Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2006-31

RK-14-2006-31.doc  RK-14-2006-31pr1.xls  RK-14-2006-31pr2.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-14-2006-31
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina
Zpracoval A. Řehořová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuObčanské sdružení Agora Central Europe, společnost pro demokracii a kulturu realizuje v kraji Vysočina projekt "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina", který byl podpořen v první výzvě Opatření 3.2 Podpora sociální integrace v regionech Společného operačního programu (dálej jen SROP). Projekt je zaměřen na podporu obcí při zavádění procesu komunitního plánování.
Kraj Vysočina uzavřel v rámci tohoto projektu Smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci právě za účelem realizace projektu. Důvodem k navázaní partnerství byl zájem kraje podnítit obce k plánování sociálních služeb s cílem vytvořit jejich síť na základě diskuse a konsensu zadavatelů, uživatelů a poskytovatelů těchto služeb.
Celkové uznatelné výdaje projektu jsou ve výši 6 891 926,50 Kč a projekt je rozložen do čtyř etap (1. etapa s výdaji ve výši 1 433 589,30 Kč, 2. etapa ve výši 2 057 156,10 Kč, 3. etapa ve výši 1 982 186 Kč a 4. etapa ve výši 1 418 995,10 Kč), rozpočet projektu je uveden v příloze č. 1 materiálu. Doba trvání projektu je 22 měsíců.
V první výzvě předmětného opatření SROP nebyl vytvořen mechanismus poskytování záloh pro nepodnikatelské subjekty a nestátní neziskové organizace se tak potýkali s nedostatkem finančních prostředků na realizaci jednotlivých etap.
S ohledem na to, že se do podobných problémů dostalo i o.s. Agora-CE, požádalo občanské sdružení žádost o poskytnutí záloh na realizaci projektu. Spolupráce při řešení tohoto problému nedostatku prostředků na první etapy projektu byla předpokládána již ve zmínění smlouvě o partnerství a vzájemné spolupráci.
Rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit jejich žádost a doporučila zastupitelstvu kraje schválit uzavření Smlouvy o poskytování půjček za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina". Tato smlouva předpokládala mechanismus postupného poskytování záloh na jednotlivé etapy s tím, že po proplacení budou prostředky vraceny vždy na účet kraje.
Zastupitelstvo kraje na svém jednání schválilo uzavření této smlouvy usnesením č. 0452/07/2005/ZK, která je pro informaci přílohou č. 2 tohoto materiálu.
Návrh řešení V současné době byla ukončena 1. etapa projektu a realizátor o.s. Agora-CE předložila všechny podklady nutné k proplacení této etapy spolu se žádostí o provedení platby gestorovi grantového schématu - odboru školství, mládeže a sportu kraje Vysočina, oddělení koncepce vzdělávání. Po posouzení těchto podkladů bude odeslána gestorem grantového schématu žádost o platbu regionální pobočce Centra regionálního rozvoje v Brně. Zde bude probíhat opětovná kontrola předložených dokladů. Poté bude platba za etapu zaslána na účet gestorovi grantového schématu, který platbu odešle na účet realizátora projektu Agory-CE. Občanské družení dle uzavřené Smlouvy o poskytování půjček převede platbu na účet kraje jako splátku půjčky, kterou kraj Agoře-CE poskytl na realizaci provedené etapy projektu. Výše půjčky na realizaci 1. etapy činila 1 433 tis. Kč.
S ohledem na to, že již probíhá realizace druhé etapy projektu ve výši 2 057 156,10 Kč, je třeba provést platbu půjčky ve výši 2 057 tis. Kč na tuto etapu i s ohledem na uzavřenou smlouvu. Zbývající výdaje budou hrazeny z prostředků občanského sdružení.
V souvislosti s uvolňováním půjček na další etapy projektu navrhujeme, aby byl zastupitelstvu kraje předložen ke schválení návrh na převod prostředků potřebných i na realizaci 3. etapy projektu, která se bude rovněž realizovat v průběhu letošního roku ve výši 1 982 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do kapitoly Sociální věci s tím, že tyto budou uvolněny do konce roku 2006. Zbývající část výdajů na 3. etapu Kč bude hrazena z vlastních prostředků občanského sdružení. Prostředky na realizaci 3. etapy budou uvolněny až po jejím zahájení dle harmonogramu celého projektu.
Finanční prostředky na 4. etapu projektu, jejíž realizace bude probíhat v roce 2007, budou zohledněny při sestavování rozpočtu kapitoly Sociální věcí na rok 2007.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Při sestavování návrhu rozpočtu kraje Vysočina na rok 2007 bude třeba požadavek na finanční krytí půjčky na realizaci 4. etapy v projektu zpracovat do návrhu rozpočtu výdajů kapitoly Sociální věci. Splátky půjček navrhujeme řešit samostatným rozpočtovým opatřením.

Odbor školství, mládeže a sportu:
Odboru školství, mládeže a sportu, oddělení koncepce vzdělávání jako gestorovi grantového schématu bylo v řádném termínu předloženo vyúčtování 1. etapy projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina" občanským sdružením Agora CE. V současné době probíhá jeho administrace a odstraňování nedostatků v předložených podkladech.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků ve výši 4 039 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do výdajové části rozpočtu kraje kapitoly Sociální věcí pro rok 2006, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a zaměstnanosti, položky 5622 - Neinvestiční půjčené prostředky občanským sdružením za účelem krytí výdajů spojených s poskytnutím půjčky občanskému sdružení Agora CE na realizaci druhé a třetí etapy projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina".
Odpovědnost OSVZ, OE
Termín březen 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz