován dlouhodobě v dotačním řízení Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) a dále i z vlastních prostředků kraje.
V roce 2005 předložilo toto občanské sdružení investiční projekt do výzvy Opatření 3.1 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů v regionech SROP "Otevřený svět - centrum denních služeb", který bude sloužit k podpoře zdravotně a sociálně znevýhodněných občanů - lidí trpících duševní poruchou. Tento projekt byl vybrán k podpoře a je v současné realizován. Celkové investiční náklady projektu byly vyčísleny na 7 132 288 Kč. Občanské sdružení se rovněž obrátilo se žádostí o finanční podporu tohoto projektu na Statutární město Jihlava. Zastupitelstvo města Jihlavy na svém jednání schválilo finanční spoluúčast na tomto projektu 350 000Kč.

Dalším žadatelem je občanské sdružení Benediktus Chotěboř, které realizuje projekt "Dospíváme k odpovědnosti aneb budujeme integrační centrum na Vysočině". Tento projekt podporuje osoby se zdravotním a sociálním handicapem. Rovněž tento projekt je podporován v dotačním řízení MPSV a z prostředků kraje.
Občanské sdružení Benediktus rovněž předložilo do výše zmíněného Opatření 3.1 investiční projekt "Integrační a komunitní centrum pro sociálně znevýhodnění občany mikroregionu Podoubraví", který byl vybrán k podpoře. Stavebními úpravami budovy staré školy dojde k vytvoření centra pro poskytování sociálních služeb.
Celkové investiční náklady projektu byly vyčísleny na 3 047 269 Kč.
Město Chotěboř se mělo finančně podílet na realizaci tohoto projektu částkou 81 000 Kč. S ohledem na významné vícenáklady projetu vyplývající z nově zjištěné nutnosti výměny krovů a stropů obec zvyšuje svou dotaci na částku 200 tis. Kč. Žádost organizace tedy byla doplněna o tuto informaci. Při akceptaci této změny jsou splněny podmínky pro poskytnutí dotace v plné výši 200 tis. Kč.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví obdržel žádost o dotaci občanského sdružení Asociace pomáhající lidem s autismem - APLA Vysočina. Toto občanské sdružení bylo úspěšným předkladatelem projektu do Opatření 3.1 SROP, a to s investičním projektem "Integrační centrum pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace". Projekt byl vybrán k podpoře, probíhá jeho realizace, na které se rovněž finančně podílí Statutární město Jihlava částkou 1 800 000 Kč.
Celkové investiční náklady projektu byly vyčísleny na 23 574 162 Kč.
Toto občanské sdružení dosud neobdrželo dotaci na provozní náklady z rozpočtu kraje na realizaci projektu.
Návrh řešení Zastupitelstvo kraje Vysočina projednalo a schválilo návrh "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic" na svém jednání dne 29. 11. 2005 usnesením 0521/08/2005/ZK, jejichž znění je přílohou tohoto materiálu RK-15-2007-37, př. 1.
Občanské sdružení VOR Jihlava a občanské sdružení Benediktus Chotěboř naplňují pro poskytnutí dotace dle výše uvedených Zásad. Oba dva žadatelé obdrželi v roce 2005 dotaci na část provozních nákladů z rozpočtu kraje a dále doložili doklad o finanční podpoře projektů ze strany obcí. I v případě občanského sdružení Benediktus Chotěboř dochází ke zvýšení dotace obce na 200 tis. Kč.
Oba žadatelé předložili svoje žádosti o dotace v řádném termínu dle schválených "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic".

Občanské sdružení APLA Vysočina předložilo doklad o podpoře ze strany Statutárního města Jihlavy, neplní ale jednu z podmínek Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic, které jsou uvedeny v příloze RK-15-2007-37, př. 1, neboť dosud neobdrželo dotaci na svůj provoz z vlastních prostředků kraje.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví se zabýval předloženým materiálem a dalšími souvisejícími skutečnostmi. Jmenované občanské sdružení je příjemcem dotací z ESF nejen v Opatření 3.1, ale rovněž bylo úspěšným žadatelem do Opatření 3.2 SROP "Sociální integrace v kraji Vysočina 2004 - 2006". Oba projekty jsou vzájemně provázané a je tak zajištěna kontinuita čerpaných prostředků. Dosud APLA Vysočina hradila stávající rozsah činnosti z prostředků získaných z jiných zdrojů. Zahájením provozu integračního centra lze očekávat, že i toto občanské sdružení bude žádat o svoji podporu v rámci dotačního řízení kraje.
Realizací projektů vznikne ojedinělý komplex sociálních služeb směřujících ke zkvalitnění a podpoře osob s poruchou autistického spektra, případně s pervazivními vývojovými poruchami (poruchy pronikající celou osobností člověka a projevující se na více úrovních). Pro tuto cílovou skupiny nejsou v Jihlavě ani v rámci celého kraje poskytovány takto ucelené služby směřující k jejich sociálnímu začleňování.
V době, kdy byly zastupitelstvem kraje schvalovány Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic, nebyl přesně znám počet potencionálních žadatelů o tuto formu dotací a nebylo možné předvídat, jaké organizace by se mohly o podporu ucházet. Nyní je již možnost žádat o dotace z EU podle tohoto opatření uzavřena.
Z těchto důvodů odbor sociálních věcí a zdravotnictví doporučuje poskytnutí dotace občanskému sdružení APLA Vysočina.
Žadatel předložil svoji žádost o dotaci v řádném termínu dle schválených "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic" ve znění Dodatku č. 1 Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic. Uvedené Zásady i jejich dodatek byly předloženy na stejné jednání rady kraje jako součást návrhu na schválení tohoto dodatku.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k rozpočtovému opatření. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 18. 4. 2007 je 84 888 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout investiční dotace Občanskému sdružení pro podporu a péči o duševně nemocné VOR Jihlava, IČ 65761979 ve výši 200 000,- Kč, Občanskému sdružení BENEDIKTUS, IČ 70868832 ve výši 200 000,- Kč a občanskému sdružení Asociace pomáhající lidem s autismem-APLA-Vysočina, IČ 26652935 ve výši
200 000,- Kč v souladu se "Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic" ve znění Dodatku č. 1 Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím působícím v oblasti sociálních služeb na realizaci investic;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu kapitoly Sociální věci, § 4356 Denní stacionáře a centra denních služeb o celkovou částku 600 000,- Kč pro Občanské sdružení pro podporu a péči o duševně nemocné VOR Jihlava, IČ 65761979, pro Občanské sdružení BENEDIKTUS, IČ 70868832 a pro Asociaci pomáhající lidem s autismem-APLA-Vysočina, IČ 26652935 při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, pol. Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 600 000,- Kč.
Odpovědnost OSVZ, OE
Termín 31. 5. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz