Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2006-77

RK-30-2006-77.doc  RK-30-2006-77pr1.pdf  RK-30-2006-77pr2.tif
Číslo materiálu77
Číslo jednacíRK-30-2006-77
NázevOutsourcing informačních systémů Nemocnice Třebíč - zpráva pro RK
Zpracoval P. Pavlinec
Předkládá J. Hulák
Počet příloh
Popis problémuNa základě usnesení č. 1391/29/2006/RK provedl odbor informatiky detailnější analýzu zakázky Nemocnice Třebíč na outsourcing ICT.
V příloze materiálu č.1 jsou odpovědi technického náměstka zodpovědného za řízení ICT a přípravu výzvy zakázky.
Ve čtvrtek 12.10. pak proběhlo za účasti zástupce RK a KRÚ první jednání výběrové komise.
Výsledkem jsou následující zjištění:
1) Výzva zakázky je nekvalitně připravena jak po odborné ICT stránce (např. absence SLA) tak stránce právní přípravy (neobsahuje vzorovou smlouvu)
2) Nemocnice nemá v současné době zpracovanou detailní koncepci dalšího rozvoje. Odkazovaný plán opatření uváděný ve výzvě zakázky nelze považovat za ucelenou koncepci, která je z našeho pohledu nezbytná před podobnou zásadní změnou. Některá opatření nenavazují na předchozí záměry organizace a kraje.
3) Technický a především časový rámec výzvy způsobil nedostatek prostoru pro přípravu odpovídajících nabídek. Výsledkem je poté hodnocení jediné nabídky v oboru outsourcingu neznámé firmy s nejdražší nabídkou.
4) V případě výběru nabídky firmy Foxinus a podpisu smlouvy se organizace vystavuje extrémnímu riziku. Viz. stanovisko právního oddělení a příloha č.2
Návrh řešení Přestože se organizace díky předchozím personálním opatřením vystavuje v případě okamžitého neřešení problematiky ICT značnému riziku nefunkčnosti klíčových systémů doporučujeme Radě kraje obrátit se na ředitele Nemocnice Třebíč s výzvou ke zrušení zakázky a přípravě nové pokud možné ve spolupráce s partnerem, který by byl schopen odborně přípravu zaštítit.
StanoviskaStanovisko právního oddělení:
Smlouvu o outsoursingu informačních systémů (dále jen "smlouva"), jejíž návrh je součástí nabídky podané ve zjednodušeném podlimitním zadávacím řízení na veřejnou zakázku "Outsourcing informačních systémů" firmou FOXINUS solutions s. r. o., se sídlem Horárova 806, 500 02 Hradec Králové 2, IČ: 25281658 (dále jen "poskytovatel") nedoporučujeme uzavřít, a to z těchto důvodů:

a) Smlouva zakazuje po dobu 48 měsíců od platnosti smlouvy podat výpověď. Takový závazek smluvních stran je porušením zásady, že se nikdo nemůže platně vzdát svých práv předem. Takový právní úkon, jímž by se někdo předem vzdal svého práva, je neplatný.

b) Povinnost stanovenou poskytovateli článkem 4 odst. 1 smlouvy plnit předmět smlouvy ..... k tomu kvalifikačně způsobilými osobami jmenovitě uvedenými v nabídce .....nelze splnit. Smlouva má být uzavřena na dobu neurčitou, nelze tak vyloučit možnou budoucí změnu v osobách plnících smlouvu (úmrtí, ukončení pracovního poměru ...).

c) Smlouva neřeší ochranu osobních údajů, ačkoli je zřejmé, že poskytovatel přijde při plnění smlouvy přijde do styku s citlivými osobními údaji!!! Musí být uzavřena smlouva o zpracování osobních údajů dle § 6 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Podle našeho názoru nelze smlouvu vzhledem k ustanovení bodu 5. výzvy k podání nabídky a prokázání kvalifikace a poskytnutí Zadávací dokumentace k podlimitní veřejné zakázce na služby zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení dle § 38 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (dále jen "výzva") - Obchodní podmínky a ustanovení bodu 8. výzvy - Požadavky na formální úpravu, strukturu a obsah nabídky, změnit.

Součástí nabídky měl být podle ustanovení bodu 8. výzvy také návrh smlouvy. Obchodní podmínky smlouvy stanovil zadavatel v bodu 5. výzvy. Přesně stanoveny byly však pouze dodací podmínky. Formulace ostatních podmínek smlouvy byla ponechána na poskytovateli.
Zadavatel musí předloženou nabídku posuzovat a vybírat jako celek. Hodnotícím kritériem byla cena, zadavatel proto musí posuzovat pouze cenu. Pokud zadavatel rozhodne o nejvhodnější nabídce, a tato nabídka obsahuje návrh smlouvy, musí být tento návrh brán jako konečný, a nelze jej dodatečně žádným způsobem upravovat či měnit, dle potřeb zadavatele či poskytovatele.


Zadávací řízení lze v souladu s ustanovením bodu 15. výzvy - Práva zadavatele, zrušit. Podle bodu 15. výzvy má zadavatel právo zrušit zadávací řízení kdykoli do uzavření smlouvy, i bez udání důvodu.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předloženou zprávu dle materiálu RK-30-2006-77.
Odpovědnost OI, J. Hulák
Termín 31. 10. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz