Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2006-61

RK-36-2006-61.doc  RK-36-2006-61pr1.doc  RK-36-2006-61pr2.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-36-2006-61
NázevSpráva a administrace projektů v rámci Dispozičního fondu - Interreg IIIA Program přeshraniční spolupráce Česká republika - Rakousko na období 2007 - 2013
Zpracoval J. Böhmová, T. Čihák
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuDispoziční fond je v programovacím období 2004-2006 součástí Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika - Rakousko. Cílem Dispozičního fondu je podpora přímé česko rakouské přeshraniční spolupráce v regionech. Orientuje se především na měkké projekty, např. sportovní a kulturní setkávání, výměny mládeže, cestovní ruch, hospodářský rozvoj, životní prostředí, rozvoj lidských zdrojů, apod.
Vhodní žadatelé mohou předkládat své žádosti o finanční příspěvek na malé projekty neinvestičního charakteru přímo u správce fondu, který s předkladateli projektů, v případě, že jim bude přiznána dotace na projekt, uzavře řádnou smlouvu. Věcnou a finanční kontrolu zabezpečuje Centrum pro regionální rozvoj (dále jen "CRR"). Administrátor projektu provádí konzultace se žadateli, propagaci projektu, pořádá semináře, administruje samotné žádosti o projekt, apod.
V programovacím období 2004-2006 bylo v Dispozičním fondu alokováno celkem 970 tis. EUR. Maximální výše podpory z Evropského fondu regionálního rozvoje (dále jen "ERDF") byla 75 % z celkových uznatelných nákladů projektu. Minimální výše podpory ERDF jednoho projektu byla stanovena na 1 000 EUR a maximální na 10 000 EUR. Dispoziční fond byl zařazen v Prioritě 3 Přeshraniční organizační struktury a sítě, Opatření 2 Malé projekty včetně typu "people to people" a pilotních projektů. Správa a administrace fondu je zajišťována formou dvou samostatných projektů.

Situace v kraji Vysočina v období 2004 - 2006:
Rada kraje Vysočina dne 27.1.2004 přijala usnesení č. 93 (Rada kraje
bere na vědomí zprávu o přípravě Dispozičního fondu jako dalšího finančního nástroje pro podporu drobných projektů přeshraniční spolupráce obcí, zájmových organizací, spolků a NNO; souhlasí, aby se správcem Dispozičního fondu stalo Sdružení měst a obcí Vysočiny a
ukládá Marii Černé dále vyjednávat se zástupci kraje Jihočeského a Jihomoravského o výši alokace pro kraj Vysočina.)
Správcem Dispozičního fondu za kraj Vysočina bylo Sdružení obcí Vysočiny (dále jen "SOV"), administrátorem byla Regionální rozvojová agentura Vysočiny, z.s.p.o. (dále jen "RRAV"), oba subjekty si podaly samostatnou projektovou žádost na sekretariát Regionální rady Regionu soudržnosti NUTS II Jihovýchod (dále jen "SRR"). Projekty byly schváleny na řídícím výboru programu INTERREG IIIA ČR - Rakousko dne 13.12.2004. Dispoziční fond byl v kraji Vysočina vyhlášen v červnu 2005.
Kraj Vysočina disponoval vyjednanou částkou 150 tis. EUR (tj. 75 % dotace ERDF). Za programovací období 2004 - 2006 bylo ve čtyřech výzvách schváleno 18 projektů, na které byla poskytnuta dotace z ERDF ve výši 2 794 093 Kč (tj. cca 91 910 EUR) - viz materiál
RK-36-2006-61, př. 1 (zdroj www stránky RRAV). Prostředky, které měl kraj Vysočina k dispozici, nebyly dosud vyčerpány.
Žadatelé v kraji Vysočina jsou svým charakterem předurčení k čerpání dotací právě z Dispozičního fondu, a to především z důvodu nižšího spolufinancování a menší konkurence než v soutěži "velkých projektů" v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Rakousko. O možnost čerpat dotaci z Dispozičního fondu byl v kraji Vysočina celkově malý zájem v porovnání s kraji Jihomoravským a Jihočeským, viz materiál RK-36-2006-61, př. 2.
Potenciál Dispozičního fondu v kraji Vysočina nebyl tedy dosud vyčerpán, probíhá ještě poslední dílčí uzávěrka předkládání projektů.

Situace v Jihočeském kraji:
Správcem Dispozičního fondu v Jihočeském kraji je sdružení Jihočeská Silva Nortica, která zabezpečuje na území okresu Jindřichův Hradec a Tábor také administraci programu. V okresech České Budějovice a Písek administruje program Regionální rozvojová agentura jižních Čech - RERA, a.s., v okresech Český Krumlov, Strakonice a Prachatice Regionální rozvojová agentura Šumava.
Dispoziční fond byl vyhlášen dne 1.3.2005. Ve čtyřech výzvách bylo schváleno 168 projektů. Byla ještě vyhlášena pátá výzva, termín předkládání projektových žádostí končí 28.2.2007. Informace čerpány z www stránek Jihočeské Silva Nortica.

Situace v Jihomoravském kraji:
Správcem Dispozičního fondu v Jihomoravském kraji je Sdružení měst a obcí jižní Moravy, administrátorem Regionální a rozvojová agentura jižní Moravy. Dispoziční fond byl vyhlášen dne 15.2.2005. Ve čtyřech výzvách bylo schváleno 84 projektových žádostí. Finanční prostředky byly vyčerpány. Informace čerpány z www stránek Regionální a rozvojové agentury jižní Moravy.
Návrh řešení Příští programovací období 2007 - 2013
V novém programovacím období 2007-2013 bude Dispoziční fond součástí Priority 2 Regionální dostupnost a udržitelný rozvoj, Opatření 7 Udržitelné sítě a struktury institucionální spolupráce, v rámci Operačního programu Cíl 3 Územní přeshraniční spolupráce Rakousko-Česká republika. Oprávněným příjemcem pomoci je mimo jiné i kraj Vysočina. Celkově bude na Dispoziční fond na české straně (Vysočina, Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj) alokováno cca 6,9 mil. EUR (cca 202,17 mil. Kč), což činí 10 % celkové finanční alokace pro celý program na české straně. Dispoziční fond bude mít velký význam pro čerpání dotací z ERDF.
V současné době probíhají společná rakousko-česká jednání k nastavení konkrétních podmínek čerpání dotací z Dispozičního fondu. Dle aktuální informace je dohodnuta hranice podpory ERDF pro projekt v rámci Dispozičního fondu: minimální 2 000 EUR, maximální
20 000 EUR. Připravuje se programový dokument PC light (obdoba současného Programového dodatku), ve kterém budou pevně stanoveni správci Dispozičního fondu a administrátoři projektů. Je navrženo, aby byl zachován stávající systém a v programovém dokumentu PC light byli uvedeni shodní správci i administrátoři jako v minulém programovacím období.Jednotlivé kraje by měly v nejbližším možném termínu sdělit na Ministerstvo pro místní rozvoj, odbor přeshraniční spolupráce, svoje stanovisko k problematice správcovství a administrace Dispozičního fondu.
Existují tři možné varianty pro správcovství a administraci Dispozičního fondu:


První varianta:
Správce Dispozičního fondu: kraj Vysočina, administrátor projektů: kraj Vysočina
Zdůvodnění:
Výhody: Úzká vazba mezi správcem a administrátorem. Na Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") budou vyčleněni, zaměstnanci, kteří se budou věnovat z velké části přeshraniční spolupráci a budou administrovat mimo jiné i Operační program Cíl 3 Územní přeshraniční spolupráce Rakousko-ČR. Výhodou je využití minulých zkušeností s administrací projektů programu INTERREG IIIA ČR-Rakousko, úzká spolupráce s pracovníky ORR, kteří budou administrovat "velké projekty" v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce, jednotná informační kampaň a provázanost informací o Operačním programu Přeshraniční spolupráce a Dispozičního fondu, velké zkušenosti s administrací grantových schémat v rámci SROP, pomoc při hledání partnerů v Rakousku.
Nevýhody: potřeba navýšení počtu zaměstnanců ORR z uvažovaných tří o jednoho pracovníka, rozhodnutí o poskytnutí podpory musí probíhat v souladu se zákonem o krajích.

Druhá varianta:
Správce Dispozičního fondu: Sdružení obcí Vysočiny, administrátor projektů Regionální rozvojová agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zdůvodnění:
Výhody: zkušenosti s administrací Dispozičního fondu v minulém programovacím období, pružný způsob rozhodování v rámci řídícího výboru.
Nevýhody: malá publicita programu a komunikace s žadateli, nevyužití potenciálu Dispozičního fondu, Tyto nevýhody by bylo možné do značné míry eliminovat nastavením přesných a závazných podmínek spolupráce s krajem Vysočina, maximálním předávání informací kraji Vysočina, využíváním www stránek kraje pro propagaci, pořádáním koordinačních schůzek se zástupci kraje Vysočina při zaměření výzev DF, a nominací zástupců kraje a krajského úřadu kraje Vysočina v Řídícím výboru Dispozičního fondu a ostatních orgánech Dispozičního fondu.

Třetí varianta:
Správce dispozičního fondu: kraj Vysočina, administrátor projektů Regionální rozvojová agentura Vysočina, z.s.p.o.
Výhody: kraj Vysočina z pozice správce Dispozičního fondu stanoví podmínky administrace projektů, které budou pro administrátora závazné a kraj Vysočina bude moci jejich dodržování kontrolovat, kraj rovněž určuje zaměření výzev.
Nevýhody: dokumentaci k Dispozičnímu fondu schvalují příslušné orgány kraje, rozhodnutí o poskytnutí podpory musí být učiněno v souladu se zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů - možná časová prodleva.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníVarianta a)
Rada kraje
doporučuje,
aby v programovacím období 2007 - 2013 byl stanoven správcem Dispozičního fondu v rámci Operačního programu Cíl 3 Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika kraj Vysočina, administrátorem projektů kraj Vysočina.

Varianta b)
Rada kraje
doporučuje,
aby v programovacím období 2007 - 2013 bylo stanoveno správcem Dispozičního fondu v rámci Operačního programu Cíl 3 Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika Sdružení obcí Vysočiny, administrátorem projektů Regionální rozvojová agentura Vysočina, z.s.p.o., za podmínky nastavení přesných a závazných podmínek spolupráce s krajem Vysočina, dodržování maximální informovanosti kraje Vysočina, pořádání koordinačních schůzek se zástupci kraje Vysočina , účast zástupců kraje a Krajského úřadu kraje Vysočina v Řídícím výboru Dispozičního fondu a ostatních orgánech Dispozičního fondu.

Varianta c)
Rada kraje
doporučuje,
aby v programovacím období 2007 - 2013 byl stanoven správcem Dispozičního fondu v rámci Operačního programu Cíl 3 Územní přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika kraj Vysočina, administrátorem projektů Regionální rozvojová agentura Vysočina, z.s.p.o.
Odpovědnost ORR
Termín 20.12.2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz