Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-84

RK-20-2006-84.doc  RK-20-2006-84pr1.doc  RK-20-2006-84pr1upr1.doc
Číslo materiálu84
Číslo jednacíRK-20-2006-84
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program "DOBROVOLNICTVÍ 2006"
Zpracoval4 FOND VYSOČINY - Grantový program "DOBROVOLNICTVÍ 2006" pro: jednání rady kraje č. 20/2006 dne 27. 6. 2006 zpracovali: A. Řehořová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDobrovolná občanská práce pomáhá do dnešní společnosti vnášet sociální rozměr, na kterém je fungování moderních technologií závislé. Bez stabilního sociálního prostředí i tyto vymoženosti techniky selhávají. Pro je rozvoj dobrovolnictví jedním z nejvýznamnějších současných modernizačních trendů.
Jeho hlavním cílem je posílení sociální soudržnosti ve společnosti, šíření myšlenky a prezentace této práce jsou součástí procesu sociálního učení, které napomáhá pochopit otázku dobrovolné práce jako reálné vývojové alternativy informační společnosti
Dobrovolnictví přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje, současně ale poskytuje i dobrovolníkovi pocit smysluplnosti, je zdrojem nových zkušeností a dovedností a obohacením v mezilidských vztazích. Jde o práci ve prospěch třetích osob, které jsou v situaci, kdy pomoc potřebují.
Projekty mohou být koncipovány pro nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných, zdravotně-ošetřovatelská lůžka, pacienty dětských oddělení. Obdobné aktivity lze zařadit i do domovů důchodců a ústavů sociální péče. Cílem je nahradit alespoň částečně prostřednictvím dobrovolníka chybějící rodinné zázemí.
Nestátní neziskové organizace (dálej jen NNO) často využívají služeb dobrovolníků právě k naplnění výše uvedených aktivit. Je známo, že organizace zřizované krajem, zejména pak domovy důchodců, ústavy sociální péče, nemocnice, projevují zájem o zajištění této služby a spatřují v ní rozvoj kvality poskytované péče. Podstatně více dobrovolníků působí právě v NNO, v našich zařízeních je to spíše sporadický výskyt.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví zpracoval návrh grantového programu Dobrovolnictví 2006 v souladu se schválenou alokací Fondu Vysočiny. Grantový program je zpracován se zacílením na inovativní prvky při zavádění dobrovolnictví s tím, že jeho realizace umožní ukázat potřebnost a přínos této formy pomoci. Na základě této realizace pak bude možné posoudit, možnost a potřebnost podpory této činnosti v souvislosti s jejími přínosy.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje projednat návrh grantového programu "Dobrovolnictví 2006" na podporu rozvoje této aktivity a umožnit těm, kteří mají s touto prací zkušenosti, rozšířit ji mezi další poskytovatele sociálních služeb na území kraje.
Prostředky z Fondu Vysočiny budou na základě tohoto grantového programu použity na osobní náklady koordinátorů a supervizorů určených pro dobrovolníky. Úkolem koordinátora při realizaci zapojení dobrovolníků v sociálních a zdravotnických službách je organizovat přípravu dobrovolníků na jejich činnost, případně je na ni přímo připravovat. Dále organizují činnost dobrovolníků tak, aby z hlediska času a místa výkonu odpovídala potřebám klientů a provozovatelů. Jako profesionální pracovníci jsou v závislosti na charakteru dobrovolnické činnosti připraveni dobrovolníky odborně vést, řídit a poskytovat jim rady týkající se jejich práce. Jejich úkolem je také proplácet cestovní náhrady nebo zabezpečovat ochranné pomůcky pro jejich práci, pokud je to potřebné. Kromě toho vedou administrativu spojenou s pojištěním dobrovolníků při jejich dobrovolnické činnosti. Pojistné na toto pojištění je hrazeno ze státního rozpočtu. Supervize je forma podpory pro profesionální pracovníky i dobrovolníky. Probíhá formou konzultací týkajících se případů a situací, s nimiž se dobrovolník setkává. Supervizor při konzultaci poskytuje dobrovolníkům zpětnou vazbu k tomu, jak některé situace při své činnosti řešili. Tím jim umožňuje lépe se připravit na jejich řešení v budoucnu. Protože se může jednat o konzultaci týkající se nejen práce s klientem, ale i chodu organizace, je jako supervizit vhodnější externí osoba. V sociálních službách i ve zdravotnictví se dobrovolníci dostávají ke specifické práci se seniory, nemocnými nebo zdravotně postiženými lidmi a s osobami v obtížné životní situaci. Pro tuto skupinu dobrovolníků je supervize poměrně vyhledávanou formou podpory.
Navrhovaný celkový objem prostředků pro tento grantový program je 1,5 mil. Kč. Návrh byl připomínkován odborem regionálního rozvoje a konzultován s odborem interního auditu. Rovněž byl před prvním vyhlášením konzultován se spolupracovníky z řad poskytovatelů sociálních služeb.

Aktuální stav čerpání alokace v jednotlivých cílech FV - zůstatky (viz intranet):

Dílčí cíl PRK
Alokace v roce 2006
Název vyhlášeného GP
Objem vyhl. GP v Kč
Nerozdělené prostředky v Kč
Objem všech vyhl. GP v Kč
Zůstatek v cíli v Kč
2.3
4 500 000
Prevence kriminality 2006
1 500 000
4 500 000
1 500 000
3 000 000


Dobrovolnictví 2006
1 500 0 000
3 000 000
1 500 000
1 500 000


Generely bezbariérových tras
1 500 000
1 500 000
1 500 000
0
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Stanovisko odboru interního auditu: Odbor interního auditu poskytl konzultace k vybraným problémům grantového programu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit vyhlášení grantového programu "Dobrovolnictví 2006" dle materiálu RK-20-2006-84 , př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín červenec 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz