Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2006-59

RK-18-2006-59.doc  RK-18-2006-59pr1.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-18-2006-59
NázevHospicové hnutí Vysočina - žádost o poskytnutí dotace na podporu pilotního projektu systémový rozvoj paliativní péče v kraji Vysočina - hospicová péče v rodinném pokoji (druhá fáze projektu "rodinný pokoj")
Zpracoval M. Brož
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuPodpora tomuto projektu byla již vyjádřena Radou kraje Vysočina v Usnesení rady kraje č. 0393/13/2005/RK (materiály RK-13-2005-24, RK-13-2005-24, př. 1., RK-13-2005-24, př. 2., a RK-13-2005-24, př. 3).
Rada kraje Vysočina tehdy vzala na vědomí projekt Hospicového hnutí Vysočina na realizaci přípravné fáze zřízení "rodinného pokoje" v LDN Buchtův kopec dle materiálu RK-13-2005-24, př. 1 a schválila vyjádření podpory tohoto projektu formou doporučujícího dopisu dle materiálu RK-13-2005-24, př. 3. s tím, že kraj Vysočina má zájem na poskytování paliativní péče v rodinném pokoji v léčebně pro dlouhodobě nemocné Buchtův kopec po realizaci výše uvedeného projektu.
V návaznosti na toto doporučení realizátor projektu obdržel dotaci Nadace Olgy Havlové na realizaci jeho přípravné fáze.
Dále byla podpora tomuto projektu vyjádřena Radou kraje Vysočina i v Usnesení rady kraje č. 1670/39/2005/RK (materiály RK-39-2005-55, RK-39-2005-55, př. 1., RK-39-2005-55, př. 2.). Rada kraje Vysočina vzala na vědomí informaci o praktické realizaci projektu "rodinného pokoje" dle materiálu RK-39-2005-55 a schválila poskytnutí dotace kraje Vysočina občanskému sdružení Hospicové hnutí Vysočina na podporu praktické realizace projektu "rodinný pokoj" ve výši 40 tis. Kč dle materiálu RK-39-2005-55 na nákup movitého vybavení v rámci přípravné fáze.
Přípravná fáze projektu byla úspěšně ukončena a od prosince loňského roku byl zahájen provoz rodinného pokoje. Jedná se o pilotní projekt a výstupem jeho realizace budou kromě samotného poskytování hospicové péče také koncepční a metodické materiály použitelné při péči o umírající ve zdravotnických a sociálních zařízeních v rámci kraje. Proto by jeho realizace měla být po finanční stránce vyčleněna z běžného poskytování hospicové péče realizátorem.
Popis projektu byl předložen Komisi sociální a pro oblast protidrogové politiky dne 30. 3. 2006. Na jejím jednání jej zástupci Hospicového hnutí Vysočina prezentovali společně se svou ostatní činností. Komise dala pokračování realizace tohoto projektu kladné stanovisko s tím, že uvedla připomínky a doporučila je před jeho předložením zapracovat.
Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky vyslovila další doplňující požadavky na tento projekt:
- odlišit pilotní projekt rodinného pokoje od běžného provozu hospicového hnutí,
- vyčlenit náklady pilotního projektu na rok 2006 + jejich strukturu,
- výstupem projektu by měla být dostupná domácí hospicová péče, model rodinného pokoje (předpokládá oslovení zdravotnických a sociálních služeb s nabídkou, včetně metodiky a pomoci při případné realizaci) nebo bude výhodnější postavit nový kamenný hospic v kraji,
- dalším výstupem projektu by měl být komunitní model paliativní péče včetně metodiky zavádění (jako jeden ze způsobů jejího poskytování vedle provozování kamenného hospice).
Návrh řešení Předpokládaný projekt pilotního ověření možnosti systémového rozvoje paliativní péče v kraji Vysočina - hospicová péče v rodinném pokoji - je druhou fází projektu "rodinný pokoj". V první, přípravné fázi projektu, která proběhla ve druhé polovině roku 2005 s podporou kraje Vysočina, byl vybudován, vybaven a otevřen jeden rodinný pokoj v LDN Buchtův kopec. Ve druhé fázi realizované v průběhu roku 2006, bude ve zkušebním provozu v rodinném pokoji nabízena rodinám možnost doprovázet své umírající blízké. Celá rodina je přitom podporována pracovníky a dobrovolníky Hospicového hnutí Vysočina. Podpora je provázána se službami domácí hospicové péče a poradny Alej.
Tato druhá fáze pojektu "rodinný pokoj", o jejíž podporu se svou žádostí Hospicové hnutí Vysočina uchází, je pilotním projektem a výstupy z tohoto projektu budou mít pro tvůrce budoucího systému paliativní péče v kraji Vysočina nemalý význam. Roční zkušební provoz modelového střediska hospicové péče, poskytujícího komplexní hospicové služby terminálně nemocným lidem a jejich rodinám (rodinný pokoj + domácí hospicová péče + terapie zármutku) a využívajícího potencionálu jednoho stávajícího zdravotnického zařízení i potencionálu občanského dobrovolnictví, je využitelným modelem pro budoucí síť paliativní péče v kraji Vysočina - kraj Vysočina usiluje o koncepční rozvoj paliativní péče na území kraje.
V tomto projektu budou uskutečněny následující aktivity:
- zkušební provoz rodinného pokoje v LDN Buchtův kopec a jeho možné využití v dalších zařízeních,
- návaznost domácí hospicové péče na provoz rodinného pokoje,
- komunitní model paliativní péče - budoucí možný základ krajské sítě paliativní péče,
- návaznost poradny Alej na provoz rodinného pokoje,
- zapojení dobrovolníků do provozu rodinného pokoje.

Výstupem projektu bude:
- dokumentace realizace zkušebního provozu jako ověření, zda koncept "rodinného pokoje" je vhodným způsobem, jak poskytovat lůžkovou paliativní péči ve stávajícím zdravotnickém nebo sociálním zařízení a jestli je o tuto službu zájem,
- analýza ročního provozu "rodinného pokoje" dá odpověď na otázky a pochybnosti, které doprovázejí snahu zavádět některé dosud opomíjené, ale podstatné prvky paliativní péče ve zdravotnických zařízeních (např. rodina a umírající mohou být spolu v soukromí, rodině je v době krátce před úmrtím a v době po úmrtí nabídnuta pomoc a asistence, apod.),
- metodika provozu "rodinného pokoje" a Komunitního modelu paliativní péče jako celku s možností konzultace pro jiná zařízení v rámci kraje,
- analýza ekonomické a personální náročnosti provozu střediska hospicové péče v Komunitním modelu,
- odborné posouzení podmínek rozvoje hospicové péče obsahující doporučení opatření k vytvoření uceleného systému hospicové péče.

Celkové rozpočtované náklady na provozování projektu "rodinný pokoj" v roce 2006 jsou stanoveny ve výši 550.000,- Kč.
Výše požadované dotace Hospicovým hnutím Vysočina v roce 2006 od kraje Vysočina je ve výši 230.000,- Kč.
Tato částka požadované dotace pro rok 2006 je tvořena provozními náklady celkem ve výši 36.000,- Kč a osobními náklady celkem ve výši 194.000,- Kč.
Provozní náklady celkem jsou tvořeny materiálovými náklady ve výši 20.000,- Kč (pohonné hmoty) a náklady na služby ve výši 16.000,- Kč.
Osobní náklady celkem jsou tvořeny mzdovými náklady ve výši 154.000,- Kč (hrubé mzdy 114.000,- Kč a OON 40.000,-Kč) a odvody na sociální a zdravotní pojištění ve výši 40.000,- Kč.
Členové Komise sociální a pro oblast protidrogové politiky Rady kraje Vysočina obdrželi podkladový materiál ke stanovisku v návaznosti na předcházející projednání v komisi. Její členové ve svých vyjádřeních zaslaných elektronicky považují požadavky, které vyplynuly z jejího jednání, za zapracované a doporučují Radě kraje Vysočina schválit rozhodnutí o poskytnutí požadované dotace Hospicovému hnutí Vysočina v roce 2006 ve výši 230.000,- Kč a nemají k předložené žádosti již žádné připomínky. Souhlasí i s předložením této žádosti o dotaci k projednání v Zastupitelstvu kraje Vysočina.
Z podkladů předložených Hospicovým hnutím Vysočina vyplývá, že projekt rodinného pokoje by se do budoucna mohl stát součástí běžné paliativní péče, kterou v LDN Buchtův kopec poskytují. Podle předběžného odhadu by finanční nároky na prostředky z veřejných zdrojů jeho pokračování mohlo ovlivnit do výše 130 000 Kč. Rozsah této další realizace projektu závisí na tom, do jaké míry bude toto rozšíření služby akceptováno v dotačním řízení MPSV. Písemné vyjádření Hospicového hnutí bude k dispozici na jednání rady kraje.
StanoviskaEkonomický odbor nemá k navrhovanému rozpočtovému opatření připomínky. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 35 973 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout o poskytnutí dotace Hospicovému hnutí Vysočina v roce 2006 ve výši 230.000,- Kč na realizaci pilotního projektu "rodinného pokoje" v roce 2006;
* schválit zvýšení výdajové části rozpočtu kraje na kapitole Sociální věci § 4319 - Ostatní sociální péče a pomoc zdravotně postiženým (kromě ústavní), položka 5222 - Neinvestiční dotace občanským sdružením o částku 230.000,- Kč pro Hospicové hnutí Vysočina na poskytnutí dotace na realizaci pilotního projektu "rodinného pokoje" v roce 2006 při současném snížení kapitoly Rezerva rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 230.000,- Kč.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 20. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz