Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-59

RK-20-2006-59.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-20-2006-59
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - úprava schváleného rozpočtu a změna závazných ukazatelů u Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Třebíč
Zpracoval M. Kučírková
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje schválilo na svém zasedání č. 9/2005 dne 21. 12. 2005 rozpočet kraje Vysočina na rok 2006. V příloze č. 1 tohoto schváleného rozpočtu byly pro školy a školská zařízení stanoveny závazné ukazatele rozpočtu na rok 2006 (odvod z investičního fondu, příspěvek na provoz, investiční dotace, ostatní neinvestiční dotace).
Příspěvek na provoz na rok 2006 se připravoval a schvaloval již v předcházejícím roce, kdy nebyly známy veškeré skutečnosti mající vliv na jeho výši. Jedná se např. o havarijní případy. Některé organizace nejsou schopny finančně zabezpečit úhradu těchto nových výdajů ani při přijetí veškerých úsporných opatření a žádají svého zřizovatele prostřednictvím odboru školství, mládeže a sportu o navýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz.

Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Třebíč, Bráfova 9 (dále jen škola) žádá o povýšení příspěvku na provoz z důvodu úhrady nákladů spojených s odstraněním havárie - poškození sociálního zařízení. Docházelo ke špatnému odtoku na chlapeckých záchodech, což se škola snažila odstranit vlastní opravou. Současný stav je však dále neudržitelný, a proto část chlapeckých záchodů musela být uzavřena a vzniklá situace se řeší provizorním opatřením. O vzniklé situaci byl rovněž informován majetkový odbor a byla oslovena odborná firma k vypracování znaleckého posudku a vyčíslení opravy vzniklé závady.
Částka byla odhadnuta na 139 486,- Kč.
- stav investičního fondu (IF) k 1. 1. 2006 je 66 tis. Kč. Předpokládaná tvorba IF je 483 tis. Kč. Použití celkem včetně odvodu do rozpočtu zřizovatele činí 417 tis. Kč (a to oprava žaluzií, malování, oprava balkónu 90 tis. Kč., dataprojektor pro učebnu výpočetní techniky 60 tis. Kč, odvod do rozpočtu zřizovatele 267 tis. Kč). Zůstatek k 31. 12. 2006 bude 132 tis. Kč. V příštím roce škola plánuje z investičního fondu pořídit výměnu svítidel ve třídách, vybudování kamerového systému na vstup do školy.
- stav rezervního fondu (RF) k 1. 1. 2006 je 111 tis. Kč. Tvorba RF je 150 tis. Kč (příděl z hospodářského výsledku). Část rezervního fondu ve výši 81 tis. Kč byla na základě žádosti školy převedena do investičního fondu. Zbývající prostředky ve výši 180 tis. Kč budou použity především na úhradu zvýšených nákladů na energie a ke krytí případné ztráty z hlavní činnosti. V dřívějších letech pokrýval ztrátu z hlavní činnosti zisk z doplňkové činnosti, která se letos nevyvíjí dobře a nedosahuje v současné době předpokládaných příjmů. Důvodem je malý zájem o ubytování, ale náklady na temperaci a ostatní nutné výdaje zůstávají. Dalším úbytkem finančních prostředků je převedení budovy na ulici B. Václavka do majetku města Třebíč v průběhu 3. čtvrtletí 2006, kdy skončí pro školu významné příjmy z nájmu. Dále se v případě možnosti počítá s prostředky z rezervního fondu na vybavení učebny výpočetní techniky. V letošním roce škola obdržela dotaci na zajištění standardních ICT a k tomu, aby mohla být výpočetní technika studenty využívána je potřeba zajistit vybavení učebny nábytkem včetně kabeláže.
Z těchto uvedených důvodů žádá škola o navýšení provozních prostředků o 140 tis. Kč a ponechání rezervního fondu.
Návrh řešení Navrhuje se zvýšení kapitoly Školství o 140 tis. Kč snížením položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje a zároveň se navrhuje zvýšení příspěvku na provoz o 140 tis. Kč pro Obchodní akademii Dr. Albína Bráfa Třebíč, Bráfova 9 dle materiálu RK-20-2006-59.
StanoviskaMajetkový odbor s navrhovaným rozpočtovým opatřením souhlasí.
Ekonomický odbor nemá k navrhované rozpočtové změně připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 16 807 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zvýšení výdajů kapitoly Školství (§ 3122 Střední odborné školy) o částku 140 tis. Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje, (§ 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené) o tuto částku;
* zvýšení závazného ukazatele příspěvek na provoz pro Obchodní akademii Dr. Albína Bráfa Třebíč, Bráfova 9 o částku 140 tis. Kč na úhradu nákladů spojených s odstraněním havárie - poškození sociálního zařízení dle materiálu RK-20-2006-59.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín červenec 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz