Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2006-48

RK-18-2006-48.doc  RK-18-2006-48pr1.doc  RK-18-2006-48pr2.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-18-2006-48
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu turistických informačních center
Zpracoval I. Mahelová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuTuristická informační centra (dále jen "TIC") jsou významnou součástí informačního systému a patří k nejdůležitějším článkům praktické propagace města, obce, či mikroregionu. TIC jsou většinou prvním navštíveným místem v dané lokalitě, spolehlivými informacemi ovlivňují pobyt návštěvníků v regionu a podílí se tak na vytváření výsledného dojmu, který si z něj turisté odvážejí. Hlavní činnost TIC - zjišťování, ověřování a bezplatné podávání informací - má charakter veřejné služby a musí být proto financována z veřejných prostředků. Doplňkovým zdrojem příjmů TIC jsou služby poskytované za úplatu např. prodej map, brožur, pohlednic, upomínkových předmětů, vstupenek, rezervace ubytování, kopírování, scanování, faxové služby, inzertní vývěska, směnárna apod. Nároky na kvalitu práce TIC se neustále zvyšují, ať už jde detailní znalosti o oblasti působení, o potřebné jazykové znalosti a také o odpovídající vybavení komunikační a výpočetní technikou.
V kraji působí v současné době 40 TIC, 11 z nich je členem Asociace turistických informačních center ČR (dále jen A.T.I.C. ČR), 17 je zařazeno mezi oficiální TIC registrovaná agenturou CzechTourism. Cílem pravidelných setkání pracovníků TIC je výměna zkušeností, diskuse nad pravidly vzájemné spolupráce při sběru a aktualizaci informací, při tvorbě společných produktů a při vytváření regionálního turistického informačního systému. V rámci projektu Partnerství pro Vysočinu a partnerských vazeb s regionem Champagne Ardenne se připravují motivačně vzdělávací aktivity pro pracovníky TIC a jejich zřizovatele s cílem více zapojit činnosti jednotlivých TIC do marketingových aktivit kraje.
Návrh řešení V souladu s PRK (opatření 1.4.1 a 1.4.2) je cílem navrhovaných Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu turistických informačních center (dále jen "Zásad") účast TIC na marketingových aktivitách kraje a standardizace, zkvalitňování a další rozvoj informačních služeb v oblasti cestovního ruchu v kraji. Podpora bude žadatelům poskytnuta podle míry naplnění stanovených kritérií, která jsou v souladu s certifikačními zásadami A.T.I.C. ČR. Poskytnutou podporou bude účinně zajištěna tvorba a aktualizace regionálních databází cestovního ruchu a tím také šíření jednotných, objektivních, komplexních a kvalitních informací o turistickém potenciálu kraje, dále sběr statistických informací o návštěvnosti TIC, o struktuře a intenzitě jimi poskytovaných informací a šetření o struktuře návštěvníků kraje a jejich spokojenosti se službami v cestovním ruchu. Návrh Zásad je obsahem materiálu RK-18-2006, př.1.
Maximální výše podpory může dosáhnout 75 tis Kč dle materiálu RK-18-2006-48, př.1. Podporu může zřizovatel použít na nákup nové výpočetní či kancelářské techniky, úhradu mzdových nákladů (např. brigádníků), úhradu provozních nákladů (např. při rozšíření provozní doby TIC), úhradu jazykového či jiného vzdělávání pracovníků, na pořízení označení a navigačního systému k sídlu TIC, apod. Poskytnutá podpora však nesmí nahradit ani část rozpočtu určeného na činnost TIC a nemůže být použita na nákup zboží, určeného dalšímu prodeji.
StanoviskaKomise cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady kraje Vysočina
projednala Zásady na svém jednání dne 10.5.2006 a usnesením 003/02/2006/Kcrvv doporučuje radě kraje schválit podmínky pro poskytování dotací pro turistická informační centra.
Stanovisko ekonomického odboru:
v rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006 je v dalších možných požadavcích odboru regionálního rozvoje uvažováno s případnou finanční podporou činnosti certifikovaných turistických infocenter ve výši 3 000 tis. Kč. V případě schválení záměru podporovat tuto činnost bude třeba posílit rozpočet kapitoly Regionální rozvoj z prostředků kapitoly Rezerva a rozvoj kraje schválením rozpočtového opatření.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit "Zásady Zastupitelstva kraje na podporu turistických informačních center v kraji Vysočina" na zkvalitnění informačních služeb dle materiálu
RK-18-2006-48, př. 1 a posílit rozpočet kapitoly Regionální rozvoj z prostředků kapitoly Rezerva a rozvoj kraje o 3 000 tis Kč.
Odpovědnost Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina
Termín 20. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz