Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2006-51

RK-10-2006-51.doc
Číslo materiálu51
Číslo jednacíRK-10-2006-51
NázevCertifikace informačního systému pro nakládání s utajovanými informacemi
Zpracoval J. Murárik, R. Schell
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuV oblasti krizového řízení a obranného plánování jsou na krajský úřad ze strany ústředních správních orgánů zasílány mj. dokumenty obsahující utajované informace ve smyslu zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, který je v platnosti od 1. 1. 2006 (dále Zákon)
S těmito dokumenty pracují, v rámci plnění úkolů v přenesené působnosti, osoby splňující podmínky přístupu k utajované informaci stanovené Zákonem.
Dokumenty obsahující utajované informace mohou být na KrÚ doručeny nejen v písemné, ale rovněž v elektronické podobě (na CD nosiči, disketách apod.). Na základě nařízení vlády č. 51/2004 Sb., je krajský úřad především povinen zpracovat tzv. dílčí plán obrany. Ten se jako utajovaný dokument bude zpracovávat v písemné a elektronické podobě.
Práce s utajovanou informací v elektronické podobě však není za současného technického vybavení krajského úřadu informačním systémem (IS) možná. IS používaný pro práci s utajovanými informacemi musí splňovat specifické technické a provozní podmínky. Tento IS musí být certifikován Národním bezpečnostním úřadem a písemně schválen do provozu odpovědnou osobou (ředitelka krajského úřadu).
Návrh řešení Situaci by bylo možné vyřešit pořízením certifikovaného IS, pojmově vymezeného § 34 zákona č. 412/2005 Sb., v rámci něhož je možné pracovat s utajovanými informacemi v žádoucí elektronické podobě. Pro potřeby krajského úřadu bude postačovat certifikace IS pro nakládání s utajovanými informacemi klasifikovanými stupněm utajení Důvěrné.
Pro krajský úřad by tak proces pořízení certifikovaného IS představoval:
- využití IS (hardware) dodaného odborem informatiky v sestavě doporučené pro účely certifikace (konkrétně 1 x osobní počítač, 1 x monitor, 1 x tiskárna)
- využití stávající licence příslušného software (odbor informatiky)
- zajištění přípravy certifikace IS dodavatelskou firmou
- provedení certifikace IS Národním bezpečnostním úřadem
- schválení do provozu odpovědnou osobou
S pořízením certifikovaného IS není počítáno ve schváleném rozpočtu kraje.
StanoviskaOdbor informatiky souhlasí s navrhovaným řešením.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s realizací certifikace informačního systému pro nakládání s utajovanými informacemi a
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana a odboru informatiky zajistit realizaci zakázky " Zpracování dokumentace pro certifikaci informačního systému pracujícího s utajovanou informací"
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, odbor informatiky
Termín květen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz