Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2006-35

RK-14-2006-35.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-14-2006-35
NázevStavební záměr rekonstrukce školní budovy zrušené SPŠ Stavební na Kosmákově ul. 66/1319 v Třebíči (na p. č. st. 1433/1, k.ú. Třebíč) pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře, pracoven, konzervátorských a preparátor
Zpracoval M. Janíčková, M. Horký
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuMuzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, se již dlouhodobě potýká s nedostatkem prostor pro uložení a správu sbírkových předmětů. Tento dosud neřešený problém se dostává do popředí zájmu vedení muzea v poslední době, zejména v souvislosti s koncepcí vytvoření nových zámeckých expozic v objektu zámku v Třebíči a s tím souvisejícím zrušením stávajících expozic, plánovanými stavebními úpravami zámku, vymístěním kanceláří a přestěhováním depozitářů do odpovídajících nových prostor. V současné době jsou depozitáře umístěny v několika objektech, které nevyhovují parametrům uchovávání sbírkových předmětů, jak z bezpečnostního, tak muzejního hlediska (budova fary v Heralticích, prostory zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou a Moravských Budějovicích) a v dalších budovách v Třebíči, které nejsou k uchovávání těchto sbírek plně vybaveny. Z tohoto důvodu se muzeum rozhodlo hledat vhodné prostory pro uložení sbírkových předmětů.
Zvažovány byly dvě varianty:
Varianta 1:
Rekonstrukce budov areálu Předzámčí v Třebíči a umístění depozitářů v prostorách objektu, které bezprostředně navazují na současné prostory muzea a jsou v majetku města Třebíč. V zájmu zajištění nových depozitárních prostor jednalo Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, o přípravě záměru využití areálu Předzámčí. Společná příprava spočívala v uzavření Dohody o partnerství Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, se společností BONO PUBLICO o.p.s., která předpokládala spolupráci při propagaci mikroregionu Třebíčsko jako turisticky nejvýznamnějšího v kraji. Počítala rovněž s blíže nespecifikovanou a finančně neurčenou obnovou památkově chráněných objektů za účelem rozvoje turismu na Třebíčsku. Dohoda nezavazuje kraj Vysočina k finančním příspěvkům na rekonstrukci prostor Předzámčí, kde by mohly být umístěny pracoviště a depozitáře muzea. Z uzavření Dohody o partnerství by však mohly vyplynout další závazky, na jejichž plnění by mohl vlastník objektu požadovat od dalších partnerů příspěvek až do výše 10 mil. Kč.
Varianta 2:
Stavební záměr rekonstrukce školní budovy zrušené SPŠ Stavební na Kosmákově ul. 66/1319 v Třebíči (na p. č. st. 1433/1, k.ú. Třebíč) v majetku kraje Vysočina pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč - vybudování depozitáře, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen muzea.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče po projednání s PaedDr. Martinou Matějkovou, radní pro oblast školství a kulturu, a ředitelem Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, upřednostňuje z předložených řešení variantu č. 2, neboť objekt školy je ve vlastnictví kraje Vysočina, plochy objektu jsou prostorově rozsáhlejší a vhodnější pro depozitární, provozní a studijní účely muzea než nabízená varianta č. 1 - úpravy objektu Předzámčí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr rekonstrukce školní budovy zrušené SPŠ Stavební na Kosmákově ul. 66/1319 v Třebíči (na p. č. st.1433/1, k.ú. Třebíč) pro potřeby Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace - vybudování depozitáře, pracoven, konzervátorských a preparátorských dílen.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 2. 5. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz