Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2006-22

RK-24-2006-22.doc  RK-24-2006-22pr1.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-24-2006-22
NázevČestné prohlášení o úhradě mzdových nákladů vyplacených v rámci 1. etapy projektu Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina
Zpracoval O. Popelová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina ukončil dne 31. 7. 2006 první etapu projektu Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina (dále jen "projekt").
Dokladování výsledků a nákladů první etapy provedl kraj dle podmínek Rozhodnutí o účasti státního rozpočtu ev. č. 21711A3123 ze dne 19. 12. 2006a předložil jej pobočce Centra pro regionální rozvoj ČR (dále jen "CRR").
Nad rámec povinností stanovených rozhodnutím požadovalo CRR ještě další doklady prokazující průběh realizace a oprávněnost vynaložených nákladů (mimo jiné čestná prohlášení zaměstnanců kraje o obdržení mzdy na účet). Tyto další doklady nebyl kraj s ohledem na stanovenou lhůtu schopen vyhotovit či nebylo v jeho zákonných pravomocech tyto doklady získat u subjektů podílejících se na realizaci projektu.
Co se týče požadavku na zaslání čestných prohlášení zaměstnanců kraje o obdržení mzdy na účet, CRR bylo s odkazem na to, že zaměstnancům kraje nevyplývá z jejich pracovního poměru ke kraji povinnost poskytovat své osobní údaje třetím subjektům a ani jim nelze v rámci pracovně právních vztahů takovou povinnost uložit, pokud to není stanoveno zákonem, doporučeno, aby pokud bude požadovat od zaměstnanců kraje takovéto informace, tento svůj požadavek ošetřilo v rámci právního vztahu uzavřeného mezi ním a příslušnou fyzickou osobou (zaměstnancem) (samozřejmě spolu s dalšími potřebnými kroky jako je oznámení zpracování osobních údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů).
Vzhledem k výše uvedenému a k tomu, že CRR nebylo schopno zákonným způsobem informace od zaměstnanců kraje získat, vstoupil Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina (dále jen "ORR") do jednání s CRR o modifikaci jejich požadavků tak, aby případné doplnění dokladů odpovídalo zákonným možnostem kraje. CRR přehodnotilo svoje požadavky s ohledem na vypovídací schopnost dokladů předaných při ukončení první etapy. Nadále zůstal v platnosti pouze jejich požadavek na prokázání skutečnosti, že konkrétní zaměstnanci kraje podílející se na projektu, obdrželi svoji mzdu.
Pokud nebude požadavek Řídícího orgánu SROP (potažmo CRR) splněn, hrozí průtahy při certifikaci a proplacení výdajů první etapy projektu.
Návrh řešení Prokázání obdržení mezd příslušnými zaměstnanci kraje je možno po dohodě s CRR provést čestným prohlášením kraje.
ORR navrhuje Radě kraje Vysočina schválit za účelem doložení výdajů projektu čestné prohlášení o úhradě mzdových nákladů projektu dle přílohy č. RK-24-2006-22, př. 1.
Dle ustanovení § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, spadá čestné prohlášení o pravomoci rady kraje.
StanoviskaOdbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu, oddělení personální, potvrzuje, že mzdové náklady na projekt Budování rozvojového partnerství za období únor 2005 až červen 2006 byly v celkové výši 5 222 741,- Kč skutečně vyplaceny osobám, které prováděly činnosti pro výše uvedený projekt.
Návrh usneseníRada kraje
prohlašuje,
že veškeré položky mzdových nákladů ve výši 5 222 741,- Kč uvedené v sestavách "Výkaz mzdových nákladů projektu" předložených na Centrum regionálního rozvoje ČR v rámci dokumentace k ukončení 1. etapy projektu, byly skutečně proplaceny osobám, které jsou uváděny jako osoby provádějící dané činnosti pro projekt.
Odpovědnost ORR
Termín 20. 8. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz