Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2006-23

RK-26-2006-23.doc  RK-26-2006-23pr1.doc  RK-26-2006-23pr2.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-26-2006-23
NázevFOND VYSOČINY: Grantový program BRÁNA K NOVÉMU POZNÁNÍ
Zpracoval K. Ubr, E. Mikulíková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuÚroveň rozvoje lidských zdrojů má těsnou souvislost s ekonomickým i sociálním rozvojem kraje; vytvoření a především naplnění konceptu celoživotního učení je zásadní odpovědí na probíhající technické, ekonomické, sociální i kulturní proměny, jejichž tempo se stále zrychluje. Rozhodující charakteristikou uvedeného vývoje je podstatné rozšiřování účasti na vzdělávání umožněné zmnožováním rozmanitých vzdělávacích příležitostí pro všechny vrstvy a věkové skupiny obyvatelstva. Uvedené směřování platí nejen pro celou současnou rozvinutou Evropu a Českou republiku, ale o to více pro kraj Vysočina s jeho některými nerozvinutými vzdělávacími sektory a slabší vzdělanostní strukturou dospělého obyvatelstva.
Grantové programy v oblasti vzdělávání byly opakovaně pozitivně hodnoceny nejen garanty grantového programu a členy řídících výborů, ale taktéž samotnými příjemci podpory. V minulosti byly vyhlášeny dva ročníky programu CIZÍ JAZYKY - BRÁNA K NOVÉMU POZNÁNÍ na podporu projektů v oblasti cizích jazyků pro pedagogy. V rámci těchto programů byl zájem především o pravidelnou výuku pedagogů, rostl však i zájem o intenzivní přípravu a certifikaci.
Návrh řešení Odbor školství, mládeže a sportu navrhuje vyhlásit výzvu k předkládání projektů na podporu jazykové a IT vzdělanosti občanů kraje Vysočina, předkládá jej radě kraje k předběžnému posouzení.
Na základě výsledků výše uvedených grantových programů OŠMS rozšířil okruh možných žadatelů i oblast vzdělávání a připravil grantový program BRÁNA K NOVÉMU POZNÁNÍ. Cílem programu je posílení jazykových kompetencí a vzdělanosti v informačních technologiích u občanů kraje Vysočina prostřednictvím podpory zaměstnavatelů, kteří zabezpečují vzdělávání svých zaměstnanců, a vzdělavatelů, kteří toto vzdělávání poskytují.
Celková finanční alokace pro daný program činí 1 800 000,- Kč.
Grantový program BRÁNA K NOVÉMU POZNÁNÍ je v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina (opatření 2.1.3 Zvýšení adaptability zaměstnanců a zaměstnavatelů na technologické změny) a s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy kraje Vysočina 2006 (úkol A.5 Podpořit motivaci občanů a firem ke vstupu do dalšího vzdělávání a zvýšit informovanost a poradenství v této oblasti).
Zaměření projektu jsme konzultovali se zástupci potencionálních žadatelů a s některými odbory krajského úřadu. Rovněž jsme konzultovali problematiku veřejné podpory.
Návrh výzvy je v materiálu RK-26-2006-23, př. 1
V materiálu RK-26-2006-23, př. 2 jsou přiloženy podklady pro hodnocení specifických kritérií grantového programu.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje:

Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) až písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení. Po věcné stránce doporučujeme zvážit zjednodušení programu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program BRÁNA K NOVÉMU POZNÁNÍ na podporu jazykové a IT vzdělanosti občanů kraje Vysočina dle materiálu RK-26-2006-23, př. 1.
Odpovědnost OŠMS
Termín do 15. října 2006 vyhlásit výzvu k předkládání projektů
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz