Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2006-29

RK-17-2006-29.doc  RK-17-2006-29pr1.doc  RK-17-2006-29pr2.doc  RK-17-2006-29pr3.doc
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-17-2006-29
NázevSloučení příspěvkových organizací Domov důchodců Třebíč - Kubešova a Domov důchodců Třebíč - Koutkova
Zpracoval H. Kolouchová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje svým usnesením č. 0564/12/2006/RK ze dne 18. 4. 2006 schválila záměr sloučení Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizace a Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace. Současně uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví a oběma příspěvkovým organizacím zajistit realizaci sloučení s účinností k 1. 7. 2006. Termín realizace byl zvolen tak, aby se tato závažná organizační změna časově nekryla s počátkem účinnosti zákona o sociálních službách, k níž má dojít od 1. 1. 2007.
V materiálu RK-12-2006-38 byly popsány výhody, které fúze domovů důchodců Třebíč - Kubešova a Třebíč - Koutkova přinese, včetně zdůvodnění ředitelky k plánované fúzi. Zejména se jedná o skutečnost, že by v zařízení na ulici Kubešova zásluhou tohoto opatření nebyly nutné rozsáhlé investice do obslužných provozů (kuchyň a prádelna), které jsou při samostatném fungování nevyhnutelné. Ve stávající budově bez přístavby nelze dosáhnout nápravy. Napojení na nevyužité kapacity Domova důchodců Třebíč - Koutkova umožňuje řešení této situace s poměrně nízkými náklady s tím, že pod jedním vedením bude přijetí tohoto opatření snáze uskutečnitelné. Současně by případná fúze umožnila po nabytí účinnosti nového zákona o sociálních službách a nastavení procesu standardizace jako předpokladu akreditace snížení celkové kapacity lůžek v DD Kubešova s omezenými dopady do ekonomické efektivity. V DD Kubešova připadá v současné době příliš malá podlahová plocha na pokojích na jednoho klienta, a to snižuje kvalitu života v domově.
Řízení sloučeného domova důchodců složeného ze dvou objektů v rámci jednoho města bude na ředitele klást větší nároky z hlediska nastavení systému předávání informací a organizování provozu. Na základě zkušeností s modelem spojeného domova důchodců provozovaného ve dvou nepříliš vzdálených objektech se společnou kuchyní a prádelenským provozem v rámci jednoho právního subjektu v Humpolci lze konstatovat, že to není překážka dobrého řízení. Sloučení zařízení v jednu organizaci přinese společné zabezpečení ekonomiky a účetnictví.
Návrh řešení Dle ustanovení § 27 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, dochází ke sloučení příspěvkové organizace dnem určeným zřizovatelem v rozhodnutí, jímž též určí, v jakém rozsahu přecházejí práva a závazky na přejímající organizace. K realizaci záměru sloučení stávajících příspěvkových organizací je proto třeba schválit v zastupitelstvu rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací k požadovanému datu a dodatek ke zřizovací listině přejímající organizace.
Návrh dodatku zřizovací listiny DD Třebíč - Koutkova jako přejímající organizace je součástí materiálu RK-17-2006-29, př. 1. Smyslem dodatku je změnit název příspěvkové organizace tak, aby odpovídal skutečnosti, že vznikne širší subjekt na základě sloučení. Mění se jím s účinností od 1. 7. 2006 název příspěvkové organizace při zachování její právní subjektivity. Dosud jsme při stanovování názvů postupovali tak, že byl složen ze slovního spojení "Domov důchodců" a názvu obce, ve které se zařízení nachází. Pouze v Třebíči, kde jsou tři domovy důchodců, byl k názvu obce pomlčkou připojen ještě název ulice, v níž se zařízení nachází. Nyní se slučují domovy na různých ulicích, ale zároveň zůstává zachován jako samostatný Domov důchodců Třebíč - Manž. Curieových, příspěvková organizace. Tuto situaci jsme považovali za možnost prodiskutovat budoucí název přímo v zařízení, aby rada kraje mohla při rozhodování přihlédnout k postoji klientů a zaměstnanců. Závěry z této diskuse uvádíme v materiálu RK-17-2006-29, př. 3, přičemž nový název bude do usnesení i příloh tohoto materiálu doplněn na základě diskuse při jednání rady kraje.
Změny týkající se rozsahu svěřeného majetku budou do zřizovací listiny již sloučeného domova důchodců promítnuty jejím dalším dodatkem až následně po sloučení obou domovů důchodců a proběhlé fyzické inventarizaci majetku podle stavu k 1. 7. 2006.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví dále v tomto materiálu radě kraje předkládá návrh rozhodnutí o sloučení DD Třebíč - Koutkova (s případným novým názvem) s DD Třebíč - Kubešova ke dni 1. 7. 2006, obsažený v materiálu RK-17-2006-29, př. 2. Sloučením dojde k zániku Domova důchodců Třebíč - Kubešova, přičemž všechna práva a závazky zanikající organizace, včetně práv a závazků z pracovněprávních vztahů a správy majetku ve vlastnictví kraje Vysočina převezme příspěvková organizace Domov důchodců Třebíč - Koutkova. Ten byl zvolen za přejímající organizaci, neboť u něj zůstanou zachovány obslužné provozy v plném rozsahu a má větší lůžkovou kapacitu.
Navrhujeme radě kraje doporučit zastupitelstvu schválení předloženého rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací a předloženého znění dodatku ke Zřizovací listině Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace. V obou návrzích je ponechán prostor pro doplnění nového názvu sloučeného domova důchodců.
StanoviskaŘeditelka Domova důchodců Třebíč - Kubešova a Domova důchodců Třebíč - Koutkova doporučila nový název sloučené příspěvkové organizace: "Domovy pro seniory Třebíč, Koutkova - Kubešova, příspěvková organizace".
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit Dodatek č. 2 Zřizovací listiny Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace dle materiálu RK-17-2006-29, př. 1 se změnou názvu příspěvkové organizace na ............................................................;
* vydat rozhodnutí o sloučení Domovu důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizaci s Domovem důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkovou organizací, dle materiálu RK-17-2006-29, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, Domov důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvková organizace a Domov důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvková organizace
Termín 20. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz