Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2006-34

RK-28-2006-34.doc  RK-28-2006-34pr1.doc  RK-28-2006-34pr2.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-28-2006-34
NázevŽádost o poskytnutí dotace pro zajištění rozvoje Koordinačního uskupení nestátních neziskových organizací kraje Vysočina
Zpracoval M. Kršňáková, T. Kamp - zástupce KOUS
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuKoordinační uskupení nestátních neziskových organizací kraje Vysočina (dále jen KOUS) vzniklo v roce 2002 a v současné době je již čtvrtým rokem jedinou všeoborovou platformou zastupující zájmy NNO z Vysočiny na krajské i celostátní úrovni. Je složeno ze šesti oborových sekcí, ze zástupce NNO ve Výboru regionálního rozvoje Rady Regionu soudržnosti pro NUTS II Jihovýchod, ze zástupce NNO v Krajské radě pro rozvoj lidských zdrojů a zástupce NNO v Radě vlády pro NNO.
KOUS zastupuje a komunikuje se 103 organizacemi v kraji Vysočina (podrobnější informace viz příloha RK-28-2006-34, př. 1) a je partnerským subjektem pro podobně vzniklé asociace v jiných krajích v ČR. Činnost tohoto uskupení je otevřená i pro další zájemce z řad NNO v kraji, bez povinnosti platit členské poplatky.
KOUS ve spolupráci s krajem inicioval a významně se podílel na řadě projektů, které přispěly k rozvoji neziskového sektoru kraje jako celku (Komplexní analýza NNO v kraji Vysočina viz RK-20-2006-54, Analýza a Strategie rozvoje NNO v kraji Vysočina viz RK-36-2004-40, Kulaté stoly pro přípravu NNO na současné a příští programovací období strukturální a regionální politiky EU v letech 2005 a 2006 pod záštitou náměstkyně hejtmana Marie Černé, Mapování sítě poskytovatelů sociálních služeb viz RK-03-2006-38). Zároveň se také podílí na připomínkování řady strategických dokumentů (včetně PRK, zaměření priorit dotační politiky kraje, ČR a EU, čerpání prostředků v rámci opatření 3.2 SROP a v souvislosti s tím i návrh možnosti zařazení zálohových plateb, apod.); je pro nás konzultantem pro nově přijímané zákony v oblastech, které se týkají činnosti NNO (příprava nového občanského zákoníku) a je odborným spolupořadatelem a konzultantem řady oborových setkání. Přesto je povědomí o jeho existenci a činnostech, které pro rozvoj NNO v kraji vykonává, malé (tento problém byl také diskutován na krajské konferenci NNO, která se konala v březnu t.r., které se zúčastnili radní Marie Černá a Jiří Vondráček).
Do současné doby nejsou prováděny ani financovány aktivity KOUS systematicky a ve velké míře se opírají o podpůrnou a metodickou pomoc krajského úřadu. Členové KOUS zastupují NNO dobrovolně a ve svém volném čase a vedle toho většinou řídí organizace v nichž jsou zaměstnáni. V současné situaci se již tyto aktivity nedají realizovat bez profesionálního vedení a organizačně administrativního zázemí.
V následujících období bude odbor regionálního rozvoje usilovat o zařazení podpory těmto aktivitám do své rozpočtové kapitoly. Pro krytí nákladů na pokračování realizace tohoto projektu budou zástupci KOUS hledat financování z více zdrojů, především z prostředků operačních programů strukturální pomoci EU na roky 2007-13. Některé navazující projekty jsou již připravovány do současně vyhlašovaných posledních výzev OP RLZ a SROP (jedná se o projekt zavádění strategického plánování a řízení v NNO zaměřený do opatření OP RLZ 3.3; projekt financovaný z opatření 3.3 SROP zaměřený na posílení absorpční kapacity NNO kraje a projekt zacílený do opatření 3.2 SROP nabízející poradenství v organizacích, které se zabývají sociální integrací).
Návrh řešení Aby KOUS, které nemá samostatnou právní subjektivitu, mohlo systematicky začít řešit další rozvoj svých činností, uzavřelo smlouvu o spolupráci se sdružením Civic (IČ 27008479). Na základě ní organizace Civic vypracovala a předkládá "Projekt na zajištění činnosti a rozvoj Koordinačního uskupení neziskových organizací kraje Vysočina" (viz příloha RK-28-2006-34, př. 1), který řeší jeho rozvojové potřeby do ledna roku 2007. Projekt se zaměřuje na systémové nastartování stálých aktivit KOUSu. Prostředky budou na základě projektu vynakládány pouze na účelné aktivity směřující k rozvoji nestátního neziskového sektoru kraje a budou podloženy konkrétními monitorovatelnými výstupy. Ty budou poté předkládány kraji jako přílohy závěrečné zprávy o plnění aktivit projektu. Závěrečná zpráva s doložením využití prostředků bude předkládána v podobě, která je obvyklá u projektových vyúčtování. Po ukončení realizace projektu bude na základě jeho vyúčtování a s přihlédnutím k dalším nabídkám jiných organizací rozhodnuto, zda smlouva o spolupráci bude prodloužena s KOUS nebo s jiným subjektem.
Odbor regionálního rozvoje připravil návrh smlouvy, kterou se řeší vypořádání dotace pro zajištění dalšího rozvoje činností KOUS nasměrované na podporu rozvoje nestátního neziskového sektoru kraje. Rozpočet dotace činí v návrhu projektu organizace Civic 194 000,- Kč za předpokladu, že projekt je započat 1. 10. 2006 a, dle navrhovaného harmonogramu, ukončen 31. 1. 2007.
Návrh odboru regionálního rozvoje je poskytnout dotaci ve výši 50% z požadované dotace, tedy ve výši 97 000,- Kč po podpisu smlouvy, jako zálohu a doplatek 97 000,- Kč po předložení vyúčtování poskytnutých služeb nejpozději do 15. 2. 2007 a to vedoucímu Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina. Návrh smlouvy je uveden v materiálu RK-28-2006-34, př. 2
Odbor regionální rozvoje navrhuje vyčlenit částku 194 000,- Kč z kapitoly Regionální rozvoj ORJ 9000, § 2140 Vnitřní obchod, služby a cestovní ruch za účelem poskytnutí dotace Civic na realizaci projektu na zajištění činnosti a rozvoj Koordinačního uskupení neziskových organizací kraje Vysočina.
Poskytnuté prostředky by měly vést k větší efektivitě činnosti KOUS, především s ohledem na:
* Profesionalizaci a zvýšení kvality prováděných činností KOUS s ohledem na jejich medializaci a propagaci kraje
* Rozvoj mezisektorové spolupráce NNO v kraji (upevnění vztahů s veřejným a podnikatelským sektorem)
* Upevnění partnerských vazeb mezi jednotlivými NNO a zvýšení synergického efektu prováděných aktivit (některé aktivity je možné považovat za pilotní, které lze opětovně realizovat u dalších zájemců) zaměřených na rozvoj nestátního neziskového sektoru kraje
* Snadnější vytipování a přípravu projektů žádajících o podporu EU
* Vytváření lepších podmínek pro rozvoj neziskového sektoru, jeho informovanost a transparentnost jednotlivých organizací
* Zapojení dalších zájemců z řad NNO do rozvojových aktivit kraje

Požadované částky na jednotlivé aktivity členů KOUS v projektu Civic (viz příloha
RK-28-2006-34, př. 1) budou rozdělovány pouze na základě předložených podkladů samotných členů KOUS a s ohledem na jejich přínos pro rozvoj neziskového sektoru.
StanoviskaStanovisko pana radního Jiřího Vondráčka
Na společném projednání projektu jsem posoudil jeho zaměření a význam. Projekt je svým zaměřením, aktivitami a náplní vhodně zacílen na rozvoj nestátního neziskového sektoru na Vysočině. Jeho význam spočívá ve vytvoření organizačního zázemí pro KOUS. Sekundární efekt spatřuji v možnosti rozšíření absorpční kapacity NNO v rámci příštího plánovacího období. Po předběžném projednání na radě kraje a doplnění požadovaných informací doporučuji materiál ke schválení.

ORR - odbor si uvědomuje, že v současné době stojí KOUS na prahu svých možností coby dobrovolné uskupení zájemců, kteří by rádi nabídli své schopnosti pro další rozvoj nestátního neziskového sektoru v našem kraji. V případě neposkytnutí dotace tak může dojít ke stagnaci těchto rozvojových snah a můžeme tak přijít o řadu nabízených aktivit jednoho z aktivních externích partnerů kraje, který již své schopnosti prokázal, protože sami je v takovéto míře nebudeme schopni realizovat.

OE - nemá připomínky k provedení rozpočtového opatření dle návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* Poskytnutí dotace Civic (IČ 27008479) na "Projekt na zajištění činnosti a rozvoj Koordinačního uskupení neziskových organizací kraje Vysočina" ve výši 194 tis. Kč za podmínek uvedených ve smlouvě o poskytnutí dotace dle materiálu RK-28-2006-34, př. 2;
* rozpočtové opatření v rámci kapitoly Regionální rozvoj spočívající ve zvýšení § 2140 Vnitřní obchod, služby a cestovní ruch o částku 194 tis. Kč určenou na poskytnutí dotace Civic (IČ 27008479) dle materiálu RK-28-2006-34, př. 1 a snížení § 2139 Ostatní záležitosti zahraničního obchodu o tuto částku;
pověřuje
oddělení regionálního rozvoje průběžnou kontrolou vyúčtování dotace na "Projekt na zajištění činnosti a rozvoj Koordinačního uskupení neziskových organizací kraje Vysočina".
Odpovědnost Odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický
Termín 15. 2. 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz