Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2006-60

RK-18-2006-60.doc  RK-18-2006-60pr1.doc  RK-18-2006-60pr2.doc  RK-18-2006-60pr3.doc
Číslo materiálu60
Číslo jednacíRK-18-2006-60
NázevZáměr projektu rodinný pas - prosazování prorodinné politiky v kraji Vysočina
Zpracoval T. Halačka, D. Buřičová, V. Švarcová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje svým usnesením č. 0648/14/2006/RK (viz materiál RK-18-2006-60, př.1) vzala na vědomí informace o projektu Rodinný pas a doporučila příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem Vysočina na úseku kultury dopracovat a zkvalitnit systém rodinných slev pro návštěvníky kulturních institucí. Dále uložila radnímu Bc. Jiřímu Vondráčkovi pokračovat v přípravě návrhu Smlouvy o spolupráci s Jihomoravským krajem o zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina. Odbor sociálních věcí a zdravotnictví předkládá v příloze tohoto materiálu č. RK-18-2006-60, př. 2 návrh Smlouvy o spolupráci s Jihomoravským krajem o zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina a v materiálu č. RK-18-2006-60, př. 3 návrh postupných kroků k zavedení projektu.
Základem projektu se stane karta Rodinný pas (dále karta) a slevová síť Sphere card.
Projekt je založen na systému poskytování slev pro rodiny s alespoň jedním dítětem do 18ti let. Výhody budou nabízet společnosti a subjekty jak privátního, tak i veřejného charakteru. Rozsah nabízených výhod je velmi široký, od kulturních a sportovních aktivit až po komerční služby.
Bude-li projekt schválen, lze vydání karty pro rodiny z kraje Vysočina získat dvojím způsobem:
* zaregistrovat se do databáze na www.kr-vysocina.cz. - vyplnění jednoduchého formuláře, ve kterém se uvedou jména rodičů, jména a data narození dětí, bydliště;
* vyzvednutím přihlášky na krajském nebo obecním úřadě a jejím odesláním na příslušný krajský úřad.
Po odeslání přihlášky bude rodině zaslán průkaz v podobě karty se jménem rodiny včetně data platnosti karty na adresu uvedenou v přihlášce. Databázový registrační systém bude vybaven zajišťovacími prvky jak pro ochranu údajů, tak pro kontrolu vyplňovaných údajů.
Systémově se předpokládá možnost pro společnosti, úřady, odborové organizace a další přihlásit hromadně svoje zaměstnance (je nutné zjistit, zda již nejsou registrování - duplicita přihlášek) a následně jim osobně předat rodinné pasy, které budou hromadně distribuovány.
Je snahou postihnout co nejširší nabídku poskytovaných slev v oblasti kultury, volnočasových aktivit, klasických nákupů (oděvy, elektronika, sportovní potřeby) a ostatních služeb (restaurace, ubytování, dovolené). Počet firem napojených do systému rodinných pasů se bude postupně rozšiřovat a kraj Vysočina se bude o tento trend aktivně zasazovat.
Všichni poskytovatelé slev - partneři Sphere card - jsou označeni samolepkou Sphere card, která je totožná s logem umístěným na rodinném pasu. Logo Sphere card na kartě je primárním znakem, který opravňuje držitele karty k užití slevy v ČR a SR bez rozdílu. Poskytovatelé slev mají možnost vyžádat si potvrzení totožnosti držitele karty.
V současné době je do systému zapojeno cca 5 000 rodin Jihomoravského kraje a 3 200 poskytovatelů slev v celé České republice a na Slovensku. Probíhá propojování s rakouským systémem - bude možno využít slev v Dolním Rakousku např. lázně Laa an der Thaya. Pro další využití rodinných pasů jsou uzavírány smlouvy s obcemi Jihomoravského kraje jako provozovateli kulturních a sportovních zařízení (divadla, muzea, koupaliště, knihovny atd.)
Úlohy kraje Vysočina:
* připraví smlouvu o spolupráci; s Jihomoravským krajem
* připraví návrh smlouvy na zakázku kraje "Administrace projektu Rodinný pas;"
* zajistí nutnou součinnost při dlouhodobé spolupráci kraje a dodavatelské firmy vzešlé z výběrového řízení;
* zajistí mediální informovanost cílových skupin - uživatele i poskytovatele;
* uhradí náklady spojené s realizací projektu;
* připraví smlouvu o spolupráci s obcemi.
Návrh řešení Radě kraje se navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem podle přílohy č. 2 tohoto materiálu, schválit projekt Rodinný pas na území kraje Vysočina a schválit návrh postupných kroků k zavedení projektu dle přílohy č. 3 tohoto materiálu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* záměr projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina dle materiálu RK-18-2006-60;
* Smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem o zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina dle materiálu RK-18-2006-60, př. 2;
schvaluje
postupné kroky k zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina dle
RK-18-2006-60, př. 3;
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví po schválení projektu v zastupitelstvu připravit návrh smlouvy pro zakázku kraje administrace projektu Rodinný pas.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor kultury, odbor ekonomický
Termín 31. 10. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz