Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2006-67

RK-16-2006-67.doc  RK-16-2006-67pr1.tif  RK-16-2006-67pr2.tif
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-16-2006-67
NázevŽádosti o prodloužení smluv o závazku veřejné služby na zabezpečení základní dopravní obslužnosti drážní dopravou v územním obvodu kraje Vysočina veřejnou drážní osobní dopravou
Zpracoval Z. Navrkal
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problémuRozsah základní dopravní obslužnosti kraje Vysočina byl pro rok 2006 stanoven usnesením Zastupitelstva kraje Vysočina č. 0549/09/2005/ZK, celkový objem prokazatelných ztrát v drážní dopravě a to maximálně do výše 248 000 tis. Kč. Za účelem zabezpečení takto stanovené základní dopravní obslužnosti v územním obvodu kraje Vysočina jsou s drážními dopravci uzavřeny smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné drážní osobní dopravě na rok 2006, uzavřené podle § 269 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a § 39 odst. 1 písm. a) zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů s drážními dopravci (České dráhy, a.s. a Jindřichohradecké místní dráhy, a.s.).
Tito drážní dopravci požádali o prodloužení platnosti smlouvy o závazku veřejné služby na dobu 15 let popřípadě na dobu neurčitou dle materiálu RK-16-2006-67, př. 1 a materiálu RK-16-2006-67, př. 2. Důvodem jsou možnosti čerpání prostředků EU na obnovu a modernizaci vozového parku. Podmínkou je však uzavření dlouhodobé smlouvy o závazku veřejné služby. Dalšími přínosy víceleté smlouvy je možnost nasazení moderních technologií a vozidel v konkrétním regionu a další možnosti využití kapacit železnice a dosažení jejich efektivního rozvoje. Je vhodné pro dopravce ze strany objednatele vytvořit podmínky pro investice a obměnu této techniky.
Návrh řešení S ohledem na výše uvedené odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje uzavřít dodatky smluv o závazku veřejné služby za následujících podmínek:
- smlouvy resp. dodatky budou uzavřeny na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou ze strany objednatele (kraje) v délce 12 měsíců bez udání důvodu
- rozsah základní dopravní obslužnosti bude stanoven Zastupitelstvem kraje Vysočina vždy na příslušný kalendářní rok
- rozsah výkonů a úhrad bude dohodnut vždy na příslušný kalendářní rok a stanoven formou dodatku ke smlouvě
- změna časových poloh spojů zahrnutých do závazku veřejné služby podléhá odsouhlasení objednatele
- eventuelní snížení rozsahu základní dopravní obslužnosti nezakládá právo dopravce na kompenzace od objednavatele
Tímto kraj vytvoří drážním dopravcům podmínky pro možnost dlouhodobého a střednědobého plánování investic do technického vybavení (vozový park, doprovodná technická zařízení apod.), formou úvěrů, leasingu apod.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství zpracovat návrh dodatků ke smlouvám o závazku veřejné služby na zabezpečení základní dopravní obslužnosti veřejnou drážní osobní dopravou v územním obvodu kraje Vysočina, uzavřených s Českými dráhami, a. s. a Jindřichohradeckými místními dráhami, a.s., kterými budou smlouvy o závazku veřejné služby prodlouženy na dobu neurčitou a předložit dodatky ke smlouvám radě kraje.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 6. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz