Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2006-43

RK-16-2006-43.doc  RK-16-2006-43pr1.doc  RK-16-2006-43pr2.doc  RK-16-2006-43pr2upr1.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-16-2006-43
NázevNávrh partnerství v projektu "Výzkum zdravotních a sociálních potřeb seniorů: očekávání a míra spokojenosti seniorů s kvalitou a dostupností zdravotnických a sociálních služeb"
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problému1. lékařská fakulta Karlovy univerzity v Praze se na kraj Vysočina obrátila se žádostí o partnerství při realizaci projektu "Výzkum zdravotních a sociálních potřeb seniorů: očekávání a míra spokojenosti seniorů s kvalitou a dostupností zdravotnických a sociálních služeb". Na realizaci projektu bude žádat dotaci v jednostupňové veřejné soutěži vyhlášené Interní grantovou agenturou Ministerstva zdravotnictví s tím, že žádost je nutné podat do 24. 5. Podrobný popis projektu je uveden v materiálu RK-16-2006-43, př. 1.
Ve stručnosti k němu lze uvést, že průzkumem u vzorku seniorů, který bude zvolen bude realizátor projektu zjišťovat odpověď na otázky:
- Jak hodnotí senioři svůj aktuální zdravotní stav?
- Které jsou nejfrekventovanější zdravotní problémy, nemoci, chorobné stavy a zdravím podmíněné poruchy aktivity a participace u seniorů?
- Které konkrétní zdravotnické a sociální služby senioři potřebují a v jakém rozsahu (časová, materiální i personální dimenze)?
- Jak jsou senioři spokojeni se zdravotnickými a sociálními službami v regionu?
- Které potřeby považují senioři za neuspokojené?
- Jaké služby (zdravotnické či sociální) by senioři preferovali a jak jsou dostupné?
- Jak je popisováno prostředí, ve kterém žijí senioři? Umožňuje jim dostatečné rozvíjení sociálních kontaktů a zapojení do sociálních sítí?
- Jak ovlivňuje "sense of coherence" pocit zdraví a spotřebu zdravotnických služeb?
Na základě vyhodnocení získaných údajů bude zpracován výstupní materiál, který přinese tyto výsledky:
- Shromáždění empirických dat týkajících se zdravotního stavu seniorů a sestavení žebříčků nemocí a chorobných stavů podle a) frekventovanosti, b) povahy a náročnosti na léčbu a péči c) dopadu na životní aktivity jednotlivce.
- Zjištění a vymezení souvislostí mezi sociálními faktory (vzdělání, bydlení, příjem, kontakt s okolím) a zdravotním stavem.
- Kritické zhodnocení nabízených zdravotnických a sociálních služeb z pohledu očekávání a spokojenosti seniorů.
- Definice a vymezení zdravotních a sociálních potřeb seniorů.
- Strukturovaný přehled konkrétních potřeb, které senioři pociťují v návaznosti na zvládání svého zdravotního stavu nebo postižení.
Návrh řešení Předkladatel projektu požádal kraj Vysočina o partnerství ve výše uvedeném projektu zjišťování potřeb seniorů v níže uvedeném rozsahu:
- Ve druhé etapě projektu, při charakteristice a vymezování zkoumaného vzorku, KÚ poskytne data a informace (např. o rozložení obyvatelstva v kraji podle sídla a věkové struktury, o objemu spotřebované péče, o incidenci a prevalenci nemocí) Doporučí a dojedná konzultaci s lékařskými specialisty v oboru geriatrie a s pečovateli o seniory zaměřené na specifikaci věcné i procesní stránky sběru dat.
- Ve třetí etapě řešení projektu proběhne ve spolupráci s KÚ organizace náboru 20 tazatelů a jejich školení. KÚ zajistí místo konání školení.
- Čtvrtou etapou projektu je samotný sběr údajů. KÚ provede informování vybraných zařízení o záměru provádět šetření, získá povolení k výkonu šetření v jejich areálu. KÚ dále vyjedná uvolnění pacientů/klientů a pracovníků zařízení pro účely šetření. Částečná fyzická účast odborných spolupracovníků na sběru dat; jakožto supervize tazatelů i v roli tazatelů, proběhne i za účasti pracovníka KÚ.
- Spolupráce na sestavení výzkumné zprávy; KÚ poskytne své hodnocení průběhu projektu, výsledků a přijatých závěrů.
- Účast KÚ na zveřejnění a prezentaci výsledků. Tato činnost bude probíhat v závěrečné etapě. KÚ poskytnue prostor ke konání 2 seminářů, jejich technické zabezpečení a přizvání odborné veřejnosti. Výsledky výzkumu KÚ distribuje zřizovatelům zdravotnických a sociálních zařízení, poskytovatelům péče pro seniory a ostatním odpovědným aktérům v kraji. Komunikace KÚ s médii a zveřejnění závěrů na www stránkách.
Cílem popsaného partnerství je využít podpory kraje při navázání spolupráce se zařízeními, ve kterých pobývá zkoumaný vzorek seniorů. Dále je cílem partnertství konzultovat průběh sběru dat s krajem tak, aby pro něj byla do budoucna co nejvíce využitelná.
Navrhujeme radě kraje schválit uzavření smlouvy o partnerství dle materiálu RK-16-2006-43, př. 2. Smlouva obsahuje závazek k partnerství ve výše uvedeném rozsahu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
uzavření Smlouvy o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace projektu "Výzkum zdravotních a sociálních potřeb seniorů: očekávání a míra spokojenosti seniorů s kvalitou a dostupností zdravotnických a sociálních služeb" dle materiálu RK-16-2006-43, př. 2.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz