Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2006-52

RK-20-2006-52.doc  RK-20-2006-52pr1.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-20-2006-52
NázevSmlouva o spolupráce mezi autonomním krajem Friuli Venezia Giulia (severní Itálie) a krajem Vysočina
Zpracoval M. Kršňáková
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuOdbor regionálního rozvoje (dále ORR) zrealizoval v termínu 22. 5. - 24.5.2005 prezentaci kraje Vysočina v regionu Friuli Venezia Giulia (dále FVG) v Severní Itálii.
Součástí této prezentace kraje bylo i dojednání podmínek další spolupráce s tímto regionem a to zejména v oblastech:
Rozvíjet spolupráci v institucionální, sociální, kulturní, ekonomicko-obchodní a vědecko-technické oblasti při zohlednění procesu rozšiřování Evropské unie včetně prosazování společných projektů obou regionů.
Prezentace kraje Vysočina se uskutečnila před nejvyššími představiteli regionu Friuli Venezia Giulia a před zástupci hospodářské komory Udine.
Výkonní zástupci obou regionů rozpracovali teze spolupráce připravené v průběhu prezentace kraje Vysočina a dohodli se na budoucím uzavření smlouvy o spolupráci regionů.
Dalším z výstupů této navázané spolupráce je zájem nejvyšších představitelů kraje FVG
o návštěvu kraje Vysočina (avizovaný termín návštěvy představitelů kraje FVG
je 4. a 5. září 2006), při které by mohlo dojít k podpisu smlouvy o vzájemné spolupráci mezi regiony. Na přípravě programu se podílí odbor regionálního rozvoje a odbor sekretariátu hejtmana. Předkládaná smlouva byla jako návrh zaslána k autorizaci italské straně (RK-20-2006-52, př. 1)
Návrh řešení ORR vidí velký potenciál ve spolupráci Vysočiny s krajem FVG, který patří mezi nejaktivnější regiony v rámci programů Interreg.
Smyslem uzavření Smlouvy je nastavení základních principů komunikace a spolupráce,
a zároveň pojmenování prioritních oblastí spolupráce.
Předkládaná smlouva byla jako návrh zaslána italské straně ke schválení a je přílohou materiálu RK-20-2006-52- př. 1. V současné době je také projednávána v příslušných orgánech italské strany. Dle informací kompetentních pracovníků by již nemělo dojít k dalším změnám textu smlouvy.
Současně byl ORR informován o tom, že všechny nutné kroky schvalovacího procesu italské strany budou včas absolvovány a ke společnému slavnostnímu podpisu smlouvy by tak mohlo dojít 4. září 2006.
Zmíněná návštěva by měla být příležitostí pro osobní kontakt mezi nejvyššími představiteli všech zmíněných regionů, nemělo by chybět představení kraje Vysočina a seznámení se s představiteli kraje Vysočina. Během dvoudenní návštěvy proběhne jednání týkající se další konkretizace témat pro vzájemnou spolupráci.
ORR navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje uzavřít smlouvu o spolupráci s regionem Friuli Venezia Giulia.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana:

Odbor sekretariátu hejtmana vítá spolupráci s italským regionem Friuli Venezia-Julia (Furlansko-Julské Benátsko). Tento region s autonomním statutem představuje pro Vysočinu silného partnera s neocenitelnými zkušenostmi. OSH podporuje rozvoj aktivit s tímto regionem a doporučuje partnerskou smlouvu ke schválení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje zastupitelstvu kraje
schválit Smlouvu o spolupráci mezi autonomním krajem Friuli Venezia Giulia a krajem Vysočina dle materiálu RK-20-2006-52, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor sekretariátu hejtmana
Termín září 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz