Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2006-35

RK-29-2006-35.doc  RK-29-2006-35pr1.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-29-2006-35
NázevVyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuBrownfield (dále jen "BFs") většinou vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční či jiné aktivity. Jedná se pozemky a budovy v urbanizovaném území, které ztratily své původní využití, objekty hyzdící města a obce a současný trh si s nimi nedokáže sám poradit. Tato území mají většinou všechna rizika a nejistoty, které si investor dokáže představit: nevyjasněné majetkové vztahy, možnou ekologickou zátěž atd. Jedná se o nemovitosti, které nelze efektivně využívat, aniž by proběhl proces regenerace.
Problematika brownfields se jako důsledek strukturálních změn společnosti začal v posledních letech projevovat ve všech regionech České republiky, ale nebyl až do nedávné doby systematicky řešen. O této problematice existovalo minimum informací, a to hlavně z důvodu její meziresortnosti a mezioborovosti. Koncepčně se jí doposud málokdo zabýval, šlo pouze o jednotlivé a neprovázané kroky. Množství a stav objektů a ploch definovaných jako brownfields ukázaly urgentní potřebu podpory jejich znovuvyužití. V rámci přípravy na další plánovací období 2007 - 2013, Ministerstvo průmyslu a obchodu oslovilo, prostřednictvím agentury CzechInvest, všechny kraje ČR za účelem vypracování "Vyhledávací studie pro lokalizace brownfields v krajích ČR", viz zápis z meziresortní schůzky zástupců krajů a Czechinvestu, mat. RK-29-2006-35, př. 1. Tyto vyhledávací studie budou podkladovým materiálem pro vypracování Národní strategie regenerace brownfields v ČR. Tato strategie bude předložena na jednání Vlády ČR.
Návrh řešení Kraj Vysočina a CzechInvest zadali zpracování "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields v kraji Vysočina" Regionální rozvojové agentuře Vysočina (dále jen "RRAV"). Regionální rozvojová agentura zpracovala tuto studii jako dílčí plnění v rámci služeb ve veřejném zájmu, v rámci finančního příspěvku kraje RRAV. Cílem vyhledávací studie pro výběr brownfields na území kraje Vysočina bylo vytipovat a zmapovat brownfields lokality, které představují postižená, nevyužívaná nebo nedostatečně efektivně využívaná území dle definice brownfields. Na základě výsledků vyhledávací studie se kraj Vysočina ve spolupráci s Czechinvestem připravuje na řešení problematiky v rámci programovacího období 2007 -20013. Díky vyhledávací studii došlo k vytvoření efektivního seznamu BFs lokalit, který slouží jako podklad pro vypracování Národní strategie regenerace brownfields v České republice a k tvorbě vhodných programů pro příští programovací období 2007 - 20013. Výstupy vyhledávací studie slouží jako vodítko k vytipování projektů, které bude možné podpořit v rámci příslušných programů.
Vytipování lokalit proběhlo ve třech krocích. Rozdělení do kroků bylo navrženo z důvodu velkého počtu lokalit. Cílem vytipování po jednotlivých krocích byla postupná eliminace lokalit, které již nebude efektivní podrobně řešit (nevyjasněné majetkové vztahy nezájem vlastníka apod..)
V prvním kroku se identifikovalo 98 lokalit, které splňovaly požadované kriterium uceleného pozemku nad 1ha. Z toho bylo vybráno 32 objektů k podrobnější analýze. Jednalo se o ty lokality, které lze úspěšně regenerovat. Poslední, třetí krok, byl sestaven z 9 objektů, které byly podrobeny podrobné analýze. Jde o objekty u kterých jsou vyjasněné majetkové vztahy, vyhodnocené ekologické zátěže, byl posouzen stav a kapacita technické infrastruktury a jasný investiční záměr.
Studie byla ukončena v dubnu 2006 a zpracována do tištěné i digitální podoby (DVD). Výstupem jsou v jednotlivých krocích pasporty lokalit a objektů s jasnými identifikačními údaji relevantními pro jednotlivou etapu. V rámci koordinace jednotlivých regionálních studií, podléhala celá studie schválení ze strany Czechinvestu a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, divizí regionální spolupráce. Oponentní vyjádření ze strany Czechinvestu a MPO bylo zpracováno v červenci 2006 a jejich hodnocení bylo velmi kladné, studie patří mezi nejlépe obsahově zpracované studie v rámci ČR.
Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o obsahově velmi rozsáhlý materiál, doprovázený mapovými pasporty a rozsáhlou fotodokumentací a projektovou dokumentací, je kompletní obsah DVD k dispozici na www.kr-vysocina.cz v sekci Dokumenty odborů krajského úřadu, Odbor regionálního rozvoje, Strategické a koncepční materiály kraje, "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields v kraji Vysočina".
V budoucnu bude studie, která bude odborem regionálního rozvoje aktualizována v roce 2007, sloužit jako zdroj dat pro nabídku investičních příležitostí v kraji Vysočina. A jako vodítko pro čerpání dotací z evropských i národních zdrojů.


Tabulka: Brownfields kraje Vysočina - nejvyšší stadium připravenosti
Název objektu
lokalita
Bývalá pila
Třešť
Panský dvůr
Telč
Vojenský prostor Madeta
Pacov
Kasárna letiště
Havlíčkův Brod
Zámecký areál
Třebíč
Intea I
Třešť
Areál bývalé výrobny koberců
Náměšť nad Oslavou
Bývalý vojenský autopark
Jemnice
Zámek
Libice nad Doubravou
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu o výsledcích vypracované "Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfields na území kraje Vysočina".
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 31. 10. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz