Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-32-2006-14

RK-32-2006-14.doc  RK-32-2006-14pr2.doc
Číslo materiálu14
Číslo jednacíRK-32-2006-14
NázevObnova hlásky čp. 108 v Želivě
Zpracoval J. Panáčková, M. Magrot
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuHláska čp. 108 v areálu bývalého kláštera premonstrátů v Želivě je součástí areálu Lesního družstva ve Štokách. Z iniciativy orgánů státní památkové péče začalo družstvo v roce 2004 postupnou celkovou obnovu této památky, jejíž stav byl více než havarijní (viz materiál
RK-32-2006-14, př. 2). V letech 2004 a 2005 dosáhly náklady na záchranu tohoto objektu více než 970 tis. Kč, z toho dotace kraje Vysočina 210 tis. Kč, podíl obce Želiv 194 tis. Kč a vlastník investoval přes 566 tis. Kč. Díky této vzájemné spolupráci se podařilo tuto památku zachránit před jejím zřícením.
Na základě Smlouvy o poskytnutí dotace na obnovu kulturní památky z rozpočtu kraje Vysočina (dále jen "smlouva") byla v roce 2005 Lesnímu družstvu ve Štokách poskytnuta dotace na obnovu kulturní památky "Želiv čp. 108" v souladu se Zásadami pro poskytování dotací na obnovu kulturních památek z rozpočtu kraje Vysočina. Vlastník předložil vyúčtování dotace v souladu s podmínkami smlouvy (doklady o výši celkových nákladů na obnovu kulturní památky a jejich úhradě) a po provedené kontrole byla převedena odpovídající dotace ve výši 150 013,- Kč na jeho účet. Ze strany odboru kultury a památkové péče byly doklady předložené v rámci vyúčtování dotace v souladu s uzavřenou smlouvou.
Na základě pověření ředitelky Krajského úřadu kraje Vysočina provedli pracovníci odboru kontroly veřejnosprávní kontrolu na místě o použití veřejné finanční podpory z rozpočtu kraje Vysočina na obnovu kulturní památky (protokol č. 50/RO/2006 je přílohou materiálu
RK-32-2006-14, př. 1). , ve které bylo zjištěno, že vnitropodniková faktura na spotřebu dřeva ve výši 168 161,- Kč nebyla zaúčtována do nákladů Lesního družstva ve Štokách. Odbor kontroly postoupil kopii Protokolu k dalšímu postupu podle čl. 18 odst. 4 písm. b) Směrnice k zajištění kontrolní činnosti č. 9/06 odboru kultury a památkové péče.
Návrh řešení Příjemce dotace nesplnil částečně povinnost vést v účetnictví finanční prostředky pro účely Smlouvy o poskytnutí dotace na obnovu kulturní památky z rozpočtu kraje Vysočina mezi krajem Vysočina a Lesním družstvem ve Štokách (dále jen "smlouva") odděleně jako výdaje neinvestiční dle článku IV. odst. 3, došlo k mírné nesrovnalosti s článkem V. odst. 3, který hovoří o vedení samostatné a průkazné evidence o použití celkových nákladů, doložené prvotními doklady a s článkem VII. odst. 1 smlouvy, který hovoří o nesplnění některých závazků či povinností stanovených smlouvou. Finanční prostředky dle předmětné vnitropodnikové faktury v účetnictví byly použity oprávněně, tj. ve prospěch obnovy kulturní památky, avšak nedostatečně uvedeny v účetnictví příjemce dotace.
Nejedná se tedy o závazné a podstatné porušení smlouvy ze strany příjemce dotace, jak o tom hovoří článek VII. odst. 2 smlouvy. Nelze tedy v tomto případě hovořit o úmyslném jednání ze strany příjemce dotace, který by chtěl svým jednáním použít finanční prostředky k jiným účelům.
Na základě výše uvedených skutečností navrhuje odbor kultury a památkové péče prominout nedostatek ve vedení účetnictví a ponechat poskytnutou finanční dotaci v původní výši, tj. 150 013,- Kč vlastníku kulturní památky Lesnímu družstvu ve Štokách.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
prominout Lesnímu družstvu ve Štokách nedostatek ve vedení účetnictví a ponechat poskytnutou dotaci na obnovu hlásky čp. 108 v Želivě v původní výši, tj. 150 013,- Kč.
Odpovědnost OKPP
Termín 31.10.2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz