Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2006-34

RK-35-2006-34.doc  RK-35-2006-34pr1.xls
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-35-2006-34
NázevPoskytnutí části dotace nestátním neziskovým organizacím poskytujícím sociální služby v kraji Vysočina
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa jednání rady dne 18. 7. 2006 byl projednán materiál předložený odborem sociálních věcí a zdravotnictví týkající se podání žádosti na Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) pro rok 2007 v Programu podpory A, který je určen pro podporu poskytování sociální služeb na místní či regionální úrovni.
Rada kraje na svém jednání dne 14. 11. 2006 dále projednala podrobné podklady pro podání žádosti v tomto dotačním řízení vyhlášeném MPSV. Součástí tohoto materiálu byl i podrobný popis stávající situace, zejména s ohledem na finanční dopady do oblasti poskytování sociálních služeb.
O výsledcích dotačního řízení vyrozumí MPSV písemně příslušný krajský úřad. Rovněž tak žadatel - poskytovatel sociální služby bude o výsledku dotačního řízení vyrozuměn písemně odborem sociálních služeb MPSV. Dotace ze státního rozpočtu se bude poskytovatelů sociálních služeb vyplácet prostřednictvím rozpočtu kraje a bude poskytována čtvrtletně. Kromě toho, že není zřejmé, v jaké míře budou žádosti o státní dotace uspokojeny, předpokládáme, že poskytovatelé sociálních služeb nebudou mít v lednu a v únoru příštího roku k dispozici státní prostředky. Také výplata příspěvku na péči obecními úřady obcí s rozšířenou působností osobám závislým na péči jiné osoby proběhne nejdříve koncem ledna nebo počátkem února a to může vést ke zpoždění části úhrad placených uživateli.
Návrh řešení V souvislosti se zákonem o sociálních službách dochází k výrazným změnám ve způsobu financování poskytovatelů sociálních služeb ze státního rozpočtu.
Nestátní neziskové organizace i příspěvkové organizace kraje poskytující sociální služby jsou závislé na získávání finančních prostředků zejména z dotačního řízení MPSV a dále z prostředků kraje a z prostředků obcí. U příspěvkových organizací kraje lze jejich platební schopnost na počátku roku zajistit poskytnutím příspěvků zahrnutých v rozpočtu kraje na leden ve výši jejich měsíční potřeby krytí nákladů. Podobnou pomoc lze poskytnout i nestátním neziskovým organizacím, pokud bude rozpočet kraje na rok 2007 schválen s prostředky na dotace pro nestátní neziskové organizace ve stejné výši jako v roce 2006.
S ohledem na zajištění plynulého poskytování těchto služeb a minimalizaci rizika ohrožení klientů platební neschopností poskytovatelů navrhuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví poskytnout nestátním neziskovým organizacím poskytujícím sociální služby částečné dotace dle materiálu RK-34-2006-34, př. 1 ve výši 75% dotace poskytnuté těmto poskytovatelům z rozpočtu kraje v roce 2006. Tímto způsobem bude možné částečně zajistit provozní prostředky pro provoz nestátních neziskových organizací na počátku roku 2007 v návaznosti na jejich financování z rozpočtu kraje v roce 2006. Snáze tak překonají finanční obtíže spojené s opožděním ostatních příjmů. Zároveň zůstane zachováno 25 % prostředků pro nestátní neziskové organizace, které bude možné použít po seznámení se s výsledkem dotačního řízení Ministerstva práce a sociálních věcí. Vzhledem ke skutečnosti, že prostředky na dotace pro nestátní neziskové organizace jsou v návrhu rozpočtu navrženy, pokládáme pomoc v krizové situaci poskytovatelů v tomto rozsahu za možnou. Protože první zasedání zastupitelstva v roce 2007 proběhne až v únoru, připravili jsme návrh ještě na zasedání 12. 12. 2006, na kterém bude schvalován rozpočet kraje s tím, že částečné dotace budou vyplaceny v rámci rozpočtu roku 2007 v lednu.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s poskytnutím části dotace nestátním neziskovým organizacím. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 je v kapitole Sociální věci uvažováno pro nestátní neziskové organizace a obce s částkou 35 700 tis. Kč určenou na azylové domy, centra denních služeb, osobní asistenci aj.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit poskytnout část dotace v celkovém objemu 12 983 227,- Kč z rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007, kapitoly Sociální věci nestátním neziskovým organizacím poskytujících sociální služby dle materiálu RK-34-2006-34, př. 1.
Odpovědnost OSVZ
Termín 31. 1. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz