Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2006-34

RK-29-2006-34.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-29-2006-34
NázevMonitoring klastrových iniciativ v kraji Vysočina
Zpracoval O. Wiesnerová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina č. 16/2005 uložila na odboru regionálního rozvoje monitorovat stav klastrových iniciativ na území regionu a průběžně předkládat zprávy Radě kraje. (Usnesení 0589/16/2005/RK, Rada kraje prohlašuje, že kraj Vysočina má zájem o vyhledávání vhodných firem pro klastr v dřevařském odvětví na území kraje Vysočina v souladu s Opatřením č. 1. 4. Rozvoj informačních a poradenských služeb, Priority 1. Rozvoj podnikatelského prostředí, Operačního programu Průmysl a Podnikání 2004-2006; pověřuje v souladu se zněním bodu 2. odst. 2. 1. Programu Rozvoj informačních a poradenských služeb KLASTRY (materiál RK-16-2005-65, př. 3) České centrum pro strategická studia se sídlem v Praze, Františka Křížka 21 zpracováním studie vyhledání vhodných firem pro klastr v oblasti dřevařství na území kraje Vysočina v rámci Opatření
č .1. 4. Rozvoj informačních a poradenských služeb, Priority 1. Rozvoj podnikatelského prostředí, Operačního programu Průmysl a Podnikání 2004-2006 a ukládá odboru regionálního rozvoje monitorovat stav mapování, účastnit se workshopů, seminářů souvisejících s vyhledávací studií a předkládat průběžné zprávy Radě kraje Vysočina a to v intervalu 8-mi týdnů počínaje dnem zahájení předloženého realizace projektu.)
Do současné doby Rada kraje Vysočina udělila pověření k podání žádosti do OPPP priorita 1.4.KLASTRY třem subjektům, pro klastr Přesná Vysočina, Dřevozpracující klastr a Klastr přesného strojírenství a přesné zámečnické výroby.
Návrh řešení Žadatel Telčská strojírenská a.s., který obdržel pověření RK pro klastr Přesná Vysočina, již odstranil všechny překážky a dne 9. 9. 2006 předložil svou žádost na agenturu Czechinvest.. V dalších aktivitách souvisejících s mapovací studií bude pokračovat dle harmonogramu tak, aby po ukončení mapovací studie došlo k založení klastru. Vzhledem k časové prodlevě nelze přesně určit termín jeho založení.

Iniciativa vzniku dřevozpracujícího klastru na Vysočině se chýlí ke konci, dne 21.9.2006 proběhne závěrečný workshop, na kterém budou zveřejněny výstupy vyhledávací studie a poté dojde ke společnému zformulování pravidel, etického kodexu a konkrétních podmínek, za kterých budou dřevozpracující firmy na Vysočině spolupracovat a rozvíjet kooperaci v rámci družstva, do kterého se dřevozpracující klastr, po ustavující schůzi, transformuje.
Pro další propagaci a rozvoj této iniciativy je zaregistrována nová nadnárodní doména: www.woodcluster.eu, Na této adrese jsou dostupné základní informace o této iniciativě i firmách, které se k této iniciativě zatím přihlásily.

Aktivity Klastru přesného strojírenství a přesné zámečnické výroby jsou v počáteční fázi. Žadatel GRANTECH s.r.o. zastoupený Ing. Miroslavem Kabelkou mapuje a kontaktuje firmy, které se poprvé setkají na 1. workshopu 27.9. v Moravských Budějovicích.

Současně byl odbor regionálního rozvoje požádán o potvrzení souladu se strategií kraje Vysočina pro Klastr nábytkářský (žadatel Svaz českých a moravských výrobních družstev se sídlem v Praze) a pivovarnický (žadatel RPIC Pce s.r.o. se sídlem v Pardubicích). Iniciativa pivovarnického klastru byla pozastavena. V rámci realizace projektu "Nábytkářský klastr" došlo 22. 6. 2006 v Brně k založení družstva. Počtem 35 členských firem, z nichž drtivá většina jsou malé a střední podniky, i jejich souhrnným ročním obratem přes 4 mld Kč, se tento klastr zařadil mezi největší klastry, které se profilují v rámci celé České republiky. Jeho nadregionální charakter je dán členstvím firem z několika krajů, mezi které se řadí i kraj Vysočina, kde je výroba nábytku tradičním odvětvím. Klastr stojí na pevných pilířích, které tvoří Svaz českých a moravských výrobních družstev, Asociace českých nábytkářů a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Hlavním cílem klastru by měla být společná orientace na export, vývoj, inovace a vzdělávání. Intenzivně bude podporována značka" Česká kvalita-nábytek".V budoucnu se předpokládá i úzká spolupráce s Dřevozpracujícím klastrem Vysočiny. Činnost klastru bude prezentována na jeho webových stránkách www.furniturecluster, kde bude k dispozici také mnoho konkrétních informací a kontakty.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zprávu o monitoringu klastrových iniciativ v kraji Vysočina.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz