Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2006-21

RK-37-2006-21.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-37-2006-21
NázevDarování pozemků v k. ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá M. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina se obrátila obec Zubří se žádostí o darování pozemku par. č. 688/1 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 v k.ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří. Uvedený pozemek je dle obce zastavěn místní komunikací ve vlastnictví obce. Obec se snaží uvedený pozemek získat do vlastnictví již od r. 1998, kdy obec sepsala darovací smlouvu se Správou a údržbou silnic Žďár nad Sázavou, státní příspěvkovou organizací. K platnosti této smlouvy bylo vyžadováno udělení schvalovací doložky Ministerstva financí, které však vydáno nebylo. Obec byla nucena návrh na vklad do katastru nemovitostí vzít zpět. Podle předložených dokladů byla silnice III/36040 v km 0,000 -1,046 v k.ú. Zubří u Nového Města na Moravě na pozemku par. č. 688/1 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 vyřazena ze silniční sítě na okrese Žďár nad Sázavou rozhodnutím ministerstva dopravy a spojů ČR čj. 25794/1998-120 ze dne 31. 8. 1998.
Podle sdělení obce místní komunikace prochází obcí a vede k vlakové zastávce Olešná na Moravě a slouží jako spojovací komunikace mezi obcí Zubří a obcí Olešná na Moravě. V pozemku zastavěném místní komunikací má obec uloženy inženýrské sítě, obec zabezpečuje opravy této komunikace, zajišťuje zimní údržbu, sečení příkopů podél této komunikace apod.
Pozemek par. č. 688/1 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 v k.ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří získal kraj do svého vlastnictví na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001 a zřizovací listinou byl dán do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou.
Pozemek je veden Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrálním pracovištěm Žďár nad Sázavou na LV 248 pro dané k. ú. a obec.
Návrh řešení OM navrhuje pozemek par. č. 688/1 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 v k. ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří obci darovat. Jedná se o pozemek, který je pro kraj, resp. Správu a údržbu silnic Žďár nad Sázavou nepotřebný a nevyužitelný. Dle sdělení SUS Žďár nad Sázavou je pozemek zastavěn místní komunikací. Návrh je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina - čl. II, odst. 2., neboť obec pozemek využije pro veřejně prospěšné účely - místní komunikaci.
Darování pozemku předpokládá jako podmínku tohoto právního úkonu zveřejnění záměru darování pozemku po zákonem stanovenou dobu na úřední desce krajského úřadu. Po uplynutí této lhůty bude návrh na darování pozemku předložen k rozhodnutí zastupitelstvu kraje a při kladném rozhodnutí bude dodatkem zřizovací listiny Správy a údržby silnic Žďár nad Sázavou upraven rozsah svěřeného majetku.
Usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování pozemku na úřední desce krajského úřadu a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout darovat tento pozemek do vlastnictví obce Zubří.
StanoviskaSpráva a údržba silnic Žďár nad Sázavou souhlasí s darováním uvedeného pozemku do vlastnictví obce Zubří.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s darováním pozemku par. č. 688/1- ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 v k. ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří do vlastnictví obce Zubří
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr darovat pozemek par. č. 688/1 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 v k. ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Zubří;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout darovat pozemek par. č. 688/1 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 10837 m2 v k. ú. Zubří u Nového Města na Moravě, obec Zubří z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Zubří.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín únor 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz