Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2006-17

RK-35-2006-17.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-35-2006-17
NázevPřevzetí místní komunikace Zadní Vydří - Kostelní Myslové
Zpracoval I. Ševecová, J. Mrázková
Předkládá P. Kolář, L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuDopisem ze dne 26. 7. 2006 se obrátily na odbor dopravy krajského úřadu obce Zadní Vydří a Kostelní Myslové se žádostí o převzetí místní komunikace spojující obě obce. Dle sdělení obcí je komunikace vybudována na pozemcích par. č. 936/2 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 4 008 m2 v k. ú. a obci Zadní Vydří a par. č. 846 - ost. plocha, ost. komunikace výměře 6173 m2 v k. ú. a obci Kostelní Myslové. Obce uvádějí, že tato komunikace je využívána pro autobusovou dopravu na spojích mezi Telčí a Dačicemi, kam lidé z této lokality dojíždějí do nemocnice. Místní komunikace je dlouhá 2 km a její šířka je 10 m. Odbor dopravy předložil žádost obcí dopravní komisi k projednání. Usnesením 038/06/2006/DK ze dne 15. 9. 2006 komise nedoporučila převod místní komunikace spojující obce Zadní Vydří - Kostelní Myslové do silniční sítě kraje. Důvodem pro nepřevzetí uvedené komunikace do silniční sítě kraje je skutečnost, že tato komunikace slouží převážně místní dopravě.
Pro veřejnou linkovou osobní dopravu je místní komunikace využívána na základě vydané licence po předchozím licenčním řízení. V tomto řízení bylo vedení linky projednáno se všemi vlastníky komunikací, po nichž je linka vedena, tedy i s obcemi Zadní Vydří a Kostelní Myslové, které nevydaly nesouhlasné vyjádření. Dle ustanovení § 9 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích je vlastníkem místních komunikací obec, na jejímž území se komunikace nacházejí a prováděcí vyhláška č. 104/1997 Sb. vymezuje podrobnosti k péči vlastníka o komunikace.
Návrh řešení ODSH a OM navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout nepřevzít místní komunikaci spojující obce Zadní Vydří a Kostelní Myslové do silniční sítě silnic kraje Vysočina z důvodu využívání této komunikace převážně místní dopravou. Kraj Vysočina s ohledem na délku své silniční sítě již nemá zájem na jejím rozšiřování, které by vedlo k nárůstu finančních prostředků nutných na její údržbu a opravy.
StanoviskaUsnesením 038/06/2006/DK dopravní komise Rady kraje Vysočina nedoporučila převod místní komunikace zadní Vydří - Kostelní Myslové do silniční sítě kraje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout nepřevzít místní komunikaci spojující obce Zadní Vydří a Kostelní Myslové do silniční sítě kraje Vysočina
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství a odbor majetkový
Termín 12. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz