Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2006-05

RK-13-2006-05.doc  RK-13-2006-05pr1.doc
Číslo materiálu05
Číslo jednacíRK-13-2006-05
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství - Základní umělecká škola Jihlava - oprava střechy
Zpracoval H. Javůrková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje příspěvkovou organizaci Základní umělecká škola, Masarykovo nám. 65, Jihlava. Škola využívá ke své činnosti dvě sousední historické budovy na Masarykové náměstí, které jsou provozně a funkčně propojeny. Kraj budovy převzal od státu. Jedna z budov je v současné době ve vlastnictví kraje, druhá je ve vlastnictví Statutárního města Jihlava (tato budova byla jako historický majetek města předána Jihlavě dne 17. 10. 2001). Kraj v minulosti navrhoval převod zřizovatelské funkce k této PO na Statutární město Jihlava a v této souvislosti i převod budovy ve vlastnictví kraje. K tomuto převodu nedošlo a proto o budovu ve vlastnictví kraje OM standardně pečuje. Dosud byly provedeny z prostředků rozpočtu kraje a z vlastních prostředků školy práce, jejichž přehled je obsahem materiálu RK-13-2006-05 př.1.
V letošní zimě zde došlo na více místech k zatečení většího množství vody do střešního pláště objektu č. 65/16 (majetek kraje) a následně do tříd, chodeb a sociálního zařízení. Dále dochází ke kondenzaci na spodní straně hliníkové krytiny, které je patrné na bednění krovu. To má za následek šíření dřevokazných hub, plísní a postupnou degeneraci bednění a nosných konstrukcí krovu. Oslabení a místy úplná ztráta funkce nosných částí krovu může mít při extrémním zatížení sněhem, nebo větrem za následek destrukci krovu. Lokální opravy za současného stavu by byly poměrně nákladné a danou situaci neřeší, ale pouze oddalují a ve svém důsledku prodraží celkovou opravu a zvyšují riziko destrukce krovu a šíření dřevokazných hub do dalších konstrukcí (zdivo, stropy).
Při místním šetření za účasti odborné firmy bylo provedeno posouzení celého střešního pláště vč. krovu a následně vypracován návrh na řešení této situace včetně finančního návrhu.
Návrh řešení Je třeba neprodleně provést následující opatření a práce:
Demontáž stávající krytiny, hromosvodu a všech klempířských prvků, položení pojistné difúzní folie na bednění a položení nové krytiny na latě a kontralatě včetně provedení nových klempířských prvků. Tím bude zamezeno zatékání i kondenzaci, bude zajištěno provětrávání krovu, krytiny a tím bude zajištěna dlouhodobá funkce střešní krytiny a krovu.
Odbor majetkový navrhuje provést nezbytná opatření v letošním roce ve výše uvedeném rozsahu. K zajištění finančního krytí návrh předpokládá schválit rozpočtové opatření spočívající v navýšení kapitoly Nemovitý majetek, položka technická zhodnocení a opravy ve školství, § 3231, pol. 5171, Základní umělecká škola Jihlava, z položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 2 mil. Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 23 977 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zařazení nové akce "Základní umělecká škola Jihlava - oprava střechy" do přílohy M1 rozepisující položku Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství na kapitole Nemovitý majetek;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení rozpočtu akce "Základní umělecká škola Jihlava - oprava střechy" (kapitola Nemovitý majetek, položka Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství, § 3231 Základní umělecké školy, běžné výdaje) o částku 2 mil. Kč a snížení položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje (kapitola Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n.) o tuto částku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín duben 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz