Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-83

RK-20-2006-83.doc  RK-20-2006-83pr1.doc  RK-20-2006-83pr1upr1.doc
Číslo materiálu83
Číslo jednacíRK-20-2006-83
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program na podporu obcí při zpracování generelů bezbariérových tras - "GENERELY BEZBARIÉROVÝCH TRAS"
Zpracoval J. Bína, M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV rámci kraje Vysočina byl již v roce 2004 vyhlášen a vyhodnocen grantový program "Vysočina bez bariér" zaměřený především na odstraňování stavebních bariér z veřejně přístupných budov a prostranství. Z tohoto programu byla podpořena celá řada opatření, které v rámci kraje přinesla zpřístupnění prostor dříve pro osoby se zdravotním znevýhodněním nepřístupné. V současné době jsou však k tomuto účelu využitelné dotace ze státního rozpočtu poskytované za dále uvedených podmínek.
Vláda ČR vyhlásila Národní rozvojový program mobility pro všechny, podle kterého jsou financována opatření zacílená na dosažení svobodného pohybu pro všechny skupiny obyvatelstva. Podle tohoto programu jsou na základě doporučení příslušného řídícího výboru poskytovány dotace z prostředků vyčleněných v rozpočtech jednotlivých ústředních orgánů (např. Ministerstvo dopravy, Ministerstvo práce a sociálních věcí apod.) na zpřístupňování objektů spadajících do jejich resortu. Ve své režii tak stát přijímá opatření ke zpřístupnění objektů, které vlastní, a přispívá svými dotacemi na odstraňování bariér v objektech jiných vlastníků.
Tento program předpokládá podporu pouze u takových opatření, která budou podložena záměrem (generelem bezbariérové trasy). Skutečnost, že obce na území kraje nemají dosud tyto generely bezbariérových tras zpracovány a schváleny jim brání v tom, aby úspěšně získávaly pro své území dotace na realizaci opatření ke zvýšení bezpečnosti a přístupnosti obce pro občany se zdravotním postižením. Podle předběžných odhadů by výdaje na zpracování takového generelu mohly činit až 250 tis. Kč (náklady na zpracování v Jihlavě, která zadala tvorbu generelu na vlastní náklady) v závislosti na velikosti území obce, pro kterou je zpracováván. Výši nákladů ovlivní také délka bezbariérové trasy.
Hlavním přínosem podpory zpracování generelů bezbariérových tras bude vytvoření předpokladů pro zvýšení kvality a bezbariérovosti dopravních komunikací ve městech, bezbariérovou dostupnost služeb veřejné a státní správy, zdravotních a sociálních služeb a pracovních a vzdělávacích příležitostí v rámci města/regionu, zlepšení přístupu všech obyvatel k dopravě a zavedení signalizačních a informačních prostředků v dopravě.
Cílem tohoto grantového programu je formou dotací určeným obcím na zpracování generelů bezbariérových tras zvýšit jejich schopnost získávat prostředky ze státního rozpočtu k odstraňování bariér pro občany se zdravotním postižením. Účelem generelů bezbariérových tras je také dosáhnout toho, aby obce přistupovaly k odstraňování bariér na svém území podle předem promyšleného, projednaného schváleného záměru.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví zpracoval návrh grantového programu Generely bezbariérových tras v souladu se schválenou alokací Fondu Vysočiny. Grantový program je zpracován se zacílením na dosažení bezbariérové přístupnosti infrastruktury a dopravních systémů v obcích a městech kraje Vysočina. Bezbariérovost je důležitým faktorem života a hraje klíčovou úlohu pro volbu místa bydliště a pracoviště osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Její dosažení umožní zapojení těchto osob do aktivního života a zvýšení jejich ekonomických aktivit.
Cílem generelů bezbariérových tras je bezbariérové propojení jednotlivých úřadů a institucí v obcích a městech, které bude odpovídat současným a budoucím potřebám.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje projednat návrh grantového programu "Generely bezbariérových tras" na podporu postupného odstraňování architektonických, přístupových a orientačních bariér v dopravní infrastruktuře a doporučit jej zastupitelstvu kraje ke schválení.
Předmětem podpory jsou náklady na odměňování zpracovatele s tím, že minimální podíl žadatele činí 40 % a maximální výše dotace může být 150 000. Specifická kritéria jsou navržena se záměrem preferovat zpracování generelů ve městech s obecním úřadem s rozšířenou působností a ve městech pověřeným obecním úřadem.
Navrhovaný celkový objem prostředků na tento grantový program je 1.500.000,- Kč.

Aktuální stav čerpání alokace v jednotlivých cílech FV - zůstatky (viz intranet):

Dílčí cíl PRK
Alokace v roce 2006
Název vyhlášeného GP
Objem vyhl. GP v Kč
Nerozdělené prostředky v Kč
Objem všech vyhl. GP v Kč
Zůstatek v cíli v Kč
2.3
4 500 000
Prevence kriminality 2006
1 500 000
4 500 000
1 500 000
3 000 000


Dobrovolnictví 2006
1 500 0 000
3 000 000
1 500 000
1 500 000


Generely bezbariérových tras
1 500 000
1 500 000
1 500 000
0
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky "Statutu účelového Fondu Vysočiny" a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit vyhlášení grantového programu "Generely bezbariérových tras" dle materiálu RK-20-2006-83, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín červenec 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz