Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2006-17

RK-36-2006-17.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-36-2006-17
NázevNávrh rozpočtové opatření na kapitole Zdravotnictví - Národní onkologický registr
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina na svém zasedání dne 21. 12. 2005 usnesením číslo 0534/09/2005/ZK schválilo rozpočet pro rok 2006. V rámci kapitoly Zdravotnictví byla v souvislosti se zřízením krajského pracoviště NOR (Národní onkologický registr), určena hodnota ve výši 300 tis. Kč (§ 3545 Ostatní speciální zdravotnická péče) s tím, že příspěvek bude využit pro všechna okresní centra NOR.
Národní onkologický registr České republiky je celoplošným populačním registrem provozovaným od roku 1976. Jeho úlohou je registrace onkologických onemocnění, tj. shromažďování dat, jejich verifikace, ukládání, ochrana a zpracování. NOR poskytuje souhrnné údaje pro statistické přehledy, které jsou využívány jak na národní, tak i mezinárodní úrovni, dále pro epidemiologické studie a zdravotnický výzkum.
Údaje registru slouží také k podpoře včasné diagnostiky a léčby novotvarů a přednádorových stavů, ke sledování trendů jejich výskytu, příčinných faktorů a společenských důsledků. Zpravodajskými jednotkami jsou zdravotnická zařízení, na kterých bylo onemocnění diagnostikováno, léčeno a dispenzarizováno. Údaje o pacientech do registru zasílají speciálně určení a vyškolení zdravotničtí pracovníci.
Zdravotnické zařízení vyplňuje Hlášení novotvaru, které je součástí povinné zdravotnické dokumentace. Předává se v písemné nebo elektronické podobě, v souladu s platnými zákony, v daném rozsahu do jednoho měsíce od stanovení diagnózy na určené pracoviště NOR. Při vyplňování je nutné dodržovat platnou metodiku a číselníky NZIS vydávané ÚZIS ČR. Povinností zpravodajských jednotek je předat pracovišti NOR všechny potřebné podklady pro kompletaci Hlášení novotvaru.
Vývoj onemocnění je sledován prostřednictvím Kontrolních hlášení, jejichž vyplnění je pro dispenzární pracoviště povinné v daném rozsahu a časových intervalech a dispenzární pracoviště je předává pracovištím NOR k dalšímu zpracování.
Stav registru je z pracovišť NOR prostřednictvím regionálních zpracovatelů předáván celostátnímu zpracovateli v elektronické podobě pravidelně, minimálně 1x ročně, v termínu určeném správcem registru NOR. Registr tak zaznamenává každý případ onkologického onemocnění, způsob jeho léčby, jeho současný stav. Tyto záznamy dále uchovává ještě 25 let po smrti pacienta, poté v systému zůstanou v podobě anonymní položky.

Práce pro NOR jsou v současné době zajišťovány v nemocnicích v Jihlavě, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě, v Třebíči zajišťuje služby pro NOR nestátní zdravotnické zařízení MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie IČ 47441895.
Návrh řešení V souvislosti se zajištěním práce onkologických pracovišť pro NOR byla zakoupena zejména výpočetní technika, kartotéky a registrační skříně. V této souvislosti odbor sociálních věcí a zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit převod prostředků ve výši 240 tis. Kč z § 3549 Ostatní speciální zdravotnická péče na § 3522 Ostatní nemocnice. Tyto prostředky se rozdělí stejnoměrně (po 60 tis. Kč) pro jednotlivé nemocnice - příspěvkové organizace vyjma Nemocnice Třebíč, ve formě dotace na provoz a budou poskytnuty proti zaslaným fakturám. Zbylých 60 tis. Kč se navrhuje poskytnout soukromému zdravotnickému zařízení přímo z § 3549 Ostatní speciální zdravotnická péče ve formě neinvestiční dotace nefinančním podnikatelským subjektům - fyzickým osobám.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k předloženému návrhu připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
poskytnout finanční příspěvek v úhrnné výši 300 tis. Kč na materiálové vybavení okresních pracovišť Národního onkologického registru s rozdělením pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci, IČ 00179540 ve výši 60 tis. Kč;
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci, IĆ00090638 ve výši 60 tis. Kč;
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, IČ00511951 ve výši 60 tis. Kč;
- Nemocnici Nové Město na Mor., příspěvkovou organizaci, IČ00842001 ve výši 60 tis. Kč;
- MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie, IČ 47441895 ve výši 60 tis. Kč;
schvaluje
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Zdravotnictví zvýšením § 3522 - Ostatní nemocnice a položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 240 tis. Kč s určením pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci....................60 tis. Kč,
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci...............................60 tis. Kč,
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci...........................60 tis. Kč,
- Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci.........60 tis. Kč;
- při současném snížení § 3549 - Ostatní speciální zdravotnická péče, položky 5137 - Drobný hmotný dlouhodobý majetek o stejnou částku 240 tis. Kč;
* navýšení závazného ukazatele "Dotace na provoz" pro:
- Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkovou organizaci o 60 tis. Kč;
- Nemocnici Jihlava, příspěvkovou organizaci o 60 tis. Kč;
- Nemocnici Pelhřimov, příspěvkovou organizaci o 60 tis. Kč,
- Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci o 60 tis. Kč;
- s určením ke zlepšení materiálové vybavenosti pracovišť Národního onkologického registru;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Zdravotnictví u § 3549 - Ostatní speciální zdravotnická péče zvýšením položky 5212 - Neinvestiční dotace nefinančním podnikatelským subjektům - fyzickým osobám o částku 60 tis. Kč s určením pro nestátní zdravotnické zařízení MUDr. Josef Hyll, klinická onkologie, IČ 47441895 ke zlepšení materiálové vybavenosti pracoviště Národního onkologického registru v Třebíči při současném snížení položky 5137 - Drobný hmotný dlouhodobý majetek o stejnou částku 60 tis. Kč;
ukládá
ředitelům Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě , příspěvkové organizace předložit faktury za nákup drobného hmotného dlouhodobého majetku na odbor sociálních věcí a zdravotnictví; dotace na provoz bude nemocnicím poskytnuta ve výši fakturovaných částek.
Odpovědnost ředitelé nemocnic Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov a Nové Město na Moravě, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ekonomický odbor
Termín 20. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz