Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-66

RK-20-2006-66.doc
Číslo materiálu66
Číslo jednacíRK-20-2006-66
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - žádost Statutárního města Jihlava o poskytnutí dotace na krytí mzdových nákladů pedagogické asistentky
Zpracoval A. Vlachová
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuNáměstkyně primátora Statutárního města Jihlava se obrátila na hejtmana kraje Vysočina se žádostí o krytí mzdových nákladů pedagogické asistentky přijaté od 1. 9. 2006 do Mateřské školy Mozaika Jihlava, Březinova 114, pracoviště U Dlouhé stěny 50, pro děti německé národnosti zařazené k předškolnímu vzdělávání.
Již od roku 1991 jsou do mateřských škol v Jihlavě přijímány děti německé národnosti zaměstnanců firmy BOSCH DIESEL s.r.o. V současné době se jedná cca o 12 dětí. V souvislosti s rozvojem firmy požadavky na umístění dětí s německou národností stoupají, a proto Statutární město Jihlava nabídlo zástupcům firmy umístění těchto dětí v nové mateřské škole U Dlouhé stěny, která dle předpokladu má zahájit svoji činnost v září 2006. Pro úspěšnou integraci německy mluvících dětí a bezproblémovou komunikaci se zákonnými zástupci těchto dětí, navrhuje ředitelství mateřské školy zaměstnat vychovatelku německé národnosti na 0,5 úvazku jako asistentku pedagoga. Zřízení funkce asistentky pedagoga v mateřské škole pro práci s dětmi německé národnosti je službou nadstandardní. Vzhledem k tomu, že se jedná o reciproční služby ze strany veřejné správy směrem k firmě BOSCH DIESEL s.r.o. , obrací se náměstkyně primátora na hejtmana kraje s žádostí o pokrytí mzdových prostředků pro výše uvedenou pedagogickou asistentku pro školní rok 2006/07 ve výši 126 177 Kč.
Celá žádost je obsahem přílohy 1 materiálu RK-20-2006-66.
Návrh řešení Dle § 16 odst. 9) a 10) školského zákona může ředitel školy zřídit se souhlasem krajského úřadu funkci asistenta pedagoga pro děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami, tj. se zdravotním postižením, zdravotním či sociálním znevýhodněním. V těchto případech lze použít prostředky státního rozpočtu, resp. přímých výdajů na vzdělávání.
V případě zřízení funkce asistentky pedagoga v mateřské škole pro děti německé národnosti se nejedná o žádný z výše uvedených důvodů, ale o nadstandardní službu.
Vzhledem ke skutečnosti, že firma BOSCH DIESEL s.r.o. je nejvýznamnější zaměstnavatel v kraji, jehož aktivity vedle řešení zaměstnanosti podporují rozvoj školství, vědy a výzkumu, navrhujeme radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje poskytnout dotaci Statutárnímu městu Jihlava v poloviční výši požadované částky s tím, že zbývající část mzdových prostředků asistentky pedagoga pro děti německé národnosti v Mateřské škole Mozaika Jihlava, Březinova 114 ve školním roce 2006/07 by mělo krýt Statutární město Jihlava, nebo samotná firma BOSCH DIESEL s.r.o. Dotace ve výši 64 tis. Kč bude kryta snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje.


Stanoviska

Ekonomický odbor souhlasí s navrhovanou rozpočtovou změnou. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 28 546 tis. Kč.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* zvýšit výdaje rozpočtu kapitoly Školství na rok 2006, § 3111 Předškolní zařízení, o částku 64 tis. Kč za účelem poskytnutí dotace Statutárnímu městu Jihlava a toto navýšení krýt snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva;
* rozhodnout o poskytnutí dotace Statutárnímu městu Jihlava ve výši 64 tis. Kč za účelem krytí mzdových prostředků asistentky pedagoga pro děti německé národnosti v Mateřské škole Mozaika Jihlava, Březinova 114 ve školním roce 2006/07.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín červenec 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz