Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-54

RK-20-2006-54.doc
Číslo materiálu54
Číslo jednacíRK-20-2006-54
NázevKomplexní analýza nestátního neziskového sektoru kraje Vysočina
Zpracoval P. Holý
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuV našem kraji, stejně jako i v celé ČR, chybí dostatečné množství dat, která by vypovídala o stavu nestátního neziskového sektoru. Abychom mohli tento sektor dále rozvíjet a využívat jeho schopnosti získávat prostředky na svoji činnost z různých zdrojů (především těch, které jsou poskytovány na řešení problémů strukturální a regionální politiky EU) provedl odbor regionálního rozvoje ve spolupráci se zástupci nestátních neziskových organizací (dále jen NNO) jeho komplexní analýzu.
Tuto aktivitu jsme realizovali jako součást projektu "Partnerství pro Vysočinu" financovaného z prostředků Společného regionální operačního programu (opatření 3.3). Od listopadu loňského roku až do konce února jsme formou dotazníkového šetření oslovili víc jak 5 tisíc organizací. Data jsme získali od 1048 z nich (20%-ní návratnost).
Dotazník byl rozdělen do těchto kapitol: partnerské vztahy a spolupráce mezi NNO a s ostatními organizacemi v kraji; práce s dobrovolníky; technické vybavení NNO, schopnost získávání finančních prostředků (EU a ostatní zdroje), kvalifikační úroveň zaměstnanců NNO, zaměstnanost a mzdy.
Výsledky dotazníkového šetření byly zpracovány sociologem a jsou součástí předložené publikace.
Návrh řešení ORR předkládá radě kraje na vědomí výsledky Komplexní analýzy NNO v kraji Vysočina shrnuté ve stejnojmenné publikaci viz RK-20-2006-54, př. 1. S těmito informacemi bude dále pracovat při stanovování dalších možností rozvoje tohoto sektoru a použije je při dopracování Strategie rozvoje nestátního neziskového sektoru kraje.
StanoviskaTato aktivita byla schválena řídícím týmem projektu Partnerství pro Vysočinu, který je složen se zástupců kraje, podnikatelského sektoru, neziskového setrou, vzdělávacího sektoru, agrárního sektoru, ÚP, ŠOV a SOV. Členové byli s výsledky průběžně seznamováni.
Dotazníkové šetření bylo prováděno ve spolupráci s Centrem pro výzkum neziskového sektoru při Masarykově Univerzitě v Brně a Českým statistickým úřadem (regionální pracoviště Jihlava).
Na setkání Rady pro rozvoj lidských zdrojů kraje Vysočina (dále jen "RRLZ") se členy Rady kraje Vysočina dne 14.6. byla členům RRLZ podána stručná informace o analýze NNO panem radním Bc. Jiřím Vondráčkem.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o zpracování komplexní analýzy nestátního neziskového sektoru na Vysočině a její výsledky dle materiálu RK-20-2006-54, př. 1, ve formě předložené publikace a
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informaci o zpracování a výsledky komplexní analýzy nestátního neziskového sektoru na Vysočině zpracované ve formě publikace.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz