Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2006-47

RK-14-2006-47.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-14-2006-47
NázevNabídka spolupráce nad společnými problematikami - region Bansko Bystrický - Slovenská republika
Zpracoval M. Kršňáková
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuOdbor regionálního rozvoje (dále ORR), společně s náměstkyní hejtmana paní Marií Černou, měl možnost v rámci pracovního jednání v Bruselu (9. - 14.dubna 2006) navštívit dům Slovenských regionů. Zde jsme byli přijati reprezentantem Bansko Bystrického regionu, panem Štefanem Macejákem, a v průběhu společné diskuse, jsme nalezli řadu společných témat týkajících se našeho regionu a Bansko-Bystrického regionu, zejména následující otázky:
* aspekty regionální politiky v ČR a na Slovensku
* využívání strukturálních fondů EU v období 2004 - 2006
* příprava plánovacího období 2007 - 2013 (programové dokumenty, implementační struktura)
* možnosti další vzájemné spolupráce mezi regiony (případně regionálními subjekty)
Po vzájemné dohodě a na doporučení pana Macejáka, jsme se obrátili na paní Borsíkovou z odboru mezinárodní spolupráce Bansko Bystrického regionu s návrhem uskutečnění společného setkání mezi našimi regiony, na kterém bychom měli možnost vzájemné výměny zkušeností.
Předběžně ORR dohodlo termín pro společnou schůzku zástupců obou krajů v termínu 24. května 2006 na půdě Bansko Bystrického regionu. Tato schůzka bude zaměřena na řešení věcných problémů spojených s regionálním rozvojem a přípravou na příští plánovací období. A to zejména z důvodu, abychom nenarušili čerstvě vybudované vazby s Nitranským regionem.
Návrh řešení Vzhledem ke skutečnosti, že se však jedná o první oficiální návštěvu regionu, považujeme za vhodné aby se této návštěvy zúčastnil reprezentant rady kraje, který má v gesci oblast regionálního rozvoje. ORR navrhuje radě kraje pověřit paní Marii Černou, členku rady kraje a členku výboru pro regionální rozvoj, účastí na této návštěvě Bansko Bystrického regionu s možností setkání s místními politickými představiteli regionu. ORR je přesvědčeno, že vzájemná výměna zkušeností a postřehů mezi oběma regiony může být přínosná.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
Zprávu o připravovaných aktivitách mezi krajem Vysočina a Bansko Bystrickým regionem.
Odpovědnost ORR
Termín květen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz