Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2006-57

RK-24-2006-57.doc  RK-24-2006-57pr1.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-24-2006-57
NázevDohoda o spolupráci při zřízení a provozování Eurocentra Jihlava
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuV červenci roku 2005 byl vládou schválen záměr vybudovat síť regionálních informačních center o EU v krajských městech ČR. Úřad vlády ČR - odbor pro informování o evropských záležitostech v září 2005 rozeslal na krajské úřady a magistráty krajských statutárních měst dopis s nabídkou spolupráce a zahájil předběžná jednání se zástupci krajů nebo magistrátů.
21. prosince 2005 vláda schválila Koncepci informování o evropských záležitostech pro rok 2006 včetně rozpočtu pro vybudování regionálních Eurocenter (k nástrojům koncepce patří internetový portál www.euroskop.cz, bezplatná telefonní informační linka Eurofon, a některé další). Shrnutí koncepce informování o evropských záležitostech má k dispozici OSH a v 1 výtisku bude k dispozici na jednání RK.
V únoru 2006 proběhlo setkání ředitelky odboru pro informování o evropských záležitostech, paní Petry Mašínové s náměstkyní hejtmana Marií Černou (v prostorách sídla kraje Vysočina) a ředitele Muzea Vysočiny Jihlava, panem Karlem Malým (v prostorách budoucího Eurocentra Jihlava).
Eurocentra působí jako informační místo, které poskytuje informace o EU pro širokou i odbornou veřejnost a na které se mohou občané obracet se svými dotazy. Hlavním úkolem Eurocentra je zajišťovat a vykonávat následující činnosti: a)poskytovat občanům informace a poradenství v oblasti EU, a to přímým kontaktem, zodpovídáním elektronických dotazů, poskytováním informačních materiálů a informováním o bezplatné telefonní lince Eurofon 800 200 200 a internetovém portálu Euroskop.cz, b)pořádat v rámci rozpočtu Eurocentra různé akce, besedy či semináře se zaměřením na komunikační priority a na vybrané cílové skupiny občanů, c)vyhlašovat regionální granty pro projekty zaměřené na informování o evropských záležitostech v regionu (grantový systém a výběr projektů bude probíhat podle schválených metodik Úřadu vlády), d)spoluvytvářet znalostní databázi a informační materiály o EU, e)úzce spolupracovat s krajem Vysočina a s dalšími relevantními subjekty v rámci kraje Vysočina (např. s orgány veřejné správy, vysokými školami, krajským zastoupením CzechInvestu, Hospodářskou komorou a dalšími orgány a institucemi zabývajícími se agendou EU). Cílem Eurocentra je podporovat informovanost české veřejnosti a podněcovat zájem a veřejnou debatu o tématech Evropské unie. V současné době působí v ČR 5 Eurocenter - Eurocentrum Praha, Karlovy Vary, Brno, Hradec Králové a Ostrava. Od září 2006 by měly následovat ostatní, v každém z krajských měst.
V souvislosti s vybudováním Eurocentra jsou připraveny dvě smlouvy. Jedna smlouva je zde předkládaná "Dohoda o spolupráci". Druhá je "Nájemní smlouva", kterou uzavírá úřad vlády s Muzeem Vysočiny Jihlava, které pronajímá konkrétní prostor pro Eurocentrum.
Česká republika je první členskou zemí unie, která zahájila národní debatu o budoucnosti Evropy. Samotná komunikační strategie Úřadu vlády ČR byla veřejně oceněna místopředsedkyní Evropské komise pro komunikaci Margot Wallströmovou i předsedou Komise José Barrosem. Ten označil Českou republiku za průkopníka nové komunikační strategie Komise - tzv. Plánu D.
Slavnostní otevření Eurocentra Jihlava je plánováno na pondělí 4. září 2006. Součástí otevření by měl být i slavnostní podpis smlouvy o vzájemné spolupráci Vysočiny s italským autonomním regionem Friuli Venezia Giulia.
Návrh řešení Dohoda o spolupráci neobsahuje finanční plnění, obsahuje pouze výčet činností, které v rámci spolupráce bude konat Úřad vlády ČR a partnerský subjekt. Úřad vlády se v ní zavazuje hradit veškeré finanční závazky spojené se zřízením a provozováním Eurocentra. Návrh smlouvy (dohody) tvoří přílohu RK-242006-57, př. 1.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s předloženým návrhem dle materiálu RK-24-2006-57. Udělení souhlasu RK s uzavřením nájemní smlouvy na pronájem nebytových prostor je obsahem samostatného materiálu předkládaného RK.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
smlouvu o spolupráci při zřízení a provozování Eurocentra Jihlava dle materiálu
RK-24-2006-57, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín září 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz