Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2006-39

RK-14-2006-39.doc  RK-14-2006-39pr1.tif  RK-14-2006-39pr2.tif
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-14-2006-39
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - poskytnutí dotace z přebytku hospodaření kraje Vysočina za rok 2005 na zvláštním účtu zřízeného podle vodního zákona Městu Humpolec na sanaci staré ekologické zátěže v areálu bývalého závodu Humpoleckých strojíre
Zpracoval J. Mikyna, R. Zvolánek
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuDne 24. 04. 2006 byla Krajskému úřadu kraje Vysočina, odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství doručena žádost Města Humpolec o poskytnutí finančních prostředků na sanaci staré ekologické zátěže v areálu bývalého závodu Humpoleckých strojíren ve výši 4 500 520,- Kč, což činí 75 % z celkových nákladů na sanaci, které jsou 6 000 694,- Kč včetně DPH. Žádost Města Humpolec (viz příloha č. 1 tohoto materiálu) byla podána v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování finančních prostředků ze zvláštního účtu kraje Vysočina k odstranění následků dlouhodobých havárií s dopadem na jakost podzemních nebo povrchových vod, které schválilo zastupitelstvo kraje dne 15. 02. 2005 usnesením č. 0090/01/2005/ZK. Předložená žádost obsahuje všechny potřebné náležitosti podle uvedených zásad. Zastupitelstvo kraje dále schválilo dne 29. 11. 2005 usnesením č. 0508/08/2005/ZK příslib poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městu Humpolec na 1. etapu sanace staré ekologické zátěže bývalého závodu Humpoleckých strojíren v maximální výši 75 % nákladů sanace, maximálně však ve výši 5,3 mil. Kč
Areál bývalého závodu Humpoleckých strojíren se nachází ve středu města Humpolec. V roce 1951 byl založen státní podnik Humpolecké strojírny, který vyráběl zejména hydraulické nakladače. V rámci výrobního procesu byla používána řada hydraulických olejů, ale objekty nebyly dostatečně zabezpečeny proti úniku těchto závadných látek do podloží. Tyto látky se dostaly postupně i do podzemních vod. Po likvidaci státního podniku se stala nástupnickou organizací společnost Humpolecké strojírny, a.s., ale privatizační projekt nezahrnoval starou ekologickou zátěž. V roce 1990 došlo k dalšímu havarijnímu úniku oleje, po kterém byl v roce 1990 a dále v roce 1992 v rámci ekologického auditu proveden hydrogeologický průzkum. V konečné fázi byla část areálu vrácena Pozemkovému fondu, který ji vydal původnímu majiteli a ten ji po částech rozprodal. Zbývající část byla prodána Humpoleckými strojírnami, a.s. novým majitelům. Žádný z těchto majitelů není původcem ekologické zátěže, nekoupil pozemek zatížený ekologickou zátěží ani mu z tohoto důvodu nebyla poskytnuta sleva z kupní ceny.
V roce 1995 byl završen ekologický audit z roku 1992 analýzou rizik. V roce 2005 si Město Humpolec nechalo zpracovat Aktualizaci analýzy rizika společností Ekogest s.r.o, Jihlava. Na zpracování této aktualizace kraj Vysočina poskytl finanční prostředky ve výši 519 000,- Kč, což činilo 92,5 % z celkových nákladů, které činily 561 395,- Kč. Aktualizovaná analýza rizika uvádí, že úroveň znečištění podzemní vody v areálu závodu je velmi vysoká. Zjištění výskytu fáze ropných látek na hladině podzemní vody bylo místně ve vrstvě o mocnosti až 1 metr.
Ze závěrů Aktualizace analýzy rizika vyplývá, že je nutné řešit ekologickou zátěž v centru města a pramenné oblasti Pstružného potoka bezodkladným sanačním zásahem. Jsou zváženy možnosti sanačního zásahu, a to ve třech základních variantách: 1.varianta - nulová (zachování současného stavu), 2. varianta - komplexní sanace celé lokality v rámci jediné etapy, 3. varianta - etapovitá sanace lokality. Doporučena je varianta č. 3. V této variantě jsou sanační práce v areálu rozděleny na 3 samostatné nezávisle lokalizované etapy prací (graficky znázorněno v příloze č. 2 tohoto materiálu). V současné době probíhají realizační práce na sanaci 2. etapy, kterou investuje obchodní společnost LIDL ČR v rámci výstavby obchodního domu.
Původním záměrem Města Humpolec bylo vybudování veřejné kanalizace vedoucí přes areál závodu z důvodu oddělení části balastních vod z nátoku na ČOV. V rámci stavebního řízení na stavbu kanalizace byla otevřena otázka odstranění staré ekologické zátěže před budováním této kanalizace. Z tohoto důvodu bylo stavební řízení přerušeno. Zájem Města Humpolec je urychleně dořešit realizaci stavby kanalizace, čemuž právě předchází řešení 1. etapy sanace staré ekologické zátěže v areálu závodu.
Sanační práce budou probíhat od května do října letošního roku 2006 a budou spočívat v odtěžení kontaminovaných hornin v lokalitě bývalého tzv. šrotiště o rozloze cca 700 m2. Současně bude probíhat také odstranění volné fáze ropných látek z hladiny podzemních vod prostřednictvím ochranného sanačního čerpání podzemní vody. Dalším zásahem bude likvidace podzemních betonových jímek také včetně ochranného sanačního čerpání podzemní vody. Po realizaci sanačních prací bude probíhat 6 měsíců kontrolní čerpání a monitorování jakosti podzemních vod.
Návrh řešení Z hlediska odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství se jedná podle § 42 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů o dlouhodobou havárii (starou ekologickou zátěž) s přetrvávajícím závažným nejen ohrožením ale i prokázaným znečištěním podzemních vod, u které původce havárie není znám resp. nelze nikomu uložit nápravná opatření. Podmínkou k vybudování veřejné kanalizace Městem Humpolec přes tento areál je odstranění staré ekologické zátěže v trase navrhované kanalizace, což řeší právě 1. etapa sanace. Dále zastupitelstvo kraje již dne 29. 11. 2005 schválilo příslib poskytnutí této dotace. Z těchto důvodů doporučujeme rozhodnout o poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina na sanaci staré ekologické zátěže v areálu bývalého závodu Humpoleckých strojíren ve výši 4 500 520,- Kč, což činí 75 % z celkových nákladů na sanaci. Dotaci doporučujeme finančně krýt z části přebytku hospodaření kraje Vysočina za rok 2005 - zvláštní účet podle vodního zákona.
StanoviskaNávrh poskytnutí dotace byl konzultován s radním pro oblast vodního hospodářství Ivem Rohovským a dotčenými odbory krajského úřadu. Jejich připomínky byly zapracovány do předkládaného materiálu.

Ekonomický odbor: Souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Disponibilní zůstatek z přebytku hospodaření kraje za rok 2005 na zvláštním účtu vod činí 21 593 723 Kč, v případě schválení navrhované dotace pak bude činit 17 093 203 Kč.
Odbor životního prostředí: Odbor životního prostředí nemá k navrženému řešení připomínky a doporučuje urychleně přistoupit k sanaci.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout o poskytnutí dotace ze zvláštního účtu kraje Vysočina Městu Humpolec na sanaci staré ekologické zátěže v areálu bývalého závodu Humpoleckých strojíren ve výši 4 500 520,- Kč, což činí 75 % z celkových nákladů na sanaci;
* schválit zapojení části přebytku hospodaření kraje Vysočina za rok 2005 na zvláštním účtu vod do rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006, kapitoly Zemědělství, § 3799 ostatní ekologické záležitosti v částce 4 500 520 Kč na výše uvedený účel.
Odpovědnost OLVHZ, OE
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz