Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2006-25

RK-15-2006-25.doc  RK-15-2006-25pr1.doc  RK-15-2006-25pr2.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-15-2006-25
NázevNáhradní stravování škol a školských zařízení zřizovaných krajem Vysočina
Zpracoval O. Johanidesová
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuŠkolní stravování se přednostně zabezpečuje v zařízeních školního stravování. V případě některých škol zřizovaných krajem Vysočina je školní stravování zajišťováno smluvně u jiné osoby poskytující stravovací služby, tzv. náhradní stravování. Před účinností školského zákona se náklady spojené s výrobou jídla za náhradní stravování z části hradily z provozních prostředků škol (zřizovatel) a z části z přímých ostatních neinvestičních výdajů (stát). Tlak na MŠMT ČR řešit způsob financování náhradního stravování, který současný školský zákon přímo neobsahuje, vyvolal vyhlášení dotačních programů na zabezpečení náhradního stravování pro obecní, krajské školy a pro školy jiných zřizovatelů. Podmínky dotace jsou však pro mnohé školy těžko splnitelné, ale i přesto byly školy zřizované krajem Vysočina osloveny, aby se do zmíněného dotačního programu přihlásily. Důvodem je především ekonomické hledisko, účelnější využití provozních prostředků k zajištění podmínek vzdělávání poskytovaných zřizovatelem.
K žádosti musí být přiloženy náležitosti podle čl. 5, odst. a) a b) dotačního programu "Náhradní stravování dětí, žáků a studentů krajského a obecního školství" obsahující:
* stanovisko zřizovatele právnické osoby k možnostem využití stávajících zařízení školního stravování zapsaných v rejstříku škol a školských zařízení v dané oblasti a
* vyjádření zřizovatele právnické osoby, z jakého důvodu nebyla splněna povinnost podle § 181 odst. 1 písm. f) školského zákona.
Školy a školská zařízení zabezpečující náhradní stravování se budou postupně obracet na zřizovatele s žádostmi o stanovisko a vyjádření k dané problematice.
Gymnázium dr. A. Hrdličky, Humpolec, Komenského l47, které předkládá žádost na MŠMT ČR o poskytnutí finančních prostředků z dotačního programu MŠMT ČR podle § 14 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, na zajištění náhradního stravování pro žáky školy, již žádá
o stanovisko a vyjádření zřizovatele podle čl. 5, odst. a) a b) uvedeného dotačního programu.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje znění stanoviska a vyjádření zřizovatele podle požadavků čl. 5, odst. a) a b) dotačního programu vyhlášeného MŠMT ČR s názvem "Náhradní stravování dětí, žáků a studentů krajského a obecního školství", č. j. 3336/2006-25 pro žadatele Gymnázium dr. A. Hrdličky, Humpolec, Komenského 147, které je uvedeno v příloze (RK-15-2006, př. 1, RK-15-2006, př. 2) tohoto materiálu. Současně OŠMS navrhuje radě kraje zjednodušený postup při řešení dalších žádostí. OŠMS bude zpracovávat stanoviska a vyjádření k žádostem ostatních škol, které o dotační program MŠMT ČR na náhradní stravování požádají a dr. Matějková bude podepisovat a schvalovat konečné znění stanoviska.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
text stanoviska a text vyjádření dle materiálu RK-15-2006, př. 1, RK-15-2006, př. 2 k žádosti Gymnázia dr. A. Hrdličky, Humpolec, Komenského 147 na zajištění náhradního stravování a
pověřuje
* odbor školství, mládeže a sportu vypracováním stanoviska a vyjádření k žádostem ostatních škol, které o dotační program MŠMT ČR na náhradní stravování požádají;
* PaedDr. Martinu Matějkovou, radní kraje pro oblast školství a kulturu, schvalováním stanoviska a vyjádření k žádostem ostatních škol, které o dotační program MŠMT ČR na náhradní stravování požádají.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz