Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2006-37

RK-10-2006-37.doc  RK-10-2006-37pr1.tif  RK-10-2006-37pr2.doc  RK-10-2006-37pr3.doc  RK-10-2006-37pr4.doc  RK-10-2006-37pr5.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-10-2006-37
NázevŽádost o partnerství kraje v projektu Síť krajských Center pro podporu občanů
Zpracoval D. Tesařová
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo životního prostředí jako konečný příjemce prostředků z ESF v opatření 4.2 Operačního programu rozvoj lidských zdrojů (dále jen "OP RLZ") vyhlásilo v únoru 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu v grantovém schématu "Síť environmentálních informačních a poradenských center", zaměřeném na zvyšování povědomí o horizontálním tématu udržitelného rozvoje.
V souladu s výzvou připravuje občanské sdružení Arnika projekt "Síť krajských Center pro podporu občanů", který bude v případě úspěchu žádosti realizován od srpna 2006 do března 2008.
Prostřednictvím své pobočky, Ekoinfocentra Jihlava, se o.s. Arnika obrátilo na odbor regionálního rozvoje se žádostí o partnerství kraje Vysočina v tomto projektu, žádost je přílohou materiálu RK-10-2006-37, př.1.
Projekt se soustředí na vybudování poradenských kapacit v oblasti udržitelného rozvoje, které budou mít za úkol poskytovat občanům pomoc s orientací v legislativě týkající se životního prostředí (dále jen "ŽP"), zajišťovat poradenství a vzdělávání v oblasti účasti veřejnosti v rozhodovacích procesech (EIA, IPPC, zákon o ochraně přírody a krajiny,...), v oblasti odpadového hospodářství a ochrany přírody a krajiny a osvětovou činnost k tématu udržitelného rozvoje. Podrobná anotace projektu je přílohou materiálu RK-10-2006-37, př.2.

Kraj Vysočina se v případě schválení partnerství v projektu nezavazuje k žádné finanční spoluúčasti. Budoucí partnerství staví na dosavadní spolupráci Ekoinfocentra s veřejnou správou, jež je popsána v jeho Výroční zprávě - příloha materiálu RK-10-2006, př. 3, a rozšiřuje ji o další možnosti, zejména o poskytování tištěných informačních materiálů a pořádání osvětových a odborných seminářů pro různé cílové skupiny - seznam tištěných materiálů a plánovaných témat seminářů je přílohou materiálu RK-10-2006, př.4.
Pro úspěch žádosti má partnerství s veřejným subjektem strategický význam, své partnerství v tomto projektu již potvrdili kraj Královehradecký a Ústecký.
Návrh řešení Kraj Vysočina se svým přistoupením k mezinárodnímu projektu OSN/WHO Zdravé město (usnesení Zastupitelstva kraje Vysočina 266/04/2004/ZK - (Zastupitelstvo kraje bere na vědomí nabídku Národní sítě zdravých měst, obcí a regionů ČR k přijetí řádného členství; schvaluje vstup kraje Vysočina jako řádného člena asociace NSZM ČR a přijetí Deklarace Zdravého kraje Vysočina a volí Ing. Marii Černou jako politika projektu Zdravý kraj Vysočina) zavázal prosazovat principy udržitelného rozvoje, šířit povědomí o něm ve spolupráci s regionálními partnery a zapojovat veřejnost do rozhodovacích procesů.
Služby v podobě poskytování odborných tištěných materiálů, seminářů a další osvětových akcí napomohou kultivovat veřejnou debatu o udržitelném rozvoji a zvýší dostupnost informací v oblasti ŽP a udržitelného rozvoje v kraji Vysočina.
Realizace vybraných aktivit projektu, které byly ve spolupráci s ORR formulovány podle potřeb projektu Zdravý kraj, přímo přispěje k naplňování Kritérií Místní Agendy 21 (dále jen "MA21"), které Rada vlády pro udržitelný rozvoj přijala jako objektivizované ukazatele kvality procesu MA21 na krajské úrovni.
Velký potenciál v sobě nese možnost zajistit tištěné materiály o různých tématech ŽP jak pro krajské partnery věnující se Enviromentální výchově, vzdělávání a osvětě (dále jen "EVVO") a informování o problematice ŽP, tak pro 8 Zdravých měst v území, jejichž zapojení do projektu OSN/WHO kraj podporuje.

ORR doporučuje Radě kraje Vysočina přijmout nabídku Ekoinfocentra Jihlava týkající se partnerství v rámci výše popsaného projektu.
V případě schválení partnerské účasti v projektu "Síť krajských Center pro podporu občanů" by mělo být toto partnerství stvrzeno podpisem statutárního zástupce kraje Vysočina na "Prohlášení o partnerství", které je přílohou RK-10-2006, př. 5.
StanoviskaOŠMS
Odbor školství, mládeže a sportu spolupracuje s Ekoinfocentrem Jihlava při pořádání odborných seminářů a přednášek pro vytipované skupiny pracovníků zemědělských oborů a pracovníků ze zařízení školního stravování k prohloubení environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.
Stanovisko OŽP - EVVO
Po prostudování předloženého materiálu "Žádost o partnerství kraje v projektu Síť krajských Center pro podporu občanů" odborem regionálního rozvoje krajské úřadu kraje Vysočina sděluje OŽP následující:
Kraj Vysočina nemá v současné době vytvořenu koncepci EVVO (vytvořen pouze návrh koncepce), do jejíž oblasti zmiňovaný projekt spadá. Svým obsahem a dopadem na cílové skupiny projekt programově splňuje podmínky EVVO v rámci ČR a dále dojde k zajištění stálého provozu Ekoinfocentra v Jihlavě.
Odbor životního prostředí - EVVO vydává kladné stanovisko a doporučuje podpořit "Žádost o partnerství kraje v projektu Síť krajských Center pro podporu občanů"
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
účast kraje Vysočina jako partnera projektu "Síť krajských Center pro podporu občanů" a
schvaluje
Prohlášení o partnerství v projektu "Síť krajských Center pro podporu občanů" dle materiálu RK-10-2006-37, př. 5.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín duben 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz