Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-30-2006-64

RK-30-2006-64.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-30-2006-64
NázevNávrh rozpočtového opatření na rok 2006 - poskytnutí finančních prostředků na Systém měření a hodnocení výkonnosti zdravotní péče pracujícího na bázi manažerského informačního systému
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuFirma STAPRO již v minulých letech vypracovala pro nemocnice kraje Vysočina strukturální analýzu lůžkového fondu. Tato analýza vyhledávala "slabá místa" ve smyslu nízké výkonnosti nemocnic. Analýza byla provedena na dostupných datech roku 2002, 2003, 2004 a 1. pololetí 2005. V současné době probíhají práce na dokončení 2. pololetí 2005. Výstupy této analýzy prezentovala firma STAPRO na pracovním semináři pro zastupitele v dubnu.
Celý systém v této fázi zpracování nebyl provázán s účetnictvím organizace, analýza byla provedena v rovině výkaznictví pro zdravotní pojišťovny a UZIS.
Návrh řešení Firma STAPRO nabídla kraji dokončení kompletní implementace Systému měření a hodnocení výkonnosti zdravotní péče pracujícího na bázi manažerského informačního systému s obchodním názvem SME MARK Q* Web (dále Systém) viz materiál
RK-30-2006-64, př. 1. Tento systém umožní kraji Vysočina sledování, porovnávání a vyhodnocování hospodářské a klinické úspěšnosti zdravotnických zařízení (dále jen ZZ), jejichž je zřizovatelem.
Systém poskytne kraji Vysočina validované datové výstupy pro zveřejňování vhodných výsledků zdravotní péče krajského zdravotnictví veřejnosti, její kvalitě, efektivitě, dostupnosti, což v konečném důsledku významně napomůže k růstu úrovně kvality péče a hospodářské stability zdravotnických zařízení.
Součástí nabídky jsou i další technické komponenty zajišťující datovou a informační komunikaci zdravotnických zařízení s orgány kraje. Komunikace probíhá prostřednictvím Portálu zdravotních služeb, který je integrální součástí SME MARKQ* Web.
Systém umožní automatizovat a vzájemně integrovat systémy operačního a především strategického řízení.
Data z výkaznictví pro zdravotní pojišťovny a UZIS za rok 2005 budou doplněna o ekonomiku a mzdy a kompletně bude zpracován rok 2006. Kraj tak bude mít k dispozici prostřednictvím Systému možnost identifikace "slabých" míst a jejich příčin v oblastech spotřeby zdrojů, na straně výnosů, v oblasti lepšího využití lidské práce a v oblasti zvyšování efektivnosti procesů zdravotní péče. Systém je zároveň nástrojem určeným pro trvalé zvyšování kvality zdravotní péče.
Aplikace je aktuálně používána na zdravotnickém trhu ve 45 nemocnicích, z toho kompletně v pěti krajích (Pardubickém, Královéhradeckém, Středočeském, Libereckém a Jihomoravském).
Jde o dokončení implementace, která navazuje na již zpracovaná data a musí být z tohoto důvodu zpracovaná pouze touto konkrétní firmou - jde tudíž o přímé zadání zakázky malého rozsahu.
Celá implementace je rozdělena do 28 týdnů, tj. 7 měsíců, dokončení celé zakázky se předpokládá v dubnu 2007. V roce 2006 by byla finančně kryta polovina díla, zbývající částka po jeho úspěšné akceptaci.
Radě kraje se navrhuje schválit pro rok 2006 zvýšení výdajové části rozpočtu kraje kapitoly Zdravotnictví, § 3599 - Ostatní činnost ve zdravotnictví, položka 5166 - Konzultační, poradenské a právní služby o částku 600 tis. Kč s určením na Systém měření a hodnocení výkonnosti zdravotní péče pracujícího na bázi manažerského informačního systému při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 600 tis. Kč;
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému řešení dle materiálu RK-30-2006-64, př. 1 připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 30. 9. 2006 je 13 621 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr projektu Systému měření a hodnocení výkonnosti zdravotní péče pracujícího na bázi manažerského informačního systému dle přílohy RK-30-2006-64, př. 1;
schvaluje
zvýšení výdajové části rozpočtu kraje kapitoly Zdravotnictví pro rok 2006, § 3599 - Ostatní činnost ve zdravotnictví, položka 5166 - Konzultační, poradenské a právní služby o částku 600 tis. Kč s určením na Systém měření a hodnocení výkonnosti zdravotní péče pracujícího na bázi manažerského informačního systému při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 600 tis. Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ekonomický odbor
Termín do 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz