Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2006-48

RK-14-2006-48.doc  RK-14-2006-48pr1.tif  RK-14-2006-48pr2.tif  RK-14-2006-48pr3.doc  RK-14-2006-48pr4.tif
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-14-2006-48
NázevProjekt Vědeckotechnologický park Jihlava
Zpracoval8 Projekt Vědeckotechnologický park Jihlava pro: jednání rady kraje č. 14/2006 dne 2. 5. 2006 zpracovali: M. Černý, M. Kršňáková, V. Kotrbová, T. Čihák
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuNa jednání Rady kraje Vysočina č. 08/2006 dne 14. 3. 2006 bylo projednáváno zapojení kraje Vysočina jako jednoho z partnerů Vysoké školy polytechnické Jihlava (dále jen VŠPJ) pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava (dále jen VTP Jihlava), podporující prostředí pro vznik a rozvoj podmínek pro provádění výzkumu, vývoje a inovací v kraji Vysočina (usnesení č. 0368/08/2006/RK Rada kraje bere na vědomí "přípravu projektu Vědeckotechnologický park Jihlava pro předložení do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání a doporučuje zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava."). Radě kraje byla předložena k posouzení Smlouva o partnerství mezi VŠPJ, krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky. Navazující materiál byl podán k jednání Zastupitelstva kraje Vysočina č. 02/2006 dne 28. 3. 2006, ale těsně před zasedáním zastupitelstva kraje musel být z důvodu připomínek Akademie věd České republiky ke smlouvě o partnerství stažen z jednání.

Zajišťování a dokončování projektové dokumentace k projektu VTP Jihlava i tak nadále pokračuje. Dne 31. 3. 2006 byla na regionální kanceláři CzechInvestu zaregistrována projektová žádost do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání (viz materiál RK-14-2006-48, př. 1) a některé její přílohy. Dne 21. 4. obdržela VŠPJ od regionální kanceláře CzechInvestu Výzvu k odstranění formálních nedostatků s termínem do 21. 5. 2006 (viz materiál RK-14-2006-48, př. 2).
Návrh řešení Zaměstnanci Odboru regionálního rozvoje (dále jen ORR) i nadále spolupracují se zástupci VŠPJ a dalšími partnery projektu na předložení kompletní dokumentace pro projekt VTP Jihlava. Jednou z chybějících částí dokumentace je příloha projektové žádosti
č. 12 - Doklady pro spolupráci s vysokou školou, čímž se v případě projektu VTP Jihlava má na mysli doložení Smluv o partnerství pro projekt.
Upravené znění Smlouvy bylo projednáno na úrovni všech zainteresovaných partnerů projektu a to na jednání na krajském úřadě dne 14. 4. 2006. Tento návrh Smlouvy o partnerství pro projekt VTP Jihlava (ze strany partnerů definitivní) je uveden v materiálu
RK-14-2006-48, př. 3. Z důvodů, že současné znění smlouvy doznalo některých formálních změn, oproti verzi, která byla doporučena usnesením rady kraje č. 0368/08/2006/RK zastupitelstvu kraje ke schválení, je toto dopracované znění smlouvy předkládáno opětovně.
Dle § 24 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, schvaluje smlouvu o spolupráci zastupitelstvo kraje.

Podstatným problémem, se zásadním dopadem do projektu, se však jeví zajištění financování projektu. Celkové náklady projektu jsou 198 863 tis. Kč včetně DPH. VŠPJ je jakožto předkladatel projektu povinna zajistit finanční prostředky na celý projekt. Vlastní podíl žadatele činí z celkového rozpočtu projektu 72 146 tis. Kč a tyto prostředky se snaží VŠPJ zajistit buď ze zdrojů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy či Ministerstva financí, nebo od soukromého subjektu na principu Public Private Partnership (dále jen "PPP"). Pro zajištění financování projektu byla uskutečněna řada jednání na úrovni ministerstev. Nejzásadnější jednání probíhala na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které původně nezávazně přislíbilo možnost poskytnout VŠPJ půjčku na tu část nákladů, kterou by VŠPJ následně získala jako dotaci z programu Prosperita. Tato varianta se však bohužel ukázala jako nereálná, proto se VŠPJ nyní obrací na kraj Vysočina s žádostí o projednání možnosti poskytnutí půjčky ve výši 126 717 tis. Kč odpovídající případné dotaci na projekt ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu (viz materiál RK-14-2006-48, př. 4).

Případná finanční pomoc kraje je bezpodmínečně vázána na skutečnost, že vysoká škola prokazatelně zajistí finanční zdroje na pokrytí vlastního podílu žadatele.

S ohledem na již vynaložené finanční prostředky, vynaložené osobní úsilí zaměstnanců ORR, zástupců ostatních partnerů a spousty dalších lidí, legislativní vyřešení převodu budovy a přilehlých pozemků z majetku Statutárního města Jihlavy do majetku VŠPJ, si ORR dovoluje navrhnout radě kraje, aby se žádostí VŠPJ o poskytnutí půjčky na předfinancování realizace projektu, jímž je budoucí získání dotace z Ministerstva průmyslu a obchodu podmíněno, zabývala a zvážila reálné možnosti ze strany kraje a pomohla najít nějaké uspokojivé řešení tohoto problému.
StanoviskaUsnesení č. 0368/08/2006/RK:
Rada kraje
bere na vědomí
* přípravu projektu Vědeckotechnologický park Jihlava pro předložení do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání
doporučuje
zastupitelstvu kraje
* schválit Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
dopracovávání projektové dokumentace pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava, předkládaný do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání;
pověřuje
odbor regionálního rozvoje a odbor ekonomický zpracováním návrhu variant možného poskytnutí finančního krytí, pro zajištění realizace projektu Vědeckotechnologický park Jihlava, ze strany kraje Vysočina a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava mezi Vysokou školou polytechnickou Jihlava a krajem Vysočina, Statutárním městem Jihlava, Vysokým učením technickým v Brně a Akademií věd České republiky dle materiálu RK-14-2006-48, př. 3.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje, odbor ekonomický
Termín květen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz