Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2006-27

RK-18-2006-27.doc  RK-18-2006-27pr1.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-18-2006-27
NázevNávrh změn u právnické osoby s názvem Domov mládeže, Jihlava, Žižkova 58/1347
Zpracoval E. Ampapová
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuKraj na základě § 181 odst. 1 písm. f) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "školský zákon"), zřizuje a zrušuje školská výchovná a ubytovací zařízení, k nimž náleží i domovy mládeže. Domovy mládeže vedou žáky a studenty k plnohodnotnému využívání volného času formou zájmových činnosti. Na základě § 181 odst. 2 písm. c) výše uvedeného zákona kraj zřizuje a zrušuje také školská zařízení pro zájmové vzdělávání k nimž patří také střediska volného času (dále jen "středisko"). Činnost střediska se uskutečňuje ve více oblastech zájmového vzdělávání nebo se zaměřuje na konkrétní oblast zájmového vzdělávání. Středisko může poskytovat metodickou, odbornou, popřípadě materiální pomoc účastníkům zájmového vzdělávání, případně školám a školským zařízením.
Právnická osoba s názvem Domov mládeže, Jihlava, Žižkova 58/1347 (dále jen "DM"), jejímž zřizovatelem je kraj Vysočina, kromě činnosti Domova mládeže a Školní jídelny vykonává ještě činnost Střediska volného času. Předmět činnosti tohoto školského zařízení vychází z ustanovení § 118 školského zákona: "Školská zařízení pro zájmové vzdělávání zajišťují podle účelu, k němuž byla zřízena, výchovné, vzdělávací, zájmové, popřípadě tématické rekreační akce, zajišťují osvětovou činnost pro žáky, studenty a pedagogické pracovníky, popřípadě i další osoby". Středisko pro volný čas DM se přitom zaměřuje téměř výhradně na zájmovou činnost pro žáky a studenty ubytované v domově mládeže. V souvislosti s povinností uvádět kapacity by zachování střediska pro volný čas dětí mládeže mohlo v budoucnu vést ke zvýšení výdajů vynakládaných na činnost domova mládeže z prostředků regionálního školství.
Z výše uvedeného je zřejmé, že činnosti domova mládeže a střediska pro volný čas se v oblasti poskytování služeb zájmového vzdělávání žákům a studentům ubytovaným v domově mládeže překrývají. Kombinace domova mládeže a střediska pro volný čas je v rámci kraje ojedinělá .
Návrh řešení OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina předkládá radě kraje k projednání návrh na ukončení výkonu činnosti školského zařízení Středisko pro volný čas dětí a mládeže, jehož činnost vykonává právnická osoba s názvem Domov mládeže, Jihlava, Žižkova 58/1347. Na základě projednání této problematiky s ředitelkou školského zařízení navrhuje OŠMS, aby výkon činnosti Střediska pro volný čas dětí mládeže byl ukončen k datu 30. 6. 2006 a s účinností od 1. 7. 2006 bylo toto zařízení z rejstříku škol a školských zařízení vymazáno. Ukončení činnosti nemá dopad do rozpočtu kraje. V případě schválení tohoto návrhu připraví OŠMS žádost o zápis změny v údajích zapisovaných do rejstříku škol a školských zařízení a předá ji k rozhodnutí příslušnému správnímu orgánu.
Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo kraje na svém jednání konaném dne 28. 3. 2006 schválilo s účinnosti od 1. 7. 2006 dodatkem č. 3 zřizovací listiny nový název právnické osoby na "Domov mládeže, Středisko volného času a Školní jídelna Jihlava", OŠMS dále navrhuje, aby v případě schválení návrhu na ukončení výkonu činnosti Střediska pro volný čas dětí a mládeže zastupitelstvem kraje, název právnické osoby byl uveden do souladu s novými právními předpisy a upraven do podoby "Domov mládeže a Školní jídelna Jihlava". Dodatek č. 3 zřizovací listiny ještě nevstoupil v účinnost, proto je po konzultaci s právníkem navrženo změnit usnesením zastupitelstva kraje čl. I. bod 1. dodatku č. 3 zřizovací listiny, ve kterém je název upraven (ostatní text tohoto dodatku zřizovací listiny zůstane nezměněn).
StanoviskaStanovisko OSŘKŽÚ
Dle sdělení OSŘKŽÚ je příprava dokumentace ke zřizovacím listinám v kompetenci OŠMS a OSŘKŽÚ nebude k věcné problematice vydávat stanoviska.

Stanovisko ředitelky školského zařízení:
Dne 28.3.2006 byl schválen dodatek č.3 zřizovací listiny, který do názvu organizace doplnil středisko pro volný čas. V důsledku toho jsme dali zhotovit nová razítka, obálky atd., takže mě Váš návrh poněkud zaskočil.Myslím, že i pro radu a zastupitelstvo by to mohlo být už matoucí.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout o ukončení výkonu činnosti školského zařízení Středisko pro volný čas dětí a mládeže, jehož činnost vykonává právnická osoba s názvem Domov mládeže, Jihlava, Žižkova 58/1347 ke dni 30. 6. 2006;
* schválit změnu názvu právnické osoby Domov mládeže, Jihlava, Žižkova 58/1347 na Domov mládeže a Školní jídelna Jihlava;
* schválit změnu čl. I. bod 1. dodatku č. 3 zřizovací listiny Domova mládeže, Jihlava, Žižkova 58/1347 schváleného zastupitelstvem kraje dne 28. 3. 2006 usnesením č. 0145/02/206/ZK dle materiálu RK-18-2006-27, př. 1.
ukládá
OŠMS předložit žádost o zápis změny v údajích zapisovaných do rejstříku škol a školských zařízení na příslušný správní orgán, pokud zastupitelstvo kraje vysloví souhlas s ukončením činnosti.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 14. 7. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz