Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2006-22

RK-10-2006-22.doc
Číslo materiálu22
Číslo jednacíRK-10-2006-22
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - havarijní stav objektu Speciální školy Pelhřimov
Zpracoval J. Lukáš
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je vlastníkem objektu Speciální školy Pelhřimov, Komenského 1326, 393 01 Pelhřimov. V letošním roce zde došlo vlivem extrémního množství sněhu na sedlové střeše budovy školy k poškození obvodové podélné stěny v místě obezdění nosných sloupů ocelového skeletu. K poškození došlo náhle v průběhu výuky. Na základě celkové kontrolní prohlídky konané téhož dne byly následující den osazeny v místě trhlin ve zdivu po odstranění omítkových vrstev k zjištění dalšího vývoje poškození kontrolní sádrové terče. Zároveň byl odbornými osobami zajištěn úklid sněhu z této střechy. Od doby vzniku porušení již nedochází k dalšímu vývoji trhlin, budova je stabilizována.
Závěr z posouzení oddělení správy realit po prohlídce přímo na místě za účasti projektanta a statika zní, že důvod vzniku trhlin bylo nahromadění velkého množství sněhu na střešním plášti budovy. Obvodový plášť ani železobetonový věnec není propojen a ztužen žádnou příčnou nosnou stěnou nebo jiným konstrukčním prvkem, které by zachytávaly vznikající příčné síly od zatížení střešní konstrukcí.
Vzhledem k mimořádné situaci je potřebné začít neprodleně s pracemi na odstranění této havárie.
Návrh řešení Je třeba neprodleně provést následující opatření a práce:
Je nutno dodatečně zajistit nadezdívky podélných stěn proti vybočení osazením příčných ocelových táhel propojující ž.b.věnce protějších podélných stěn včetně propojení příslušných dvojic ocelových sloupů. Jednotlivá táhla budou vybavena rektifikačním šroubem umožňující vypnutí táhel dle potřeby. Dále pak je nutné zapravit vzniklé trhliny v učebnách školy včetně výmalby poškozených míst.
Předpokládaný náklad je 365.000,-Kč vč. DPH. Jedná se o nejnižší cenu ze tří nabídek uchazečů zjištěnou na základě provedené poptávky.
Odbor majetkový navrhuje provést nezbytná opatření ve výše uvedeném rozsahu. Návrh předpokládá schválit rozpočtové opatření spočívající v zařazení nové akce "Speciální školy Pelhřimov - Zajištění stability střechy" do přílohy M1 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství schváleného rozpočtu a v navýšení kapitoly Nemovitý majetek, běžné výdaje, Technická zhodnocení a vyjmenované opravy v školství, § 3114 Speciální základní školy o částku 365 tis. Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j.n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o tuto částku.
StanoviskaOdbor ekonomický souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje je 26 833 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zařazení nové akce "Speciální školy Pelhřimov - zajištění stability střechy" do přílohy M1 Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství schváleného rozpočtu kraje na rok 2006;
* povýšení kapitoly Nemovitý majetek, běžné výdaje, Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství, § 3114 Speciální základní školy o částku 365 tis. Kč na odstranění havárie "Speciální školy Pelhřimov - Zajištění stability střechy" a snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o tuto částku.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín duben 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz