Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2006-21

RK-17-2006-21.doc  RK-17-2006-21pr1.doc  RK-17-2006-21pr2.doc  RK-17-2006-21pr2upr1.doc
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-17-2006-21
NázevNávrh na zpracování Programu prevence kriminality kraje Vysočina
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuV souladu s Opatřením 2.3.2. Programu rozvoje kraje Vysočina a v návaznosti na skutečnost, že i v kraji Vysočina nebyl od roku 2003 zaznamenán výrazný pokles kriminality se jeví jako potřebné vytvoření koncepčního materiálu na úseku prevence kriminality. Koncepční materiál by měl obsahovat stanovení základních úkolů, cílů a priorit na léta 2007 - 2008. Kromě toho by měl obsahovat, jaké budou použity prostředky a metody k dosažení úkolů a cílů, jak bude zajištěno finanční krytí (podíl kraje, obcí, státu apod.), časové rozvržení realizace programu, stanovení kontrolních mechanismů a způsob vyhodnocení naplnění stanovených úkolů a cílů po skončení období, na které bude koncepce zpracována.
Přínos by měl spočívat v konkrétním zapojení kraje do preventivních opatření, která se ukazují stejně efektivní jako represivní opatření, v koordinaci zapojení veškerých složek, které se na prevenci kriminality podílí a v konečném efektu by se měl projevit ve snížení nebo omezení páchání trestné činnosti v kraji a zvyšování pocitu bezpečí občanů.
Potřeba zpracování koncepčního materiálu se jeví i z pohledu zapojení samotného kraje Vysočina do Programu prevence kriminality na místní úrovni - Partnerství (vyhlašuje každoročně MV ČR) a s tím související možností čerpání finančních prostředků pro kraj. Podstatou tohoto programu jsou pak dílčí projekty, které mohou předkládat kraje a které vycházejí z priorit Strategie prevence kriminality na léta 2004 až 2007 schválené usnesením vlády ČR č. 393 z 28. 4. 2004. Tyto projekty mohou být zaměřeny na řešení konkrétních identifikovaných problémů kraje nebo i rizikových oblastí regionu.
Základem koncepčního materiálu by měla být analýza, která poskytne ucelený přehled o vývoji kriminality v jednotlivých oblastech kraje, definuje základní problémy a příčiny páchání trestné činnosti a naznačí směry a úkoly pro vytvoření komplexního programového dokumentu.
Návrh řešení Na úseku prevence kriminality byla dosud zpracována v roce 2004 pouze vstupní analýza za kraj, která byla projednána v zastupitelstvu kraje dne 20. 4. 2004 a vzata na vědomí. V současné době není na tomto úseku žádný dokument, ani jinak stanovený úkol nebo směr, kterým by se měla tato oblast v samostatné působnosti řídit.
Ke zpracování a schválení koncepčního materiálu s názvem Program prevence kriminality kraje Vysočina na léta 2007 - 2008 (dále jen Program) doporučuje odbor sekretariátu hejtmana následující postup:
1) rada kraje rozhodne o zpracování Programu, o délce období, na které má být zpracován a o obsahovém a termínovém zadání dle přílohy č. 1
2) rada kraje rozhodne o způsobu zpracování Programu pracovní skupinou dle přílohy č. 2
3) zpracovaný návrh Programu bude předložen k posouzení radě kraje a následně předložen ke schválení zastupitelstvu kraje.

Navržený postup vychází i z Metodiky přípravy programu prevence kriminality na místní úrovni - Partnerství na rok 2007 pro kraj vydané odborem prevence kriminality MV ČR. Pokud jde o způsob zpracování koncepce, prověřil odbor sekretariátu hejtmana i variantu zadání externímu dodavateli na základě výběrového řízení.V rámci kraje Vysočina se nepodařilo kontaktovat agenturu nebo organizaci, která by se touto problematikou zabývala. Byly tedy osloveny dvě bezpečnostní agentury mimo kraj Vysočina, které ve svém programu nabízejí podobné služby. Agentura CEDR Brno na výzvu nereagovala, agentura RKM Praha se sice tvorbou programů zabývá, ale na tak odborně zaměřené téma nemá potřebné znalosti a zkušenosti. Byl osloven i Institut pro kriminologii a sociální prevenci ČR s tím, že vypracování koncepce prevence kriminality pro jednotlivé subjekty není předmětem jeho činnosti, ale nabídl pomoc při její tvorbě.
Pracovníkem odpovědným za přípravu a realizaci Programu podle schváleného zadání a kontaktní osobou pro odbor prevence kriminality MV ČR bude pracovník na úseku prevence kriminality kraje Vysočina.
StanoviskaBezpečnostní komise Rady kraje Vysočina - doporučuje ke schválení.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se zpracováním Programu prevence kriminality kraje Vysočina na léta 2007 - 2008 dle materiálu RK-17-2006-21, př. 1 pracovní skupinou složenou ze zástupců odborných složek dle materiálu RK-17-2006-21, př. 2;
pověřuje
hejtmana kraje Vysočina v souladu s ust. § 59 odst. 3) a 4) zákona číslo 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů jmenovat jednotlivé členy pracovní skupiny pro zpracování Programu prevence kriminality kraje Vysočina na léta 2007 - 2008 na základě nominací oznámených řediteli (vedoucími) odborných složek.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz