Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2006-69

RK-37-2006-69.doc  RK-37-2006-69pr1.xls
Číslo materiálu69
Číslo jednacíRK-37-2006-69
NázevSouhlas s dlouhodobou výpůjčkou sbírkových předmětů z Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval M. Horký, K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuMuzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace (dále jen muzeum), spolupracuje na základě své zřizovací listiny, mimo jiné, s kulturními institucemi regionu, s orgány místních samospráv a s dalšími subjekty. Pracovníci muzea poskytují nejen odborné konzultace široké veřejnosti, ale dlouhodobě také metodickou i praktickou pomoc obcím v regionu při tvorbě expozic, pamětních síní, památníků, zejména při jejich zřizování, úpravách či doplňování, půjčováním výstavních exponátů, výstavního mobiliáře atd. V poslední době se odborní pracovníci třebíčského muzea podíleli např. na tvorbě nových expozic Městského muzea v Náměšti nad Oslavou, Literárního památníku Vysočiny v Tasově, Památníku F. B. Zvěřiny v Hrotovicích, na modernizaci Památníku Vincence Lesného v Komárovicích aj. Na všech výše jmenovaných aktivitách a expozičních záměrech se muzeum podílí také konkrétním zajištěním a zapůjčením exponátů ze svých sbírek. V případě výpůjček pro expoziční záměry v různých místech kraje byly dosud v praxi uzavírány krátkodobé výpůjční smlouvy maximálně na dobu jednoho roku, které byly každoročně obnovovány.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje na základě žádosti ředitele Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 17. 5. 2005, udělit souhlas s uzavřením dlouhodobých výpůjčních smluv sbírkových předmětů pro vypůjčitele: Město Jemnice, Obec Dolní Vilémovice, Město Třebíč, Římskokatolický farní úřad Jemnice, Obec Komárovice, Vodní elektrárny k. p. - elektrárnu Dalešice, ZUŠ Třebíč, KVIZ Třebíč, Hrad Kámen, Obec Tasov, Městské kulturní středisko Náměšť nad Oslavou, kraj Vysočina a Obec Kněžice.
Všechny sbírkové předměty navrhované k dlouhodobé zápůjčce jsou zapsány v Centrální evidenci sbírek ve sbírce č. ZMT/002-03-28/059002 Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
Vypůjčitelé jsou povinni při nakládání se sbírkami dodržovat obecně platné podmínky ze zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, včetně podmínek stanovených výpůjční smlouvou uzavřenou s Muzeem Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizací, muzeum jako půjčitel (muzeum) si vyhrazuje ve smlouvě každoroční kontrolu stavu sbírek, zajištění podmínek jejich ochrany a nakládání s nimi.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina ze dne 17. 5. 2005 s dlouhodobou výpůjčkou sbírkových předmětů zapsaných v Centrální evidenci sbírek ve sbírce č. ZMT/002-03-28/059002 Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, subjektům dle materiálu RK-37-2006-69, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče; ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz