Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2006-13

RK-27-2006-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-27-2006-13
NázevProvozování STL plynovodu v k.ú. a obci Havlíčkův Brod
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je investorem stavby "Plynofikace SOU technického Chotěboř, pracoviště U Sv. Jána 3612, Havlíčkův Brod". Tato stavba je zrealizována (stavba byla zahrnuta do přílohy M 1 rozpočtu kraje, která rozepisuje položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství) a v současné době probíhá kolaudační řízení. Uvedená stavba má charakter středotlakého plynovodu o délce 212,5 m navazující středotlaké plynovodní přípojky o délce 12,1 m. Provozovat výše uvedený STL plynovod a plynovou přípojku kraj Vysočina resp. škola nemůže, protože není držitelem příslušných oprávnění. Podnikat v energetických odvětvích může v ČR za podmínek zákona č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (energetický zákon) fyzická nebo právnická osoba na základě státního souhlasu, kterým je licence udělená Energetickým regulačním úřadem. Provozovatelem distribuční soustavy je Východočeská plynárenská, a.s.
Pro zajištění provozu plynového zařízení jsou dvě možnosti řešení:
a) Odkoupení STL plynovodu z vlastnictví kraje do vlastnictví provozovatele. Dle sdělení pracovníků VČP, a.s. by se v daném případě jednalo o částku cca 196 000,- Kč při nákladech na stavbu ve výši cca 380 tis. Kč,
b) Uzavření Smlouvy o nájmu, zajištění provozu a údržby plynového zařízení. Při této formě zůstane STL plynovod ve vlastnictví kraje a oprávněná osoba bude pouze plynovod provozovat a provádět veškerou údržbu. Za tím účelem vyžaduje uzavřít Smlouvu o nájmu, zajištění provozu a údržby plynového zařízení. Náklady se odhadují na cca 4 000,- Kč/rok.
Návrh řešení Vzhledem k nutnosti urychleně řešit možnost užívat STP plynovod a plynovou přípojku, navrhuje OM využít variantu b), tj. uzavřít smlouvu o nájmu a provozování plynovodu. Roční finanční náklady nepředstavují příliš velkou částku a Střední odborné učiliště technické Chotěboř neúměrně nezatíží. Při využití této varianty bude mít kraj zajištěno provozování plynovodu a veškerou údržbu. V případě dalších žadatelů o připojení na nově vybudovaný plynovod budou žadatelé nuceni vyžádat si souhlas kraje Vysočina jako vlastníka STL plynovodu a souhlas může být podmiňován finanční spoluúčastí na nákladech na vybudování STL plynovodu. OM navrhuje zajistit provozování a údržbu plynovodu prostřednictvím společnosti VČP, a.s., která je vlastníkem distribuční plynovodní soustavy v místě.
Při užití varianty a) kraj převede úplatně vlastnictví k plynovodu na VČP, a.s. jako provozovatele majícího licenci pro distribuci plynu. Pokud by kraj měl sám provozovat plynovod, musel by mít státní souhlas, kterým je udělená licence Energetickým regulačním úřadem ve smyslu zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů.
OM se v současné době přiklání k variantě b) a nevylučuje možnost do budoucna plynovod úplatně převést do vlastnictví VČP, a.s.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o nájmu, zajištění provozu a údržby plynového zařízení se společností Východočeská plynárenská, a. s., se sídlem Hradec Králové 4, Pražská 702, PSČ 50004 na STL plynovod a plynovodní přípojku pro zásobování objektu SOU technického Chotěboř, pracoviště U Sv. Jána 3612, v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz