Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2006-81

RK-37-2006-81.doc
Číslo materiálu81
Číslo jednacíRK-37-2006-81
NázevZáměr pronájmu nebytových prostor v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci včetně podmínek výběru nájemce
Zpracoval J. Koten,
Předkládá V. Švarcová,
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Jihlava, příspěvková organizace (dále jen nemocnice), na základě Smlouvy o nájmu nemovitostí uzavřené s krajem Vysočina užívá budovy, stavby a pozemky. Příkazní smlouvou má uloženu povinnost efektivně využívat a spravovat majetek, který nepotřebuje ke své činnosti. Nemocnice je oprávněna uzavřít smlouvu o pronájmu na dobu 90 a více dnů pouze za souhlasu Rady kraje Vysočina.

Dne 3. 4. 2006 požádal kraj Vysočina předseda představenstva společnosti EURODIAGNOSIS. a.s. Ing. Sotirios Zavalianis o udělení souhlasu k pronájmu - materiál RK-37-2006-81, př. 4:

A) nebytových prostor o výměře 878,45 m2 v 1. nadzemním podlaží v budově budova H - Ozařovací trakt v areálu Nemocnice Jihlava, Vrchlického 59, objekt na pozemku par. č. 4380/20 v obci a katastrálním území Jihlava pro nestátní zdravotnické zařízení za účelem provozování radiační onkologie - provozování pracoviště lineárního urychlovače.

Současný stav: Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, jako nájemce, provozuje pracoviště lineárního urychlovače na základě smlouvy o pronájmu s následnou koupí najaté věci č. 03-2053/1/B/1, uzavřené s pronajímatelem firmou Amedis, spol. s r.o., Bobkova 786, 788, 198 00 Praha 9 - viz. materiál RK-37-2006-81, př. 5.

B) nebytových prostor o výměře 73,40 m2 v 1 nadzemním podlaží v budově budova B Gynekologicko - porodnický pavilon v areálu Nemocnice Jihlava, Vrchlického 59, objekt na parcele č. 4380/43 v obci a katastrálním území Jihlava pro nestátní zdravotnické zařízení za účelem provozování radiodiagnostiky, konkrétně pracoviště magnetické rezonance (dále jen MR).

Současný stav:
Kraj Vysočina je jediným krajem, který nemá pracoviště nukleární magnetické rezonance (dále jen MR). V ČR je zatím poddimenzovaná a nehomogenní síť pracovišť MR. Dle Komise VZT je u nás pouze 2,7 přístroje/1 mil. obyvatel, zatímco v EU je v průměru 8 přístrojů/1 mil. obyvatel. V současné době jsou nejbližší pracoviště MR v Praze, Brně, Pardubicích, Olomouci a Českých Budějovicích. Dle radiologické společnosti je doporučováno pracoviště MR pro spádovou oblast 250 tis. obyvatel.
Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, podala v únoru 2005 žádost o zřízení pracoviště MR a svoji připravenost ke zřízení pracoviště MR doložila doporučujícím stanoviskem radiologické společnosti. Projednávání záležitosti finančního krytí bylo zatím z důvodu vysoké ceny investice (30 - 50 mil. Kč) odloženo.
Rada kraje vydala usnesením č. 0262/09/2005/RK souhlasné stanovisko kraje Vysočina, jako zřizovatele, s vybudováním pracoviště nukleární magnetické rezonance v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci;


Poznámka:
MR je diagnostická metoda, která je založena na absorpci elektromagnetického záření při přechodech mezi kvantovými stavy odpovídajícími různé orientaci dipólového magnetického momentu atomových jader ve vnějším magnetickém poli. (srovnání - metoda CT - počítačová tomografie - využívá drobných rozdílů v pohlcování rentgenového záření). Měření rozlišuje atomy vodíku v různých stavech a prostředích, data jsou zpracována počítačem na výsledné "anatomické řezy". Vyšetření MR je přesné a nezatěžuje pacienta rentgenovým zářením, nelze ho však provádět u osob, které mají v organizmu předměty z magnetizovatelného kovu a u osob s různými stimulátory.
Návrh řešení Doporučujeme zveřejnit záměr pronájmu výše uvedených nebytových prostor v nemocnici pro provozování pracoviště lineárního urychlovače a zároveň zveřejnit základní požadavky na uchazeče o pronájem dle materiálu RK-37-2006-81, př. 1.

Doporučujeme zveřejnit záměr pronájmu výše uvedených nebytových prostor v nemocnici pro provozování pracoviště magnetické rezonance a zároveň zveřejnit základní požadavky na uchazeče o pronájem dle materiálu RK-37-2006-81, př. 2.

Při rozhodnutí o pronájmu nebytových prostor pro pracoviště lineárního urychlovače doporučujeme vycházet ze současného stavu a výběr uchazeče o pronájmy provést na základě předložených nabídek formou soutěžního dialogu s uchazeči, kteří podali nabídky a po dopracování podrobných smluvních podmínek nájmu a smlouvy o spolupráci mezi nemocnicí a vybraným uchazečem. Po realizaci bude občanům kraje zajištěn nejméně stávající rozsah zdravotní péče v případě pracoviště lineárního urychlovače a zatím chybějící diagnostické zdravotnické služby na nově vybudovaném pracovišti magnetické rezonance. Předpokládané výnosy a náklady pracoviště lineárního urychlovače a pracoviště magnetické rezonance jsou uvedeny v materiálu RK-37-2006-81, př. 3.

Oba záměry pronájmů doporučujeme s ohledem na přetrvávající nedostatek finančních prostředků ve zdravotnictví a skutečnost, že uplatnění soukromého kapitálu ve veřejné sféře je trend, který se v poslední době prosazuje v celosvětovém měřítku. Soukromé investice mohou nahradit chybějící veřejné výdaje a soukromý management veřejných institucí může nejen zlepšit efektivnost poskytování služeb ve zdravotnictví, ale je i jednou z možností pro zajištění moderního přístrojového vybavení a využití současných technickým možností v poskytování zdravotní péče. Dále viz. materiál RK-37-2006-81, př.6.
V tomto návrhu se jedná o smlouvu o pronájmu se stanovenými podmínkami spolupráce mezi nemocnicí a vybraným privátním subjektem.
StanoviskaVšeobecná zdravotní pojišťovna z hlediska zájmu pojištěnců považuje za důležité, aby v kraji byla nukleární magnetická rezonance.

Odbor majetkový nemá námitek ke zveřejnění záměru pronájmu nebytových prostor. Podmínky pronájmu jsou formulovány pouze v obecné podobě a splňují podmínky minimálního rozsahu zveřejnění na úřední desce krajského úřadu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zveřejnění záměru pronájmu nebytových prostor v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci:
* o výměře 878,45 m2 v 1. nadzemním podlaží v budově (budova H - Ozařovací trakt) v Jihlavě, Vrchlického 59 - objekt na pozemku par. č. 4380/20 v obci a katastrálním území Jihlava pro nestátní zdravotnické zařízení za účelem provozování radiační onkologie - provozování pracoviště lineárního urychlovače;
* o výměře 73,40 m2 v 1 nadzemním podlaží v budově (budova B Gynekologicko - porodnický pavilon) na pozemkové parcele č. 4380/43 v obci a katastrálním území Jihlava pro nestátní zdravotnické zařízení za účelem provozování radiodiagnostiky - pracoviště magnetické rezonance;
ukládá
odboru majetkovému zveřejnit záměry pronájmů nebytových prostor na úřední desce dle § 18 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů a zveřejnit na internetových stránkách kraje Vysočina požadavky na vybraného uchazeče dle materiálů
RK-37-2006-81, př. 1 a RK-37-2006-81, př. 2.
Odpovědnost Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor majetkový
Termín 21. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz