Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2007-38

RK-14-2007-38.doc  RK-14-2007-38pr1.doc  RK-14-2007-38pr2.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-14-2007-38
NázevPřihláška do soutěže "Podnik podporující zdraví"
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá S. Zikmundová
Počet příloh
Popis problémuV návaznosti na vizi Krajského úřadu kraje Vysočina byl do tzv. Akčního plánu rozpracován strategický cíl odboru sociálních věcí a zdravotnictví s názvem "Připravíme dokumentaci potřebnou k získání titulu "Podnik podporující zdraví". Do soutěže o titul "Podnik podporující zdraví" se mohou přihlásit všechny podniky a organizace, které jsou českými právními subjekty. Předmětem hodnocení je úroveň péče o zdraví zaměstnanců v organizaci, a to jak povinná součást této péče daná legislativou České republiky, tak součást nadstavbová, což jsou opatření na podporu zdraví na pracovišti.
Přípravné práce byly zahájeny v roce 2004, kdy na úřadě proběhl jednoletý intervenční program podpory zdraví, který byl zaměřen na vyhledávání a ovlivňování rizika vzniku "civilizačních onemocnění" a na optimalizaci pracovních podmínek. V období květen - červen 2004 probíhala distribuce a zpracování dotazníku zaměřeného na subjektivní hodnocení zdravotního stavu, rodinnou anamnézu, životní styl, pracovní zátěž a pracovní podmínky.
V září 2006 byl všem zaměstnancům úřadu rozeslán navazující dotazník, tentokrát zaměřený na průzkum aktivit, které by zaměstnanci v rámci zvýšení fyzické aktivity preferovali.
Od listopadu 2006 je ustanovena pracovní skupina ve složení:
Ing. Miroslav Březina - zástupce ředitelky úřadu, Bc. Soňa Měrtlová - zástupce nositele strategického cíle, Ing. Ivana Šmídová - zaměstnanec odpovídající za bezpečnost a ochranu zdraví při práci, Ivana Hanauerová - zástupce personálního oddělení, Jaroslav Šmejkal - zástupce odborů a MUDr. Václav Pěchula - lékař závodní preventivní péče.
Podmínkou účasti v soutěži je zaslání přihlášky v termínu do 30. 4. 2007 na adresu Státního zdravotního ústavu v Praze, zpracování "Projektu podpory zdraví" a vyplnění Dotazníku sebehodnocení - viz materiály RK-14-2007-38, př. 1, 2, 3.
Přihlášená organizace se zároveň zavazuje, že umožní členům hodnotícího týmu provést audit kvality podpory zdraví a péče o zdraví zaměstnanců přímo v organizaci.
Projekt je realizován prostřednictvím orgánu kraje Vysočina - Krajským úřadem kraje Vysočina.
Návrh řešení Navrhuje se radě kraje vyjádřit souhlasné stanovisko k přihlášení kraje Vysočina do soutěže "Podnik podporující zdraví".
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o přihlášení kraje Vysočina do soutěže "Podnik podporující zdraví". Projekt podpory zdraví kraje Vysočina bude realizován prostřednictvím orgánu kraje - Krajského úřadu kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 30. 4. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz