Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2006-51

RK-32-2006-51.doc  RK-32-2006-51pr1.xls
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-32-2006-51
NázevNavýšení počtu zaměstnanců kraje
Zpracoval J. Joneš, J. Strejček, V. Švarcová, I. Šmídová
Předkládá S. Zikmundová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina se naposledy zabývala navýšením počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu na svém zasedání dne 21.3.2006 (usnesení číslo 0430/09/2006/RK), na kterém stanovila počet zaměstnanců kraje Vysočina k 1. září 2006 na 401 zaměstnanců.
Odbor životního prostředí požádal v souvislosti s přijetím nového stavebního zákona č. 183/2006 Sb. o navýšení o dva zaměstnance na oddělení integrované prevence. Důvodem pro navýšení je vznik nové kompetence krajského úřadu, a to speciálního stavebního úřadu u staveb podléhajících integrovanému povolení dle zvláštního právního předpisu, zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci (IPPC). Zakotvení speciálních stavebních úřadů přináší zvýšené nároky na činnost odboru životního prostředí. Výkon této působnosti je nastaven s účinností nového stavebního zákona od 1. ledna 2007. V současnosti je v kraji Vysočina 65 zařízení v režimu IPPC. Jedná o rozsáhlé provozy se složitými technologiemi, ve kterých stavební řízení probíhají permanentně. V případě budování nového provozu bude vytížení speciálního stavebního úřadu ještě významnější.
Odbor územního plánování a stavebního řádu požádal v souvislosti s přijetím nového stavebního zákona č. 183/2006 Sb. o navýšení o tři zaměstnance na oddělení územního plánování a o dva zaměstnance na oddělení stavebního řádu. Důvodem pro navýšení na oddělení územního plánování je vznik nové kompetence týkající se pořizování a správy územně analytických podkladů kraje včetně koordinace zpracování územně analytických podkladů u obcí s rozšířenou působností. Komplexní znalost o limitech a možnostech území je nyní získávána v rámci vstupní etapy (průzkumy a rozbory) pořizování územně plánovací dokumentace (ÚPD) pro vybraná území a je financována územními samosprávami. V současnosti je znalost o limitech a možnostech území, významná pro činnost státní správy, získávána nesoustavně a nepravidelně. Nutno zdůraznit že významnou zátěž ze svých rozpočtů přitom nesou zejména obce s méně než 5000 obyvateli, pro něž je pořízení územně plánovací dokumentace relativně nákladné. Dle navrhované právní úpravy bude tato činnost vykonávána trvale a soustavně pro celé území republiky odbornými pracovníky úřadů obcí s rozšířenou působností (205 x 2 pracovníci) a krajských úřadů (14 x 3 pracovníci) při pořizování územně analytických podkladů, představujících soustavnou a průběžnou činnost na jejich údržbě v aktuálním stavu.
Důvodem pro navýšení na oddělení stavebního řádu je posílení metodické a kontrolní činnosti. Odbor předpokládá v souvislosti s kombinací nového správního řádu a nového stavebního zákona enormní nárůst počtu odvolacích řízení (nový správní řád např. umožňuje nově podávat odvolání i proti usnesením v procesních otázkách) a rovněž nárůst požadavků na metodické působení krajského úřadu, jako nadřízeného orgánu pro prvoinstanční stavební úřady. Z tohoto důvodu odbor předpokládá zřízení "metodicko-kontrolního úseku" v počtu 2 pracovníků, který by se mohl intenzivněji věnovat zvýšeným požadavkům stavebních úřadů na metodiku a uvolnil by ruce dalším pracovníkům provádějícím konkrétní správní řízení.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví požádal v souvislosti s přijetím zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. o navýšení o jednoho zaměstnance na oddělení sociálních služeb. Důvodem pro navýšení je nové kompetence v samostatné působnosti vytvářet a schvalovat střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, na který bude navazovat i poskytování dotací z rozpočtu kraje i státních dotací - příprava a aktualizace střednědobého plánu zahrnuje mimo jiné vyjednávání s obcemi v návaznosti na komunitní plány obcí, komunikaci se zástupci poskytovatelů a uživatelů.
Vytvoření jednoho pracovního místa na odboru regionálního rozvoje - evropské záležitosti.
Návrh řešení Odbor sekretariátu ředitele navrhuje v souladu s požadavkem odboru životního prostředí navýšení o dvě funkční místa na oddělení integrované prevence. Osobní i věcné náklady vzniklé na vytvořená místa bude možné hradit z příspěvku na výkon státní správy. Technicko provozní opatření související se zvýšením počtu zaměstnanců odboru jsou řešitelná v rámci objektu Seifertova 24 Jihlava.
Odbor sekretariátu ředitele navrhuje v souladu s požadavkem odboru územního plánování a stavebního řádu navýšení o tři funkční místa na oddělení územního plánování a o dvě funkční místa na oddělení stavebního řádu. Osobní i věcné náklady vzniklé na vytvořená tři místa oddělní územního plánování bude možné hradit z příspěvku na výkon státní správy. Vytvořená dvě místa na oddělení stavebního úřadu ponese rozpočet kraje. Technicko provozní opatření související se zvýšením počtu zaměstnanců jsou složitá a není v této chvíli známo konečné řešení.
Odbor sekretariátu ředitele navrhuje v souladu s požadavkem odboru sociálních věcí a zdravotnictví navýšení o jedno funkční místo na oddělení sociálních služeb. Osobní i věcné náklady vzniklé na vytvořené místo jsou rozpočtovány v návrhu rozpočtu pro rok 2007. Technicko provozní opatření související se zvýšením počtu zaměstnanců odboru jsou řešitelná v rámci objektu Tolstého 15 Jihlava.
Odbor sekretariátu ředitele navrhuje navýšení o jedno funkční místo na odboru regionálního rozvoje - evropské záležitosti. Technicko provozní opatření související se zvýšením počtu zaměstnanců odboru jsou řešitelná v rámci objektu Žižkova 16 Jihlava.
O počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaNebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 1. listopadu 2006 na 410 zaměstnanců.
Odpovědnost odbor sekretariátu ředitele
Termín 1.11.2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz