Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2006-48

RK-15-2006-48.doc  RK-15-2006-48pr1.pdf  RK-15-2006-48pr2.doc  RK-15-2006-48pr3.xls
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-15-2006-48
NázevDalší profesní vzdělávání zaměstnanců v sociálních službách v kraji Vysočina
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina uspěl se svým projektem "Vzdělávání zadavatele a poskytovatelů v oblasti standardů kvality sociálních služeb v rezidenčních službách v kraji Vysočina." v první výzvě Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (dále jen OP RLZ), kterou vyhlašovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen MPSV). Vzdělávání se zúčastní vedení a pracovníci organizací zřizovaných krajem (domovy důchodců a ústavy sociální péče), dále organizací zřizovaných obcemi a nestátními neziskovými organizacemi.
Kraj je partnerem v dalších projektech podporovaných Evropským sociálním fondem směřujících do posilování profesních kapacit pracovníků pracujících v organizacích zaměřených na poskytování sociálních služeb v kraji Vysočina.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví má k dispozici zpětnou vazbu účastníků vzdělávání, kteří opakovaně projevují zájem o další vzdělávání v této oblasti.
Na základě těchto informací připravuje odbor sociálních věcí a zdravotnictví projekt do 3. výzvy OP RLZ, kterou vyhlašuje MPSV. Projekt by byl zaměřen na další profesí vzdělávání pracovníků v sociálních službách, zejména na pracovníky, kteří pracují přímo s uživateli. Projekt je přílohou č. 1 tohoto materiálu.
Návrh řešení MPSV vyhlásilo 3. výzvu pro grantové schéma Opatření 2.1s názvem Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů v oblasti sociálních služeb a Integrace specifických cílových skupin. Program podpory A je opakovaně zaměřen na vzdělávání poskytovatel a zadavatelů sociálních služeb. Výzva končí 22. 5. 2006.
Zákon o sociálních službách, jehož účinnost je od 1. 1. 2007, klade velký důraz na vzdělávání pracovníků v sociálních službách a na předpoklady pro výkon činnosti v sociálních službách. Je zde stanoven výčet činností, které vykonávají pracovníci v sociálních službách a dále je rozpracovává především v oblasti plnění podmínek odborné způsobilosti. Odborná způsobilost je vymezena tak, aby uváděné činnosti byly poskytovány na dostatečně kvalitativní úrovni a současně byly pro uživatele služeb bezpečné.
Další vzdělávání má zajistit trvalé zvyšování odbornosti a kompetencí pracovníků v sociálních službách, čímž lze zajistit růst efektivity jejich práce.
Rovněž tak je zde zmíněna možnost zajištění nákladů na odborné přípravy a další průběžné vzdělávání pracovníků již v současné době zejména v rámci systémových projektů, které budou realizovány v rámci čerpání finančních prostředků prostřednictvím OP RLZ a dalších programů EU. S financováním těchto činností se počítá i v následujícím programovacím obdobím, tj. od roku 2007.
Projekt by zahrnoval přibližně 300 pracovníků v sociálních službách jak z organizací zřizovaných krajem, tak i zřizovaných obcemi či nestátními neziskovými organizacemi. Ti by byli postupně vzděláváni v jednotlivých modulech tak, jak je uvedeno v materiálu RK-15-2006-48, př. 2.
Schválené projekty podávané v této výzvě budou podpořeny až do výše 100% uznatelných nákladů. Podpora bude složena z podílu Evropského sociálního fondu a veřejných prostředků - ze státního rozpočtu z kapitoly MPSV, přičemž 80% bude z ESF a zbývajících 20% bude doplněno z národních veřejných zdrojů - ze státního rozpočtu.
S ohledem na to, že tato výzva neumožňuje uzavírání partnerství, lektorské zajištění kurzu proběhne formou subdodávky - výběrového řízení. V rozpočtu projektu, který je uveden v materiálu RK-15-2006-48, př. 3, jsou obsaženy náklady na realizaci školení vybraným subjektem.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Realizaci projektu "Další profesní vzdělávání pečovatelek a ostatních nelékařských profesí v sociálních zařízeních kraje Vysočina" dle materiálu RK-15-2006-48.
Odpovědnost OSVZ
Termín po dobu realizace projektu, 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz