Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2006-63

RK-18-2006-63.doc  RK-18-2006-63pr1.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíRK-18-2006-63
NázevNotifikace Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na podporu zemědělství v kraji Vysočina pro období 2007 - 2013 z rozpočtu kraje Vysočina a způsobu kontroly jejich využití (níže jen "Zásady")
Zpracoval M. Brom, O. Kameníková, J. Merunková
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuPo vstupu České republiky do Evropské unie se začala agrární oblast řídit pravidly a cíly Společné zemědělské politiky, tak jak jsou definovány v čl. 32 (bývalý článek 38) a násl. Smlouvy o založení EU. Podle Směrnice společenství pro státní pomoc v sektoru zemědělství 2000/C28/02 musí být veškerá veřejná podpora, která je poskytována ve spojitosti s činnostmi souvisejícími s výrobou, zpracováním a odbytem zemědělských produktů, jež spadají do působnosti Přílohy I Smlouvy o ES, slučitelná s principy společného trhu. Veřejná podpora dále musí brát v úvahu i mezinárodní závazky Společenství, které jsou v případě zemědělství jmenovitě stanoveny v Dohodě WTO (Světová obchodní organizace) o zemědělství. Podle této dohody se na takovou pomoc vztahuje ohlašovací povinnost tzv. notifikace, jejíž pravidla upravuje v rámci EU Nařízení Rady (ES) č. 659/1999.
Z výše uvedených důvodů byl po vstupu do EU ukončen dotační titul na ozdravení včelstev v kraji Vysočina a program na podporu zemědělských projektů z Fondu Vysočiny. Až do současné doby tedy nemá kraj plnohodnotný nástroj, jak podpořit nadějné projekty v oblasti zemědělství a jak umožnit propagaci zemědělských výrobků či jednotlivých oblastí tohoto sektoru. Protože je však oblast zemědělství velice rozsáhlá, musí i dotační titul na podporu zemědělství v jednotlivých opatřeních obsáhnout více segmentů tohoto sektoru, při současném zachování základního pravidla EU - nezvyšování zemědělské produkce.
Proto byly, po pečlivé úvaze, zařazeny do Zásad taková opatření, která svým rozsahem a dopadem mohou zasáhnout nejen oblast zemědělské prvovýroby, ale i oblast životního prostředí, výzkumu a vývoje, společenský život a spolkovou činnost na venkově, propagaci kraje a nakonec i široké spektrum výrobců a spotřebitelů potravin.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství zpracoval návrh Zásad příloha č. 1 materiálu RK-18-2006-63 včetně žádostí.
Účelem Zásad je podpora a rozvoj zemědělství a života na vesnici v kraji Vysočina tj. zvýšení konkurenceschopnosti a kvality zemědělských produktů s pozitivním vlivem na stabilizaci a kvalitu života ve venkovském prostoru.
Finanční podpora kraje Vysočina pro sektor zemědělství je koncipována jako podpora komplementární. Proto je navrhována v takovém časovém horizontu, aby sledovala celé budoucí plánovací období EU 2007-2013 a doplňovala a navazovala na politiku EU a České republiky v oblasti zemědělství.
Zásady nabudou platnosti dnem schválení zastupitelstvem kraje, s účinnosti od 1. 1. 2007. V případě, že při notifikačním procesu u Evropské komise dojde ke změnám ve znění zásad, budou se následně schvalovat Zastupitelstvem kraje Vysočina Zásady se zapracovanými změnami. Pokud ke změnám nedojde, nabudou účinnosti Zastupitelstvem kraje Vysočina schválené Zásady.
Vyplácení finančních prostředků bude možné, dle těchto Zásad, až po schválení orgánů EU v Bruselu.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje stanovisko bude doplněno před jednáním rady kraje.

Ekonomický odbor nemá k předkládanému materiálu připomínky. Pro úplnost dodáváme, že ve zpracovaném rozpočtovém výhledu kraje Vysočina na období 2007 - 2009 je v kapitole Zemědělství na podporu zemědělství v kraji Vysočina (notifikační proces) vyplácených dle připravovaných Zásad uvažováno ve výši cca 5 mil. Kč/rok.

Materiál byl konzultován s radním pro oblast zemědělství a vodního hospodářství Ivem Rohovským a dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních příspěvků na podporu zemědělství v kraji Vysočina pro období 2007 - 2013 z rozpočtu kraje Vysočina a způsobu kontroly jejich využití dle materiálu RK-18-2006-63, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín trvale
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz