Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2006-44

RK-23-2006-44.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-23-2006-44
NázevVýsledek hospodaření u zrušeného Domova důchodců Třebíč - Kubešova za 1. pololetí 2006 a jeho další použití
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje Vysočina rozhodlo usnesením č. 0290/04/2006/ZK dne 20. 6. 2006 o sloučení Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizaci s Domovem důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkovou organizací dnem 1. 7. 2006. Nástupnickou organizací byl určen Domov důchodců Třebíč - Koutkova a zároveň byl upraven jeho název na Domov pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvková organizace.
Sloučením došlo k zániku Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizace. Všechna práva a závazky zanikající organizace, včetně práv a závazků z pracovněprávních vztahů a správy majetku ve vlastnictví kraje Vysočina, přešly na nástupnickou organizaci (Domov pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova), a to s účinností od 1. 7. 2006.
Pravomoc zřizovatele vůči příspěvkovým organizacím v oblasti finančního hospodaření je vymezena zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. V rámci těchto kompetencí zřizovatel schvaluje příděly do fondů (§ 30, § 32) ze zlepšeného výsledku hospodaření organizace.
U zanikající organizace končí účetní období dnem předcházejícím dni sloučení (zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, § 3 odst. 2). Z tohoto důvodu je třeba rozhodnout o schválení a následně o použití výsledku hospodaření, který zanikající organizace vykázala ve svém účetnictví (účet 963 - Výsledek hospodaření běžného účetního období) ke dni, kterým končí její účetní období.
Návrh řešení Zanikající organizace Domov důchodců Třebíč, Kubešova vykázala k datu předcházejícímu dni sloučení zlepšený výsledek hospodaření, tvorba zisku po zdanění k 30. 6. 2006 činila 167 484, 29 Kč. V souvislosti s finančním a účetním vypořádáním se navrhuje přidělit tyto prostředky do rezervního fondu nástupnické organizace. Nedílnou součástí tohoto vypořádání je dále převod práv a závazků na nástupnickou organizaci. Podkladem pro zavedení zůstatků rozvahových účtů a přídělu do rezervního fondu do účetnictví Domova pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova je předávací protokol.
StanoviskaEkonomický odbor ve spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví metodicky usměrňoval proces sloučení shora uvedených příspěvkových organizací a na základě toho je radě kraje předkládán materiál o výsledku hospodaření zaniklého Domova důchodců Třebíč - Kubešova a o způsobu zúčtování tohoto přebytku u nástupnické organizace.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* u Domova důchodců Třebíč - Kubešova výsledek hospodaření za 1. pololetí 2006 ve výši 167 484, 29 Kč;
* příděl ve výši 167 484, 29 Kč do rezervního fondu Domova pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova v souvislosti s vypořádáním zlepšeného výsledku hospodaření za 1. pololetí 2006 u zaniklého Domova důchodců Třebíč - Kubešova; vyčíslení přídělu do rezervního fondu ve výši zisku po zdanění musí být součástí předávacího protokolu, kterým předávající organizace předá nástupnické organizaci do jejího účetnictví práva a závazky.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ředitelka slučovaných příspěvkových organizací
Termín srpen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz